Nu tar Hufvudstaden tydlig position i ett strategiskt arbete med att öka transparens i alla led för att motverka arbetslivskriminalitet och korruption.
– Vi är ytterst ödmjuka inför de utmaningar som branschen i stort har att tackla. Under 2020 inledde vi ett arbete med Ansvar Säkerhet som extern part för att granska risker för svartjobb i flera led i våra projekt. För oss handlar det om kvalitet och trovärdighet men också om produktivitet. Det är en självklar och en viktig del i vårt löpande hållbarhetsarbete och därmed också i vår affärsstrategi, säger John Lethenström, chef för Fastighetsutveckling på Hufvudstaden.
Socialt ansvar har länge släpat efter miljön i hållbarhetsdebatten. Det gäller särskilt bygg och fastighetsbranschen som ligger i topp i korruptions- och svartarbetsrankningar.
Tio procent av kostnaderna i byggbranschen internationellt utgörs av korruption, och i Sverige uppskattas sex procent av lönekostnaderna vara svarta löner.
Skillnaden idag jämfört med för ett par år sedan är att svartjobb inte längre handlar om fuskande hantverkare, utan om välorganiserad kriminell verksamhet, som navigerar skickligt runt krångliga regelverk för lön, skatt och sociala avgifter. I toppen av näringskedjan finns varumärket och investerarna, längst ner i leden utländska gästarbetare, svarta löner på 20–30kr i timmen och inget socialt skyddsnät.
– Målet nollvision inom olycksfall på arbetsplatsen är vedertaget i branschen, men färre pratar om hur de vill uppnå noll svartarbete. Jag tror också att insikten om kopplingarna till penningtvätt och annan organiserad brottslighet ofta saknas. Utan noll svartarbete är social hållbarhet omöjligt. Branschen behöver mer aktivt risk- och uppföljningsarbete. Det är väldigt positivt att allt fler beställare, byggherrar och entreprenörer nu tar det steget för att leverera långsiktiga värden till både kunder och investerare, säger Louise Brown, vd på Ansvar.
Presenteras av Pattern Geographic
Presenteras av WeOffice
Bolag Slättö, har genom logistik- och industri-teamet Evolv, gjort sina första förvärv inom lättindustri i den nyetablerade fonden Slättö Value Add III. Lars Axelsson, vd för Evolv, berättar för Fastighetssverige om premiärförvärven och hur man vill fortsätta växa samt hur han ser på framtiden och konkurrensen inom lättindustrisegmentet.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.