Image
Hemsö köper i Finland.
Hemsö köper i Finland. Bild: Hemsö

Hemsö förvärvar utbildningsfastigheter i Finland

Transaktioner Hemsö förvärvar en gymnasieskola i Jyväskylä samt en universitetsbyggnad i Helsingfors. I tillägg stärker Hemsö sin position i Åbo genom ett förvärv av aktier i Turku Technology Properties Oy. Den totala investeringen uppgår till ett belopp motsvarande cirka 250 miljoner kronor.
Publicerad den 14 April 2020

Hemsö växer inom kategorin utbildningsfastigheter i Finland och förvärvar en universitetsbyggnad i centrala Helsingfors och sin första gymnasieskola i Jyväskylä. Förvärvet i Jyväskylä, beläget i mellersta Finland, är Hemsös första etablering i kommunen som bedöms stå inför i stora investeringar av infrastruktur framöver.
– Det är ett viktigt steg att vi nu etablerar oss i Jyväskylä där vi ser intressanta möjligheter att kunna samarbeta i framtiden. Även fastigheten i Helsingfors är ett bra komplement då vi har fler utbildningsfastigheter i samma kvarter. Det ger oss fler möjligheter att utveckla området, säger Jarkko Leinonen, Finlandschef på Hemsö.

För gymnasieskolan har ett 10-årigt hyresavtal tecknats med Samkommunen för utbildning i Jyväskylä. I Helsingfors äger Hemsö ett flertal universitetsfastigheter och den förvärvade fastigheten kommer att utvecklas för utbildningsverksamhet. Den största hyresgästen är Vasa universitet.

Hemsö ökar även sitt ägande i Turku Technology Properties Oy (TTP) i Åbo från 34,8 procent till 40,2 procent och blir därmed största ägare efterföljt av Åbo stad som äger 35,4 procent. TTP knyter ihop utbildning, forskning och näringsliv genom ett hyresgästkluster, kallat Science Park, och största hyresgäst är Åbo universitet.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs svenska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige