Image

Här är Sveriges nordligaste passivhus

Energi/miljö Inom kort färdigställs ett nytt klimatsmart passivhus i Kiruna. Det blir Sveriges nordligaste passivhus och det första i arktiskt klimat.
Publicerad den 27 Augusti 2014
Sveriges nordligaste passivhus byggs i Kiruna. Bild: Tekniska verken
Sveriges nordligaste passivhus byggs i Kiruna.

Kiruna kommun, NCC och Tekniska Verken i Kiruna AB bygger passivhuset för att testa och lära mer om energioptimering med modern energi- och byggteknik i våra speciella förhållanden, på gränsen mellan arktiskt och subarktiskt klimat. Den pågående stadsomvandlingen ger Kiruna möjligheter att utmärka sig inom miljö- och energiområdet och det nya huset är en del i detta.

- Det här är ett bra exempel på vad stadsomvandlingen ger för möjligheter, att använda nya kunskaper och ny teknik för att bygga så miljövänligt som möjligt, säger Kirunas kommunalråd Kristina Zakrisson.

Det finns ett stort intresse för hur man lever klimatsmart och det är möjligt att leva och bo hållbart med minst lika bra komfort, funktion och höga krav på design som för ordinära hus. Passivhus är så välisolerade att de till stor del värms upp av kroppsvärme, elektriska hushållsapparater och belysning. Eftersom energibehovet blir så mycket mindre reduceras koldioxidutsläppen som kan kopplas till driften av ett hus vilket är bra för miljön.

- Vi presenterar en ytterligare viktig pusselbit i byggandet av ett av världens mest hållbara samhällen. Byggandet av energisnåla hus i kombination med bättre användning av LKAB:s spillvärme och ett nytt fjärrvärmesystem gör Kiruna väldigt energieffektivt, säger Jan Fjordell, vd på Tekniska Verken i Kiruna AB.

I samarbete med Luleå tekniska universitet och projektet Attract kommer hela huset att utrustas med mätinstrument så att husets prestanda kan analyseras och de nya tekniska lösningarna utvärderas. Även en ny typ av ledningsdragning i marken testas där husets alla ledningar för anslutning av vatten, avlopp och fjärrvärme läggs i samma isolerade kulvert, betydligt grundare än normalt. Om försöket faller väl ut kan det bli en modell för ledningsdragning i nya Kiruna.

- Kiruna är en spännande plats att bygga på och NCC vill vara en del i förverkligandet av stadsomvandlingen. Det är framtidens byggkonstruktioner vi använder som kommer visa att passivhus har minst lika bra komfort, funktion och höga krav på design som andra nyproducerade hus, säger Peter Johansson, affärschef på NCC i Norrbotten.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Just nu: Även Oscar Properties andra rekonstruktionsansökan avslås

Juridik Idag hölls det konkursförhandling kring Oscar Properties och tingsrätten meddelar Fastighetssverige att något beslut om konkurs inte har tagits. Däremot kan Fastighetssverige berätta att även bolagets andra ansökan om rekonstruktion har avvisats av tingsrätten, på liknande grunder som den första ansökan.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige