Image

SBB i flera stora utvecklingsprojekt i Stockholm

Bygg/Arkitektur SBB ska tillsammans med HSB, K2A och Innovation Properties utveckla 1 500 nya bostäder i Västerhaninge samtidigt meddelar bolaget att man ihop med Botrygg och Sveafastigheter skapar 1 300 bostäder i Jordbro.
Publicerad den 3 Juli 2017

Västerhaninge förvandlas till en attraktiv och modern stadsdel när Samhällsbyggnadsbolaget i Norden, HSB och K2A i samarbete utvecklar centrum. Totalt ska 1 500 bostäder byggas i området.

– Haninge är en intressant del av Stockholmsområdet och det ska bli roligt att samarbeta med övriga parter för att utveckla Västerhaninge centrum, samtidigt som vi behåller byggrätter för egen utveckling och i samägt bolag med Innovation Properties, säger Ilija Batljan, vd för Samhällsbyggnadsbolaget.

Närheten till Stockholm med väl utbyggd kollektivtrafik och naturen inpå knuten gör området till ett spännande utvecklingsprojekt.

– Vi ser fram emot att vara med och utveckla ett attraktivt område kring Västerhaninge centrum tillsammans med Samhällsbyggnadsbolaget. HSB ser en stor potential i området och möjligheten att erbjuda våra bosparare drygt 400 prisvärda bostäder i centralt läge med utmärkt kommunikation och tillgång till närservice, säger Jonas Erkenborn, vd för HSB Bostad.

– Vi ser fram emot att utveckla området i Västerhaninge Centrum tillsammans med Samhällsbyggnadsbolaget. Vi har en gemensam vision om att skapa ett mycket attraktivt centrum för både boende och handel, kommenterar Johan Knaust, vd för K2A.

– Våra bostäder i Västerhaninge Centrum får ett mycket fint läge med pendeltågsstationen och all service på bekvämt gångavstånd. För oss som bostadsutvecklare och fastighetsägare är Haninge kommun mycket intressant. Kommunen erbjuder en god boendemiljö med natursköna omgivningar och är i stark utveckling, inte minst genom de utmärkta kommunikationerna som möjliggör effektiv arbetspendling, fortsätter Johan Knaust.

– Stockholmsregionen med Mälardalen är en viktig och prioriterad marknad för K2A och förvärvet av byggrätterna i Haninge är ett led i vår strategi att ytterligare förstärka vår närvaro i regionen. Idag har vi fastigheter eller pågående bostadsprojekt i fem kommuner: Stockholm, Haninge, Örebro, Västerås och Enköping, avslutar Johan Knaust.

För kommunens del är utvecklingen av Västerhaninge centrum en viktig del av Haninges tillväxt.

– Med fler bostäder kan Västerhaninge centrum bli en levande stadsmiljö där människor fikar, handlar och umgås, utöver att vara en viktig knytpunkt för kollektivtrafik, säger Meeri Wasberg (S) kommunstyrelsens ordförande i Haninge kommun.

Det är inte det enda bostadsprojekt som SBB inleder utveckling av. I samband med Västerhaningeprojektet meddelar bolaget att man utvecklar 1 300 bostäder i Jordbro centrum tillsammans med Sveafastigheter och Botrygg.

– Nu ökar vi vårt engagemang i Stockholmsregionen och ser framemot att utveckla Jordbro centrum tillsammans med våra nya samarbetspartners samtidigt som vi behåller ett stort antal byggrätter för egen utveckling, säger Ilija Batljan.

Utvecklingen innehåller såväl hyresrätter som bostadsrätter vilket bidrar till en större blandning av upplåtelseformer i området som idag domineras av hyresrätter.

– Vi är mycket glada att få bidra till utvecklingen av Jordbro genom att tillföra bostadsrätter och dessutom medverka till ett mer levande centrum, säger Sofia Strandell, vd för Region Stockholm Syd på Botrygg, som i ett samägt bolag med Samhällsbyggnadsbolaget ska utveckla bostadsrätter.

– Jordbro centrum är ett spännande stadsutvecklingsprojekt där vår affärsidé att utveckla och långsiktigt äga attraktiva hyresrätter passar väl in. I samarbete med Samhällsbyggnadsbolaget och kommunen kommer vi att bedriva ett aktivt och långsiktigt samarbete med hyresgäster, affärsidkare och lokala organisationer för att ytterligare stärka Jordbro som en fantastisk plats, säger Lars Gärde, vice vd och affärsutvecklingschef för Sveafastigheter Bostad.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Ämnen

K2A på Branschguiden

K2A är en snabbt växande och långsiktig fastighetsägare som utvecklar hyresbostäder och samhällsfastigheter för egen förvaltning. Vår inriktning är välplanerade, yteffektiva hyresbostäder för alla typer av boenden i Sverige där efterfrågan är hög. Vi bygger Svanenmärkta hus i svenskt trä – ett förnybart material som används i en effektiv industriell process där vi tar ansvar från naturens egen produktion till färdig bostad. Det gör oss till det gröna fastighetsbolaget. En position vi är stolta över att förvalta och utveckla.

K2A är en modern version av den ga...

Läs mer om K2A på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Hjärnan i fokus när AMF "labbar" framtidens kontor

Bygg/Arkitektur Med hjärnan i fokus. Så kan man kanske sammanfatta hur AMF Fastigheter tillsammans med Merry Monday tagit sig an det nya huvudkontoret. I hjärtat av Mood-huset så kommer kollegorna med start måndag välkomnas in i tre av årets årstider. Fastighetssverige var där för att få ta del av de tankar som format det framtidsspanande kontorslandskapet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige