Image
SEB väljer att inte flytta ut till Värtahamnen. Nu talar allt för att verksamheten, åtminstone stora delar av den, blir kvar i fastigheten Hästskon 12 vid Sergels Torg i Stockholm.
SEB väljer att inte flytta ut till Värtahamnen. Nu talar allt för att verksamheten, åtminstone stora delar av den, blir kvar i fastigheten Hästskon 12 vid Sergels Torg i Stockholm. Bild: Vasakronan

SEB skrotar sina flyttplaner

Uthyrning SEB kommer inte att flytta till Värtahamnen. - Vårt behov av arbetsplatser har minskat och lokalhyrorna har rört sig nedåt. För oss vore det mindre effektivt att bygga nytt, säger SEB:s ekonomi- och finansdirektör Jan Erik Back.
Publicerad den 24 April 2013

SEB:s analys av en eventuell flytt till Norra Djurgårsstaden är klar.

Efter en sammanvägd bedömning av lokalbehov och kostnader har SEB beslutat att inte flytta.

I maj 2011 tecknade SEB ett optionsavtal med Stockholms Stad som möjliggjorde projektering av en bankfastighet i Norra Djurgårdsstaden. Bakgrunden var att banken ville utreda förutsättningarna för att samla all personal i Stockholm på ett ställe och samtidigt sänka lokalkostnaderna. Sammanlagt handlade det om 7 600 arbetsplatser i Rissne, på Kungsträdgårdsgatan, Magnus Ladulåsgatan och Sergels Torg som skulle flyttas till nybyggda lokaler i Värtahamnen.

Den nyligen avslutade utvärderingen visar att nackdelarna med en flytt skulle vara större än fördelarna. Behovet av arbetsplatser har minskat till 6 800 under utredningens gång samtidigt som den relativa kostnaden för banken att bygga nytt har ökat.

SEB har därför beslutat att inte förnya optionsavtalet med Stockholms Stad när det löper ut i maj. Istället kommer banken att utveckla lokalerna i befintliga fastigheter.

- Avtalet med Stockholms Stad har gett oss möjlighet att i grunden utreda vad en flytt skulle innebära. Vi har dragit projektet långt för att få en realistisk kalkyl och samtidigt vägt för- och nackdelar. Vi har nu landat i ett beslut. Alternativet i Norra Djurgårdsstaden var attraktivt men vi måste göra det som är mest effektivt i längden för SEB. Under hela processen har vi haft ett bra samarbete med Stockholms Stad, säger Jan Erik Back.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige