Image

Helsingborgs första Green Building

Energi/miljö Wihlborgs fastighet Polisen 3 i Helsingborg har godkänts som Green Building. Det är därmed den första kontorsfastigheten i Helsingborg som har godkänts som Green Building.
Publicerad den 12 Augusti 2011

Certifieringen för fastigheten Polisen 3 avser en ombyggnad. Byggnaden är belägen vid Carl Krooks gata i centrala Helsingborg, har sju våningar och ett källarplan och var tidigare Helsingborgs polishus.

Vid ombyggnationen passade Wihlborgs på att byta ut tekniken i fastigheten. Idag har fastighetens aggregat värmepumpar som producerar omväxlande kyla och värme beroende på behov. Fastigheten har också försetts med behovsstyrning på flera ställen.

Lokalernas kylbehov tillgodoses med enbart luftburen kyla. Rent konkret handlar det om en energibesparing om 1 123 000 kilowattimmar per år för el, värme och kyla. Detta motsvarar en årsförbrukning av energi för 75 villor (15 000 kilowattimmar). Fastigheten använder idag 45 procent mindre energi än före ombyggnationen.

– Oftast är det förmånligt att energieffektivisera fastigheter ur såväl ekonomiskt som miljömässigt perspektiv. Men det krävs i de flesta fall stor kunskap och det är i själva driftskedet som detta verkligen sätts på prov, säger Anders Jarl, vd för Wihlborgs Fastigheter. Om man uppför en byggnad med mycket låg energiförbrukning och inte har någon kunskap om hur fastigheten ska skötas i driftskedet, faller hela konceptet.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige