Image
Mats Niklasson, projektutvecklingschef Castellum. Mattias Gustafson, vd Kålltorps bygg. Robin Skantze, chef projektgenomförande Vasakronan. Johanna Hult Rentsch, vd Platzer Fastigheter.
Mats Niklasson, projektutvecklingschef Castellum. Mattias Gustafson, vd Kålltorps bygg. Robin Skantze, chef projektgenomförande Vasakronan. Johanna Hult Rentsch, vd Platzer Fastigheter. Bild: Platzer/Castellum/Vasakronan/Kålltorps Bygg

Göteborgsjättar startar gemensamt återbruk

Energi/miljö I partnerskap med Castellum, Vasakronan och Platzer öppnar Kålltorp Bygg en återbrukshub, Kålltorp Rebygg, för att främja hållbart byggande. Hubben är placerad i Castellums lokaler på Victor Hasselblads gata i Högsbo och planeras vara i bruk i januari 2024.
Publicerad den 18 December 2023

Tre av Göteborgs fastighetsjättar; Platzer, Castellum och Vasakronan går samman i en gemensam återbrukssatsning med Kålltops Bygg. Genom återbrukshubben Kålltorps Rebygg kommer fastighetsbolagen att kunna nyttja återbrukat byggmaterial till både om- och nybyggnationer samt skicka byggmaterial till den fysiska hubben för andra att återbruka. Det strategiska partnerskapet mellan bolagen markerar ett viktigt steg mot att minska avfallsmängderna och främja ansvarsfullt resursutnyttjande inom byggindustrin.

– Nu vi skalar upp återbruksmarknaden i Göteborg. Samverkan är enda vägen framåt för att öka de cirkulära materialflödena och minska avfallsmängderna i våra byggprojekt. Att dela plattform med Castellum och Vasakronan kommer att ytterligare driva på vårt arbete för förbättrad hållbarhet i fastighetsbranschen, säger Johanna Hult Rentsch, vd på Platzer.

Inom ramen för Kålltorps Rebygg kommer fastighetsbolagen att kunna använda skräddarsydda lösningar som täcker olika faser av byggprocessen inklusive inventering, demontering, hämtning, lagerhantering, förmedling, förädling, leverans och montering. Detta ger dem möjlighet att uppfylla specifika behov och krav vid lokalanpassningar på ett effektivt sätt. Gemensam vision för bolagen är att genom samverkan bli ledande inom återbruk och hållbara byggprinciper inom hela bygg- och fastighetsbranschen.

– Vi är entusiastiska över att vara en del av denna återbrukshub i samarbete med Kålltorps Bygg, Platzer och Vasakronan. Det är ett viktigt steg för att främja en cirkulär ekonomi och minska byggbranschens miljö- och klimatavtryck. Vi hoppas att detta partnerskap kommer att vara en förebild för hållbar utveckling inom fastighetssektorn, säger Örjan Rystedt, vd, Castellum, region Väst.

– Vi har tagit stora kliv framåt men det finns väldigt mycket mer att göra och vi behöver göra det tillsammans. Därför har vi numera en skrivelse i våra ramavtal som ger entreprenörer 20 procent i materialpåslag för återbrukat material men noll procent i materialpåslag för nytt byggmaterial. Det hoppas vi ska vara en sporre för många att vilja bidra i omställningen, säger Magnus Tengberg, chef stads- och fastighetsutveckling på Vasakronan.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Bilderna bakom kulisserna: Så ska legendarisk rockklubb bli galen golfklubb på 1 000 kvadrat

Uthyrning Olle Frandsen, en av grundarna till Underground Golf Club, möter upp på Fastighetssveriges reporter i den legendariska rockkonsertlokalen på Kaserntorget, mitt i den centrala smeten av Göteborg. Om en kort tid är det dock galen golf som ska fylla den 1 000 kvadratmeter stora lokalen. – Självklart ska vi behålla Sticky Fingers-skylten på något sätt, säger han.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige