Image
John Lethenström.
John Lethenström. Bild: Hufvudstaden

Hufvudstaden inleder arbete mot svartjobb

Bolag Hufvudstaden AB inleder nytt arbete kring byggbranschens kanske mest eftersatta hållbarhetsfråga – svartjobb.
Publicerad den 5 Maj 2021

Nu tar Hufvudstaden tydlig position i ett strategiskt arbete med att öka transparens i alla led för att motverka arbetslivskriminalitet och korruption.

– Vi är ytterst ödmjuka inför de utmaningar som branschen i stort har att tackla. Under 2020 inledde vi ett arbete med Ansvar Säkerhet som extern part för att granska risker för svartjobb i flera led i våra projekt. För oss handlar det om kvalitet och trovärdighet men också om produktivitet. Det är en självklar och en viktig del i vårt löpande hållbarhetsarbete och därmed också i vår affärsstrategi, säger John Lethenström, chef för Fastighetsutveckling på Hufvudstaden.

Socialt ansvar har länge släpat efter miljön i hållbarhetsdebatten. Det gäller särskilt bygg och fastighetsbranschen som ligger i topp i korruptions- och svartarbetsrankningar.

Tio procent av kostnaderna i byggbranschen internationellt utgörs av korruption, och i Sverige uppskattas sex procent av lönekostnaderna vara svarta löner.

Skillnaden idag jämfört med för ett par år sedan är att svartjobb inte längre handlar om fuskande hantverkare, utan om välorganiserad kriminell verksamhet, som navigerar skickligt runt krångliga regelverk för lön, skatt och sociala avgifter. I toppen av näringskedjan finns varumärket och investerarna, längst ner i leden utländska gästarbetare, svarta löner på 20–30kr i timmen och inget socialt skyddsnät.

– Målet nollvision inom olycksfall på arbetsplatsen är vedertaget i branschen, men färre pratar om hur de vill uppnå noll svartarbete. Jag tror också att insikten om kopplingarna till penningtvätt och annan organiserad brottslighet ofta saknas. Utan noll svartarbete är social hållbarhet omöjligt. Branschen behöver mer aktivt risk- och uppföljningsarbete. Det är väldigt positivt att allt fler beställare, byggherrar och entreprenörer nu tar det steget för att leverera långsiktiga värden till både kunder och investerare, säger Louise Brown, vd på Ansvar.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Här vill Niam växa i Norge

Bolag Niam har adderat ytterligare en marknad till sin norska portfölj. Torstein Bomann-Larsen, Associate Director Transactions Norway på Niam, berättar för Fastighetssverige hur man ser på Bergenmarknaden, den nya investeringen samt var i Norge de letar efter nya investeringar.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY