Image
Christian Fredrixon.

"Vasakronan får gott om affärspropåer"

Bolag Vasakronan har sålt fastigheten Vildmannen 11 i Stockholm för 230 miljoner kronor. Christian Fredrixon, Vasakronans chef för fastighetsinvesteringar, berättar för Fastighetssverige om de planerar fler avyttringar, hur transaktionsmarknaden ser ut efter semestern och vilka stora projekt de arbetar med.


Vildmannen 11.

Vasakronan säljer i Stockholm

Transaktioner Det är fastigheten Vildmannen 11 som avyttras för 230 miljoner kronor. Köpare är Arnahammar Fastighets AB.


Nya Kronan.

Veidekke gör affär med Vasakronan i Sundbyberg

Bygg/Arkitektur Veidekke har tecknat avtal med Vasakronan om en omfattande renovering och ombyggnation av kvarteret Kronan i Sundbyberg. Projektet är en totalentreprenad i samverkan med ett värde på cirka 195 miljoner kronor och planeras vara klart under hösten 2021.


Johanna Skogestig.

Extraordinärt första halvår för Vasakronan

Bolag Förvaltningsresultatet i det andra kvartalet sjönk till 604 miljoner kronor (1 813), en minskning med 67 procent mot föregående år.


Sergelgatan.

Två nya restauratörer till Sergelgatan i Stockholm

Uthyrning Vasakronan har tecknat avtal med två nya aktörer som under våren 2021 slår upp dörrarna vid Hötorget. Det är Bockholmengruppen som hyr 830 kvadratmeter i hörnet Sergelgatan/Hötorget och Bastard Burgers som hyr 330 kvadratmeter i hörnet Sveavägen/Hötorget.


Johanna Skogestig, vd för Vasakronan.

Vasakronan lånar två miljarder av EIB

Ekonomi/Finansiering Vasakronan har tecknat ett grönt energilåneavtal med Europeiska investeringsbanken om två miljarder kronor. Lånet är icke säkerställt och ger Vasakronan en flexibel finansiering med en löptid på upp till 10 år. Vasakronan har möjlighet att lyfta lånet under en treårsperiod i flera trancher. Lånefaciliteten stöder nyproduktion och ombyggnation av fem fastigheter, varav samtliga har en låg energiförbrukning och miljöpåverkan.


Den nya stadsdelen Sorgenfri är tänkt att fylla en "vit fläck" på Malmökartan enligt kommunens vision.

Så ska expansiv duo få liv i nya stadsdelen

Bygg/Arkitektur Den nya Malmöstadsdelen Sorgenfri ska växa fram de kommande åren och nu är en detaljplan för hundratals bostäder, centrumverksamhet och förskola nära antagande. Flera stora aktörer är inblandade i projektet. Fastighetssverige berättar mer.


Investmentbolag flyttar in hos Vasakronan

Uthyrning Investmentbolaget Solix Group som flyttar in på 320 kvadratmeter på i Vasakronans fastigheter på Neptuniplan 7 i Malmö.


Fredrik Wirdenius, tidigare vd på Vasakronan, driver numera en egen verksamhet där han är rådgivare.

Wirdenius frodas som egenföretagare

Karriär Vasakronans tidigare vd Fredrik Wirdenius kan lägga till ytterligare ett styrelseuppdrag till samlingen när han nu går in som ordförande i Willhem. För Fastighetssverige berättar han om sin nya tillvaro som egenföretagare och hur han upplever att coronakrisen har förändrat förutsättningarna i fastighetsbranschen.


Johanna Skogestig, vd på Vasakronan.

Skogestig: Här är vår största utmaning framåt

Bolag Krisen inom handeln får som effekt att Vasakronan skriver ner värdet på sina fastigheter med nästan 1,8 miljarder kronor under det första kvartalet. För Fastighetssverige berättar vd:n Johanna Skogestig mer om kvartalet och hur hyreslättnaderna kan komma att påverka det andra kvartalet.


Johanna Skogestig.

Vasakronan skriver ner värden med 1,8 miljarder

Bolag Vasakronans värdeförändringar under Q1 uppgick till -1 786 miljoner kronor (716), en värdenedgång på 1,1 procent. Nedgången är hänförlig till butiksfastigheter.


Johanna Skogestig, vd på Vasakronan.

Skogestig om hyresrabatterna: "Vi tappar alla värdefull tid"

Bolag Fastighetssverige fortsätter artikelserien där några av de största fastighetsbolagen ger sin syn på regeringens förslag om tillfälliga hyresrabatter för hyresgäster i utsatta branscher. Här ger Vasakronans vd Johanna Skogestig sin dom över förslaget.


Anna Nyberg blir ny vd för Ica Fastigheter.

Därför vill Nyberg axla Bobergs mantel

Bolag Efter 13 år på Vasakronan lämnar Anna Nyberg för en ny utmaning – vd på Ica Fastigheter. För Fastighetssverige berättar hon om vad som lockade med det nya jobbet, hur hon ska förvalta tidigare vd:n Lena Bobergs arv och vad hon ser som fastighetsmarknadens största utmaningar just nu.


Strömshuset i Göteborg byggs om.

Vasakronan gör om Strömshuset – Veidekke får bygguppdraget

Bygg/Arkitektur Veidekke har anlitats av Vasakronan för att utföra om- och tillbyggnationen av Strömshuset i centrala Göteborg. Projektet är en totalentreprenad i samverkan på cirka 185 miljoner kronor och är beräknat att vara klart till februari 2022.


Staffan Arwidi lämnar Vasakronan efter tolv år för att bli transaktionschef på Hemsö.

Det lockade Staffan Arwidi till Hemsö

Bolag Efter tolv år på Vasakronan som senior investment manager har Staffan Arwidi bestämt sig för att anta rollen som ny transaktionschef på Hemsö. För Fastighetssverige berättar han om vad som lockade med det nya jobbet och hur det känns att lämna Vasakronan efter så många år.


Johanna Skogestig.

Vasakronan drar tillbaka utdelningsförslag

Bolag Vasakronans styrelse har beslutat att dra tillbaka förslaget om utdelning av sex miljarder kronor till bolagets ägare.


Vasakronans finanschef Thomas Nystedt om bolagets användande av gröna lån för att finansiera projekt.

Vasakronan: Därför passar gröna lån i turbulenta tider

Bolag Vasakronans finanschef Thomas Nystedt berättar varför gröna lån är en bra tillgång i turbulenta tider och hur bolaget jobbar med att stärka sin hållbarhet med mer grön finansiering.


Vasakronans Nya Kronan i Sundbyberg.

Vasakronan tecknar sjuårigt grönt låneavtal med NIB

Ekonomi/Finansiering Vasakronan och Nordiska investeringsbanken (NIB) har avtalat om ett sjuårigt grönt lån på 750 miljoner kronor för uppförande av en grön kontorsfastighet i Stockholm.


Vasakronan hyr ut i Sergelhuset i centrala Stockholm.

Amazon Web Services hyr 6 000 kvadratmeter i Sergelhuset

Uthyrning Vasakronan har tecknat avtal med Amazon Web Services, AWS, om 6 000 kvadratmeter i projektfastigheten Sergelhuset i Stockholm city. Det innebär att uthyrningsgraden för kontor når 92 procent.


Johanna Skogestig.

Johanna Skogestig om Nordenplaner, coworkingsatsning och framtiden för Vasakronan

Bolag I det första numret av Fastighetssveriges magasin 2020 porträtteras Vasakronans vd Johanna Skogestig. Efter fyra år som chef för fastighetsinvesteringar på bolaget har hon tagit klivet upp i vd-stolen för Sveriges största fastighetsbolag. Som Plusprenumerant hör du henne berätta om sin syn på vd-rollen, vägen in i fastighetsbranschen, tankarna på att investera utomlands, nya coworkingsatsningen och om framtiden för Vasakronan – redan nu.