Den stora fotbollsarenan ska uppfylla Allsvenskt krav och Uefa-krav, men blir också allmänhetens nya mingelplats med öppna foajéer och gott om aktiviteter även mellan matcherna.
– Det här är ett härligt projekt – en öppen och aktiv arena. Anläggningen ligger i ett grönskande idrotts- och rekreationsområde. Man ska kunna flanera genom de öppna foajéerna, ta ett workoutpass, äta en bit mat eller slå sig ner på läktaren i solen för att titta när hemmalaget tränar, säger Per-Aage Nilsson, ansvarig på Fojab arkitekter.
Fojab arkitekter, som varit med och ritat Swedbank Stadion i Malmö, inbjöds redan 2011, som ett av tre kontor, till en tävling med syftet at utreda hela Södra Åstråket, ett område som sträcker sig längs Fyrisån och gränsar till sjukhusområdet i öster. Det handlade om arenor för fotboll och bandy och andra publika lokaler, men också om en utveckling av parkrummet invid Uppsala Stadsträdgård. Dessutom ny infrastruktur som kopplar området till innerstaden med broar över ån. Nu, några år senare, har Fojab arkitekter, i hård konkurrens, kammat hem det fortsatta uppdraget.
– Ja, det var många som ville rita arenor, så det här är riktigt kul – vi hade ingen självklar biljett in. Arenor är komplicerade byggnader, mycket på grund av flödena och logistiken. Men det är också intressanta mötesplatser där man hanterar stora rumsvolymer, siktlinjer, säkerhet, och ljud. Idrottsmässigt är det också spännande, framför allt här i Uppsala där fotbollsarenan också är hemmalagets träningsplats, säger Per-Aage Nilsson, som är specialist på den här typen av arkitektur.
Bandyn, som man ju mest kopplar Studenternas till, får en ny inomhusarena, i närheten av fotbollsarenan. Vill man spela bandy under bar himmel, kan fotbollsarenan utnyttjas eftersom spelplanens mått är desamma. Då kan värmeslingorna i konstgräsplanen användas som kylslingor, och man får is i stället.
Uppdraget omfattar nu, förutom fotbolls- och bandyhall, gestaltning av det omgivande parklandskapet, arenatorg, restaurang, kontor, parkering och andra lokaler för sport och rekreation. Fotbollsarenan ska byggas i etapper, med en första del som rymmer runt 10 000 åskådarplatser, med möjlighet till framtida expansion. Bandyarenan planeras för en publik på 4500 personer. Sportfastigheter, ett kommunägt bolag, står som beställare, och det hela planeras vara färdigt 2017.
Presenteras av Pattern Geographic
Presenteras av WeOffice
Bolag Efter dubbla storförsäljningar slår AMF Fastigheter till med ett miljardförvärv i Stockholm när man köper Göta ark på Södermalm av Balder. AMF Fastigheters transaktionschef Fredrik Ronvall berättar för Fastighetssverige om planerna för den förvärvade fastigheten, hur man vill fortsätta växa och var man tittar efter nya förvärv samt om möjligheterna till expansion utanför Stockholm.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.