Image
Robin Rushdi Al-sálehi anser att vi behöver slå hål på de urbana legenderna.
Robin Rushdi Al-sálehi anser att vi behöver slå hål på de urbana legenderna.

Robin Rushdi Al-sálehi: Urbana legender i bygg- och fastighetsbranschen

Sverige Robin Rushdi Al-sálehi, grundare av lokaldelningsplattformen Vakansa och affärsutvecklare på Codesign, menar att vi måste slå hål på de "urbana legenderna" för att få ett mer hållbart samhälle.
Publicerad den 12 Januari 2023

Narrativet är tydligt i bygg- och fastighetsbranschen. Ett narrativ som ofta smyger sig på i projektens aktualitet. Du har säkert hört meningarna och ursäkterna: "Byggnaden har nått sin tekniska livslängd", "Byggnaden är en skamfläck för området", "Renovera inte - byt ut till underhållsfria fönster", "Byggnaden kommer bli miljöcertifierad", “ingen vill hyra här" och " vi renoverar för att förädla och framtidssäkra våra byggnader".

Idag bygger vi för att riva och vi river för att bygga. Fastän vi vet att den mest hållbara byggnaden är den som aldrig behöver byggas och att byggnader står tomma helt eller delvis överallt i våra städer.

I vissa städer rivs vakanta byggnader för att det inte finns tillräckligt många som vill vara där. På andra ställen tomställs fungerande byggnader där folk vill vara för att bygga nytt med högre hyror.

Dessa två symptom och de urban legends som föranleder dem grundar sig i samma problem - konkurrens. Konkurrens om människor vars efterfrågan driver en marknad och dess tillgångar upp eller ner. Istället för att marknaden regleras så att dessa symptom mildras.

Under Krama Byggnaden-kampanjen så har vi identifierat ett 20-tal hotade eller pågående rivningar, samtidigt som vi lyft statistik kring rivningar som gjorts historiskt. Bara i Stockholm stad hade SVD tidigare kartlagt cirka 130 K-märkta byggnader som rivits mellan cirka 1995 – 2015 . Byggnader som ersatts av annat och spätt på branschens ohållbara fotavtryck på miljö och klimatet.

Genomsnittslivlängden på byggnader idag verkar ligga på 50 år trots att de är byggda för att stå i 500 år, om man hade underhållit och driftat dem med vördnad. Samtidigt vet vi att det byggs in fel, skador och brister motsvarande 111 miljarder kronor varje år i nyproduktion.

Vad vi gör och hur vi pratar om det befintliga beståndet är idag A och O för branschens överlevnad. Vi kan inte slentrianmässigt riva byggnader för att jaga högre hyror och fastighetsvärden. Vi kan inte låta konkurrensens baksida suga ut människor och verksamheter från plats till plats utifrån det rådande narrativet. Vi måste slå hål på dessa urbana legender för att kunna styra rätt och hållbart.

Jag kommer fortsätta välja att utforska de hållbara alternativen och ifrågasätta de ohållbara företeelserna i vår bransch. Jag hoppas att du också vill göra det.

Skribent: Robin Rushdi Al-sálehi, Grundare av Vakansa, affärsutvecklare på arkitektbyrån Codesign och initiativtagare till kampanjen Krama Byggnaden!

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Nya Besqab redo att starta fler bostadsprojekt

Bolag Det nyligen genomförda sammangåendet med Aros Bostad gör att bolaget nu har en stor beredskap att starta fler bostadsprojekt i takt med att marknaden återhämtar sig. Det menar Magnus Andersson, vd på Besqab, när Fastighetssverige intervjuar honom.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige