Image
Robin Rushdi Al-Sálehi, grundare av Vakansa och affärsutvecklare på Codesign, ställer sig frågan om varför det är så tyst gällande återuppbyggnaden av Palestina.
Robin Rushdi Al-Sálehi, grundare av Vakansa och affärsutvecklare på Codesign, ställer sig frågan om varför det är så tyst gällande återuppbyggnaden av Palestina.

Krönika: Vill svenska bygg- och fastighetsbranschen sko sig på krig?

Bygg/Arkitektur Robin Rushdi Al-Sálehi, grundare av Vakansa och affärsutvecklare på Codesign, ställer sig frågan om varför det är så tyst gällande återuppbyggnaden av Palestina.
Publicerad den 4 Mars 2024

Detta är en krönika. Åsikterna nedan är skribentens egna.

"Putins vedervärdiga krig mot Ukraina har lett till att byggnader och infrastruktur motsvarande 150 miljarder förstörts fram till 1 september 2023, enligt estimeringar från Kievs School of Economics. En decimering av hela städer som lett till en "Marshallplan" liknande satsning där bland annat FN etablerat programmet UN4Ukrainiancities för att återuppbygga hela städer. Där det inom EU görs enorma bransch expos och handelskammare pratar om hur marknaden ska förenas med den Ukrainska. Även på instagram florerar det reklam med uppmaningen om att "investera i återuppbyggandet av Ukraina". En uppslutning som helt enkelt finns på både makronivå och mikronivå.

Att "återuppbygga" Ukraina anses vara en inneboende moralisk skyldighet och en enorm ekonomisk möjlighet för Sverige. Något som vår bygg- och fastighetsbransch varit snabb med att positionera sig för. En självklarhet är det också att det som aggressorn och diktaturen Ryssland förstör, ska återuppbyggas hållbart och klimatsmart.

Men i frågan om demokratiska Israels krig mot Gazaremsan och dess framtida återuppbyggnad hör jag dock inga rop? Hur kommer det sig? Bryr vi oss inte om Plastiniernas missöde till samma grad som Ukrainarnas? Eller är det helt plötsligt mer "komplext" när det gäller mellanöstern?

Det borde inte, kan man ponera, vara någon större skillnad då Sverige är en sekulär demokrati som bygger på värderingar baserade på mänskliga rättigheter. Och komplext är det inte när människor dör och platser görs obeboliga? Oavsett om det är i Gazaremsan, Västbanken eller Ukraina?

Hur går egentligen tankegångarna inom bygg- och fastighetsbranschen? Är det inte lika intressant att mobilisera samhällsbyggnadssektorn för att bygga upp ett sönderbombat Gaza? Eller är det för att Palestinierna inte kan betala för sig?

Eller kan det vara så att svenska bygg- och fastighetsbranschen bidar sin tid tills dagen är kommen då Israel imperialistiskt kan genomdriva sina skamlöst spridda idéer om ett "stor-Israel"? Något de gör sig skyldiga till i både demonstrationer, mässor, konferenser och politiskt, samt tillrättavisats av brottmålsdomstolen i Haag?

Vad försöker vi göra för att stoppa denna totala utplåning av de urbana miljöer i Mellanöstern till den grad att FN kallar det för “Domicide"? Enkelt översatt till förstörelse av urban miljö med syfte att göra det obeboeligt.

När vi inte erbjuder Palestinierna samma hjälp, som i 75 år försökt kräva sin rätt i likhet med den rätt Ukrainare kräver idag - vad säger det egentligen om oss som vill återuppbygga Ukraina? Att vi är giriga möjlighetssökare? Som vill sko sig på andras missöden? Eller agerar vi efter en moralisk kompass?

Som svensk med rysk och irakisk bakgrund vill jag iallafall se ett omedelbart stopp mot båda dessa krig och reparationer från aggressorn. Oavsett om det är en demokratisk eller diktatorisk aggressor. De som flytt ska få återvända hem till hem som återuppbyggs, oavsett om de återfinns i Ukraina eller Gazaremsan.

Jag gör inte skillnad på folk och folk som lider. Gör du?"

Robin Rushdi Al-sálehi, utbildad samhällsplanerare och hållbarhetsspecialist, samt grundare av lokaldelningsplattformen Vakansa.se

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Northvolt backar från fabriksplaner – här är Borlänges största fastighetsägare

Bolag En bomb slog ner i Borlänge under onsdagen. Batteritillverkaren Northvolt skrotar sina planer på att bygga en fabrik i staden och 1 000 jobb uteblir. Samtidigt framkommer det att bolaget vill sälja den 900 000 kvadratmeter stora marken. Fastighetssverige har kartlagt de tio största fastighetsägarna i kommunen.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige