Image
Mikael Pudas var tidigare vd för Kirunabostäder, nu blir han vd för LKAB Fastigheter.

Mikael Pudas utses till vd för LKAB Fastigheter

Bolag Gruvjätten LKAB:s dotterbolag, som äger och förvaltar fastigheter i Malmfälten, får en ny vd vid namn Mikael Pudas. Han kommer närmast från Kirunabostäder. Han var tidigare vd och koncernchef för NMV Group och innan dess arbetade han på olika ledande befattningar inom LKAB.


Kiruna kyrka ska flyttas från ett rasande centrum till det nybyggda 2025.

Veidekke får ett 600 ton tungt uppdrag

Bygg/Arkitektur Veidekke har tecknat avtal med LKAB för flytten av Kiruna kyrka som en del av stadens samhällsomvandling. Projektet är en totalentreprenad i samverkan där det inledande kontraktet avser projekterings- och planeringsarbete. Målsättningen är att gå vidare med nästa fas och påbörja anläggande under första halvåret 2024.


Infranord bygger bangård åt LKAB i Kiruna.

Infranord bygger ny bangård i Kiruna åt LKAB

Bygg/Arkitektur Infranord har fått i uppdrag av LKAB att bygga en ny bangård i anslutning till nuvarande Sjöbangården i Kiruna.


Kirunabostäders vd Mikael Pudas ser framemot att de nya kvarteren blir klara under våren.

Kirunabostäders vd: "Det är ett jäkla pusslande"

Bostäder Under 2023 kommer flertalet bostadskvarter i Kirunas nya centrum färdigställas och börja bjuda in till inflyttning. Bara i år ska nästan 300 lägenheter förmedlas från det samarbete som Kirunabostäder haft med LKAB. Vd Mikael Pudas berättar om hur de har fått växla upp verksamheten och hur samarbetet med LKAB har fungerat.


Instalco utför uppdrag åt LKAB i Vitåfors nya industriområde.

Instalcobolag i nytt uppdrag åt LKAB

Bolag Instalcobolaget MRM Mining AB i Gällivare har fått uppdrag av LKAB att utföra byggnation av ny verkstadsbyggnad och ny miljöstation. Budget för ordern är i spannet 70 till 80 miljoner kronor.


LKAB vill bygga nya bostäder i Gällivare.

LKAB vill bygga 200 nya bostäder i Gällivare

Bygg/Arkitektur Behovet av fler bostäder i Malmfälten är stort. Därför vill LKAB öka antalet hyreslägenheter i Gällivare.
– Nu letar vi attraktiv mark för att kunna sätta spaden i backen så snart det går, säger Peter Segerstedt, LKAB:s avdelningschef för samhällsomvandlingen i Gällivare/Malmberget.


LKAB bygger ersättningslägenheter för TOP i Gällivare.

LKAB bygger 60 lägenheter i Gällivare

Bygg/Arkitektur LKAB har tecknat entreprenadkontrakt med Lindbäcks för uppförandet av nya bostäder i kvarteret Hasseln i centrala Gällivare.


Systembolaget etablerar sig i nya Kiruna centrum.

Systembolaget etablerar sig i nya Kiruna centrum

Uthyrning Det är nu klart att Systembolaget ingått avtal med LKAB om att hyra lokal i kvarter 8, ett av handelskvarteren i nya Kiruna centrum.


Serneke bygger bostäder åt LKAB.

Serneke bygger bostäder i Gällivare

Bygg/Arkitektur Serneke har tecknat två separata entreprenadkontrakt med LKAB för byggnation av 52 lägenheter och 25 kedjehus i Gällivare. Den totala ordersumman för de två kontrakten uppgår till cirka 151 miljoner kronor.


Skanska utvecklar och säljer hotell till LKAB för en halv miljard

Bygg/Arkitektur Skanska utvecklar och bygger ett nytt hotell i centrala Kiruna med Scandic Hotels som operatör. Hotellet säljs för 500 miljoner kronor till LKAB som tillträder i samband med färdigställande, hösten 2021.


Berggren & Bergman bygger för Kiruna nya centrum

Bygg/Arkitektur Berggren & Bergman, ett helägt dotterbolag till Veidekke, har fått i uppdrag av LKAB att utföra mark- och infrastrukturarbeten för 400 lägenheter i ett helt nytt bostadsområde i anslutning till Kirunas nya centrum.


”Lätt att tro att det finns tydliga regler”

Transaktioner För Fastighetssverige lägger Anders Nissen, vd på Pandox, ut texten om den udda affären med LKAB och bolagets syn på framtidens Kiruna: ”Känns bättre att sälja”.

Pandox säljer hotell till LKAB

Transaktioner Pandox har ingått avtal om avyttring av hotellfastigheten Hovmästaren 1 (Scandic Ferrum) i Kiruna för 286 miljoner kronor. Köpare är det statliga gruvbolaget LKAB.


Pandox säljer hotell till LKAB

Transaktioner Pandox har ingått avtal om avyttring av hotellfastigheten Hovmästaren 1 (Scandic Ferrum) i Kiruna för 286 miljoner kronor. Köpare är det statliga gruvbolaget LKAB.


Bygger 400 lägenheter i Malmfälten

Bygg/Arkitektur Lindbäcks stärker sin ställning som bostadsbyggare i Malmfälten. Totalt ska Lindbäcks nu ska bygga 400 lägenheter i Malmfälten.


LKAB skjuter fram centrumflytten

Sverige Tidplanen för samhällsomvandlingen i Kiruna uppdateras. Stadens centrum behöver nu inte flyttas före 2022 dessutom meddelade LKAB att man vill köpa fastigheter i ett större område tidigare än vad nuvarande tidplan för köp visat.


"I Kiruna är det svårt att göra en exit"

Sverige I år påbörjas stadsflytten i Kiruna. Den stora omvandlingen är bara en av flera saker som påverkar fastighetsmarknaden negativt, menar Magnus Bäcktorp, vd Telerit Kiruna. – Det har varit en lång period av osäkerhet, säger han.


Riksbyggen planerar för 250 nya bostadsrätter i Malmfälten

Bygg/Arkitektur Riksbyggen har ingått ett avtal med LKAB om att bygga cirka 250 bostadsrätter i Malmfälten under en tioårsperiod.


Bygger i Gällivare – för att avveckla Malmberget

Bygg/Arkitektur Nåiden bygger 62 lägenheter för LKAB vid älven på kvarteret Kommunalhemmet i Gällivare. Området ska bebyggas med fyra flerbostadshus och ersätter bostäder som avvecklas i Malmberget i och med samhällsomvandlingen.


Ny gågata i Kirunas stadskärna

Bygg/Arkitektur RSD, Niras och Janne Sandahl Consulting planerar tillsammans med fastighetsägarna i centrala Kiruna för handel, restauranger och kultur längs gågatan.


Skanska säljer kontorsprojekt i Luleå

Transaktioner Skanska har tecknat avtal om försäljning av ett kontorsprojekt på Porsön i Luleå. Köpare är Luleälven Fastigheter AB, ett bolag som ägs av pensionsstiftelser i LKAB, Sandvik och Skanska samt Göranssonska fonden.