Scandic har idag 230 hotell i drift och under utveckling, varav 28 i Finland. Restels portfölj innefattar 43 hotell i Finland och Scandic blir i och med affären rikstäckande på den finska marknaden.
– Detta förvärv är ett stort steg framåt för Scandic Hotels och det ger oss ett starkt nätverk på den finska marknaden. Vi ser fram emot att driva och utveckla dessa hotell under Scandic-varumärket framöver och vi välkomnar alla Restels medarbetare och kunder till Scandic, säger Frank Fiskers, vd och koncernchef på Scandic.
Restels portfölj består för närvarande av cirka 7 600 hotellrum fördelade på 43 hotell med långa hyresavtal, varav sju drivs genom franchiseavtal med Intercontinental Hotels Group. Merparten av hotellen drivs under varumärket Cumulus, och dessa kommer över tid att konverteras till Scandic. Säljaren kommer att kvarstå som hyresvärd till fyra av hotellen.
– Med Scandic har vi hittat en mycket bra partner. Vår hotellportfölj hamnar i säkra händer och blir en del av Scandics starka varumärke samt får tillgång till deras distributionskapacitet och stora kundbas i Norden säger Mikael Backman, vd för Restel.
– Våra hotellportföljer kompletterar varandra mycket väl. Affären ger oss närvaro på 15 nya orter i Finland samtidigt som vi får en större exponering mot det växande fritidssegmentet, säger Aki Käyhkö, vd för Scandic Hotels Finland.
Köpeskillingen uppgår till 114,5 miljoner euro, motsvarande cirka 1,1 miljarder kronor, på kassa- och skuldfri basis, och erläggs kontant. På proforma-basis, om förvärvet hade skett 1 januari 2016, hade den förvärvade verksamheten under 2016 bidragit med en nettoomsättning på 203,4 miljoner euro och justerat EBITDA på 13,7 miljoner euro. Affären förväntas stänga i slutet av Q4 2017, förutsatt godkännande av relevanta myndigheter samt andra villkor sedvanliga för den här typen av transaktion. I händelse av ett ofördelaktigt utfall av nödvändiga myndighetsgodkännanden har Scandic rätt att avbryta transaktionen mot erläggande av en så kallad termination fee om fem miljoner euro till säljaren.
Scandics rådgivare är Mannheimer Swartling, Hannes Snellman, KPMG Transaction Services och Rothschild & Co.
Bygg- och fastighetsmarknaden är i förändring. Utvecklingen aktualiserar nya frågeställningar. Utifrån vår erfarenhet som revisorer och rådgivare till branschen bidrar vi till att utveckla våra kunders affärer. Vår styrka är vårt nätverk av svenska och internationella specialister inom bygg- och fastighetsbranschen.
Intresset för bygg- och fastighetsmarknaderna ökar. Den historiskt höga avkastningen från fastighetsinvesteringar attraherar investerare. Marknaden internationaliseras snabbt. Riskvilligt kapital söker sig till allt fler och allt mer transparenta nationella m...
Presenteras av Brandskyddsföreningen
Presenteras av CDVI
Presenteras av Fastighetsägarna Service
Presenteras av Fastighetsägarna Service
Presenteras av WeOffice
Bostäder Påfrestningarna i bygg- och fastighetsbranschen de senaste åren har varit många och stora; pandemi, krig, kraftigt höjda kostnader har gjort det svår för fastighetsutvecklare att få ihop kalkylerna. Nu börjar branschen skönja en ljusning. Hur ser engagemanget i norra Sverige ut, hur har de statliga stöd som riktats mot industriorterna i norr påverkat branschens planer? David Sundström, vd Lindbäcks Bygg, berättar om framtida och pågående projekt i Skellefteå och vilka utmaningarna och möjligheterna är.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.