Image

Ny idrottsanläggning på anrika Studenternas i Uppsala

Bygg/Arkitektur Kommunfullmäktige i Uppsala har gett klartecken till en stor arenasatsning i Uppsala. Förutom en arena som ersätter dagens Studenternas kan det bli kontor och andra kommersiella lokaler i anslutning till arenan.
Publicerad den 15 April 2014
Eva Sterte. Bild: Uppsala kommuns sport- och rekreationsfastigheter
Eva Sterte.

Den nya arenan, som är till för fotboll och bandy, ska ha en publikkapacitet på cirka 10 000 personer.

- Sedan ska stommen på fastigheten byggas så att man lätt ska kunna bygga ut för en publikkapacitet på 15 000 personer, berättar Eva Sterte, vd för Uppsala kommuns sport- och rekreationsfastigheter som har fått i uppdrag att utveckla området kring Studenternas.

I första hand blir det en fotbollsarena, men större delen av bandysäsongen ska också spelas på arenan. Inledningen och slutet av bandysäsongen kommer att spelas på den upprustade gamla bandyarenan precis intill.

- Bandybanan som i dag ligger på en grusbädd ska gjutas på en betongplatta för att planen ska kunna användas för andra ändamål sommartid.

Under byggtiden kommer fotbollen att spelas på Lötens idrottsplats, som först ska rustas upp.

- Tanken är att Löten ska kunna användas för mindre arrangemang även när den nya arenan är färdigställd, säger Eva Sterte.

Det kommer inte att finnas löparbanor på den nya arenan. I stället byggs en ny friidrottsanläggning på Gränby sportfält.

- Genom ett föreningsinitiativ planeras också för en innebandy- och friidrottshall där, så vi planerar för gemensamma omklädningsytor med mera.

Den nya idrottsanläggningen ligger mitt i ett större park-och rekreationsområde i hjärtat av Uppsala.

- I anslutning till själva arenan kan det bli kontor och andra kommersiella lokaler. Vi vill ha en restaurang i området, och det krävs mer underlag än bara idrottsverksamheten.

- Parkområdena runt om ska också utvecklas till ett levande aktivitetsområde. Det planeras för en skola, sedan kan det bli till exempel utomhusscener, skateboardbanor, boulebanor, en utomhusbassäng - ja, ett omfattande rekreationsområde helt enkelt.
Investeringen ser i nuläget ut att hamna på cirka en halv miljard kronor. Nya Studenternas kan stå klar 2019.

Vad händer i projektet just nu?
- Just nu rekryterar vi en projektledare som ska hålla i hela projektet. Vi ska titta på utformning, gestaltning, kalkyler och finansiering, genomföra de utredningar som behövs ansöka om detaljplan. Om ett år ska vi återkomma till kommunfullmäktige.

Uppsala kommuns sport- och rekreationsfastigheter har anlitat Fasticon Kompetens i rekryteringsprocessen för projektledaren.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Partnertext

Handeln byggde staden – men vad gäller framöver?

Presenteras av Optimal Stadsutveckling

Senast från Fastighetssverige Plus

Ny regionchef syr om Sernekes kostym

Karriär Visionen är ännu inte klar. Inte så konstigt då Markus Arfvidsson enbart hunnit sitta på stolen som regionchef för Serneke Göteborg i några veckor. Hans uppdrag är att stärka bolagets affär och få det att växa på göteborgsmarknaden. Fastighetssverige tog ett samtal om varför han gillar vägar och hur det var att lämna Skanska efter 27 år.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige