Image
Virtual reality, VR, är datateknik som simulerar verkliga eller inbillade miljöer och vår närvaro och interaktion i dem. ChatGPT tror att vi kommer använda det vid fastighetsköp.

ChatGPT: "Proptech kommer revolutionera fastighetsbranschen"

Teknik "Den svenska fastighetsbranschen befinner sig för närvarande i en mycket aktiv fas." Så beskriver ChatGPT alltså läget just nu i fastighetsbranschen – sannolikt en bild som inte alla skulle känna igen sig i. Fastighetssverige bestämde sig för att ta reda på vilka andra insikter AI-assistenten har om den svenska fastighetsbranschen och framtiden för AI och proptech i den samma.


Platinan.

Ingram Micro flyttar in i Platinan

Uthyrning Ingram Micro Sverige flyttar till nya kontor i Göteborg. Kontoren omfattar totalt en yta på 410 kvadratmeter. Cushman & Wakefield bistår Ingram Micro med hyresgästrådgivning och projektledning.


Transaktionschefen Rebecka Hermansson framför Diktaren 1 som såldes till SBB för 410 miljoner. Hyresgäst är Internationella Engelska skolan som har ett kontrakt på 15 år.

Vasakronans nya transaktionschef om affärsmöjligheterna

Bolag Rebecka Hermansson gick i förra veckan över till rollen som chef för transaktioner på Vasakronan. Fastighetssverige frågade henne hur hon ser på möjligheterna till transaktioner under året som väntar.


Rebecka Hermansson fick den eftertraktade rollen som transaktionschef.

Hon blir Vasakronans nya transaktionschef

Karriär Vasakronan har rekryterat Rebecka Hermansson som chef för bolagets transaktionsverksamhet.


Henrik Olausson, vd för Palats och en av grundarna.

Palats tar plats bland jättarna

Energi/miljö I en tid när det pratas mycket om återbruk och cirkularitet har ett litet företag från Chalmers utvecklat en plattform för inventering inom området. Fastighetssverige har pratat med en av grundarna, tillika vd, Henrik Olausson.
– Vi har samarbeten med flera stora företag och organisationer inom bygg- och fastighetsbranschen, både som kunder och som partners.


Kristina Alvendal berättar om att Stadsutvecklarna i Värtahamnen behållt visionen som nu går över till fysisk byggnation.

Kristina Alvendal lämnar över Värtahamnen till Mr. Stockholm

Karriär I sju år har Kristina Alvendal jobbat som operativt ansvarig för Stadsutvecklarna i Värtahamnen – men nu ska hon lämna över stafettpinnen. Fastighetssverige fick en exklusiv intervju med Kristina Alvendal, meriterad fastighetsprofil och samhällsbyggare, om hur resan har varit, vilket som var hennes stoltaste ögonblick och hur hon fick giganter som Castellum, Bonnier Fastigheter och Vasakronan att samarbeta.


Vasakronan vill bygga till flera våningar på Arkaden i hjärtat av Göteborg och addera upp emot 10 000 kvadratmeter ny handelsyta.

Vasakronans Arkaden-planer stöter på tidig patrull

Bygg/Arkitektur Fastighetsjätten vill bygga på den centrala handelsfastigheten med flera våningar och addera upp emot 10 000 kvadratmeter yta. Trots att planerna ligger flera år framåt i tiden har staden redan nu vissa invändningar mot utbyggnaden. Fastighetssverige berättar mer.


Anna Nilsson och Philip Lagelius.

Vasakronan förstärker affärsutveckling och uthyrning

Bolag Anna Nilsson har rekryterats till rollen som strategiskt säljansvarig och Philip Lagelius till rollen som uthyrningschef Stockholm.


För Starkströmmen 2 och 4 kommer befintlig byggnad på Vasakronans fastighet att rivas och ersättas med ett nytt kontor. Trafikverket ska även uppföra en driftdepå för Norra Länken med kör- och uppställningsytor.

Ska riva för att bygga Hjorthagens nya entré

Bygg/Arkitektur Detaljplanen för Vasakronans kontorssatsning i Norra Djurgårdsstaden väntas antas senare i vår, Fastighetssverige berättar mer om utvecklingen som blir över 33 000 kvadratmeter stor.


Johanna Skogestig, vd för Vasakronan.

Vasakronan skrev ner fastighetsvärdet rejält i Q4

Bolag Vasakronan redovisar ett stabilt resultat och hög nettouthyrning för helåret i sitt bokslut för 2022. Men på grund av det osäkra marknadsläget har fastighetsvärdet minskat under andra halvåret och under Q4 var värdeförändringen på minus sex miljarder kronor. Styrelsen föreslår samtidigt att ingen utdelning lämnas.


Vasakronan hyr ut till Urban Italian Group på Folkungagatan 44.

Urban Italian Group till Vasakronans Nattugglan

Uthyrning Vasakronan har tecknat avtal med Urban Italian Group om 500 kvadratmeter restaurang i projektfastigheten kvarteret Nattugglan 14 på Södermalm i Stockholm. Fastigheten är därmed fullt uthyrd.


vasakronan

Stockholms krogbolag öppnar nytt hos Vasakronan

Uthyrning Med krogar som bland annat Vassa Eggen, Tennstopet och Jacqueline’s i portföljen är det dags för Stockholms krogbolag att etablera ytterligare en restaurang med nytt koncept. Det sker på 360 kvadratmeter i Vasakronans projektfastighet Grev Tureplan i centrala Stockholm.


Lyckan 10.

Vasakronan gör nyuthyrning om 3 000 kvadratmeter i Stockholm

Uthyrning Vasakronan har tecknat avtal med Svenska Röda Korset om 3 000 kvadratmeter i fastigheten Lyckan 10 på Västra Kungsholmen.


Lokalen i Arkaden vid hörnet av Södra Hamngatan i centrala Göteborg, där Vasakronan nu välkomnar en ny hyresgäst som tillträtt efter årsskiftet.

Kinesiskt elbilsmärke flyttar in i Vasakronans toppläge

Uthyrning Fastighetssverige kunde i september berätta att Tesla lämnat sin mycket eftertraktade hörnlokal i gallerian Arkaden, mitt i smeten av Brunnsparken. Regionchefen på Vasakronan var då mycket hemlighetsfull med vilken nästa hyresgäst skulle bli, allt som var klart var att företaget skulle flytta in efter nyåret. Fastighetssverige kan nu berätta vem som flyttar in i den exklusiva lokalen.


Alviks strand ska utvecklas och bland annat få ett tillskott på 1 300 bostäder.

Trions satsning med 1 300 bostäder till granskning

Bygg/Arkitektur Vasakronan, JM och Pandox är med i utvecklingen av Alviks strand som bland annat ska resultera i 1 300 nya bostäder. Detaljplanen ska granskas till våren med hopp om ett antagande under första halvåret 2024. Fastighetssverige berättar mer om den föreslagna utvecklingen.


Henriette Johansson.

Vasakronan rekryterar ny chef för handel i Stockholm

Karriär Henriette Johansson blir ny chef för Vasakronans handelsaffär i Stockholm. Hon efterträder Sofie Landqvist Borg som lämnar Vasakronan av familjeskäl.


Kristina Pettersson Post, regionchef Göteborg för Vasakronan.

Vasakronan hyr ut 280 kvadratmeter butik i Göteborg

Uthyrning Det svenska träningsvarumärket aim’n fortsätter sin fysiska expansion med en nyöppning i nya större lokaler på Östra Hamngatan 35 i centrala Göteborg. I början av 2023 slår den nya butiken upp dörrarna och gör det då i en lokal belägen snett mitt emot NK, nära granne med Lundhags första brand store.


Martin Sandgärde och Jesper Swedenborg får nya roller på Vasakronan.

Martin Sandgärde och Jesper Swedenborg i nya roller på Vasakronan

Bolag Vasakronan gör två internrekryteringar. Det är Martin Sandgärde som tillträder som Affärschef Stockholm city och Jesper Swedenborg som går in i rollen som Affärschef Stockholm Nord.


Vasakronas hållbarshetschef Anna Denell

Vasakronan: "Antingen bygger vi för 300 år eller för att kunna montera ner"

Bygg/Arkitektur Att fortsätta bygga nytt hela tiden är något fler och fler anser inte är hållbart. Så hur ser branschen till att återbruka och omformulera befintligt fastighetsbestånd – det var en av debattpunkterna under Boverketdagarna. Kan man till exempel bygga om en köplada till bostäder? Oavsett måste det bli lättare att gå mellan olika fastighetsslag menar Vasakronans hållbarhetschef Anna Denell.


Till vänster syns planområdet från öster med byggnad över Götatunneln. Till höger syns en illustration som visar kvarteren i flygvy sett från nordöst.

Tung kvartett får ny förlängning inom centrala jätteutvecklingen

Bygg/Arkitektur Ett större utredningsarbete fortsätter att dra ut på tiden för storsatsningen i centrala Göteborg. Fastighetssverige berättar mer.