Image
Nya aktörer slår upp dörrarna i Kompassen.

Nya heta aktörer till Vasakronan i Göteborg

Uthyrning Följer upp uthyrning till Uniqlo med två nya väletablerade retailers i Kompassen.


Vasakronan uppmärksammas för sitt hållbarhetsarbete.

Vasakronan utsett till ett av världens mest hållbara fastighetsbolag

Bolag I årets upplaga av GRESB placerar sig Vasakronan toppen bland fastighetsbolag i världen, både i undersökningen för befintliga fastigheter och i den för projektutveckling.


Vasakronans fastighet Hästskon 9 på Hamngatan 22 i centrala Stockholm kommer att vara helt vakant efter det att H&M stängt sin 4 500 kvadratmeter stora butik. Ronald Bäckrud, regionchef i Stockholm för Vasakronan, berättar om planerna för fastigheten.

Vasakronans fastighet helt vakant när H&M stänger flaggskepp: "Fantastisk möjlighet"

Uthyrning Efter 40 år kommer H&M att stänga sin stora flaggskeppsbutik på Hamngatan 22 i Stockholm. Förhyrningen ligger på drygt 4 500 kvadratmeter i Vasakronans fastighet Hästskon 9 som snart kommer att vara helt vakant. Ett stort tapp för fastighetsjätten som dock ser stora möjligheter i att kunna jobba med de tomma lokalerna framöver. För Fastighetssverige berättar regionchefen Ronald Bäckrud mer om framtiden för fastigheten.


Stora Retaildagen
Henriette Johansson, Håkan Pehrsson och Sofie Borg Landqvist medverkar i ett panelsamtal om cityhandelns framtid på Stora Retaildagen nästa torsdag.

Stora Retaildagen: Cityhandelns framtid

Stora Retaildagen Nästa torsdag, den 14 oktober, är det dags för Stora Retaildagen – mötesplatsen för dig som jobbar med retailfastigheter. Ett av dagens angelägna teman är det om Cityhandelns framtid. Säkra din plats i dag – anmälan stänger i övermorgon fredag!


Vasakronans projekt Platinan i Göteborg.

Vasakronan har nu hyrt ut 91 procent av Platinan

Uthyrning Vasakronan hyr ut ytterligare drygt 2 600 kvadratmeter i Platinan i Göteborg till Tomorrow och Knowit.


Vasakronan hyr ut 1 900 kvadratmeter i Malmö.

Vasakronan hyr ut 1 900 kvadratmeter i Malmö

Uthyrning Det är it-företaget Atea som hyr två plan i nybyggda Priorn i centrala Malmö. Med förhyrningen är fastigheten i princip fullt uthyrd.


Vasakronan hyr ut till Poppels som öppnar citybryggeri i Platinan.

Vasakronan hyr ut till Poppels som öppnar citybryggeri i Platinan

Uthyrning I början av sommaren 2022 slår Poppels upp portarna till ett citybryggeri, mitt i centrala Göteborg. Etableringen görs i en lokal om nära 700 kvadratmeter belägen i gatuplan i den nybyggda fastigheten Platinan i Lilla Bommen.


Vasakronan utvecklar Sergelhusen i Stockholm.

Vasakronan tar ny flaggskeppsbutik till Sverige

Bolag Unisport är Europas ledande aktör inom fotbollsutrustning och har varit verksamma i Sverige sedan 2012 med e-handel på unisportstore.se. Nu satsar det digitalt drivna företaget på en fysisk butik om knappt 300 kvadratmeter med adress Sveavägen 2 i Stockholm.


Johanna Skogestig, vd Vasakronan.

Skogestig ser större optimism på hyresmarknaden

Bolag Vasakronan levererar ett starkt resultat med ökade hyresintäkter under årets första sex månader, men nettouthyrningen landade på nästan minus 200 miljoner för halvåret. Vd:n Johanna Skogestig berättar för Fastighetssverige om hyresmarknadens återhämtning, kundernas förändrade efterfrågan på kontorsmarknaden och optimismen inför hösten.


Sofie Borg Landqvist.

Vasakronan utser Sofie Borg Landqvist till ny chef handel Stockholm

Karriär Sofie, i dag fastighetschef i affärsområde Stockholm city, blir ny chef handel i Stockholm. Hon efterträder Martin Sandgärde som nyligen tillträdde rollen som affärsområdeschef Stockholm Nord.


Takterassen kommer att bjuda på en rejäl utsikt.

Scandic: Då öppnar Scandic Göteborg Central

Bolag 2017 tecknade Scandic och Vasakronan avtal om driften av ett hotell i fastigheten Platinan i centrala Göteborg. Ett par hundra meter från centralstationen och mitt i den snabbt växande Älvstaden, Nordens största stadsutvecklingsprojekt, öppnar under andra kvartalet 2022, Scandic Göteborg Central. Hotellet med sina 451 rum blir således den största aktören i ett av Göteborgs mest rafflande fastighetsprojekt.


Vasakronan hyr ut 1 600 kvadratmeter till JM i Uppsala.

Vasakronan hyr ut 1 600 kvadratmeter till JM i Uppsala

Uthyrning Bostadsutvecklaren JM hyr delar av de lokaler i kvarteret Sleipner som Ramboll lämnar i samband med flytten till Vasakronans fastighet Magasin X vid Resecentrum.


STF, med Maria Ros Hjelm som vd, säljer STF City Göteborg till Petter Stordalens Choice.

Efter försäljningen i Göteborg: "Ville sälja i Stockholm också men har inte lyckats"

Bolag Svenska Turistföreningens vd om den tuffa pandemitiden, försäljningen till Petter Stordalen i Göteborg och fokus framåt.


Magnus Tengberg,affärsområdeschef för fastighetsutveckling på Vasakronan i Göteborg, som ska återbruka 100 procent av den gamla fastigheten Kromet.

Vasakronans superambitiösa projekt – "ett omvänt sätt att tänka"

Energi/miljö Nu demonteras NCC:s gamla Göteborgskontor – fastigheten Kromet. Men målet är att 100 procent av byggnaden ska återbrukas eller återvinnas.
– Det är ett omvänt, sätt att tänka, säger Magnus Tengberg, affärsområdeschef för fastighetsutveckling på Vasakronan i Göteborg.


Henrik Forsberg, Novi, Per Boström, Skanska och Sören Sandell, Vasakronan pratade om digitaliseringen i branschen utifrån fastighetsaktörernas perspektiv under eventet Fastighetsmarknadsdagen Digitalisering/Förvaltning.

"Känns som vi accelererar snabbare än många andra branscher"

Bolag Hos de allra flesta bolagen i fastighetsbranschen finns digitalisering och effektiv fastighetsförvaltning med som en prioriterad fråga högt uppe på agendan. Här berättar representanter för Vasakronan, Novi Real Estate och Skanska om vilka trender de tror kommer dominera framöver och hur bolagens prioriteringar ser ut.


Till vänster syns illustration av möjlig utformning av bostäder och förskola längs Kungsängsgatans förlängning och Hamnesplanaden mot parken. Till höger syns illustration av möjlig utformning av den byggnad som avses bevaras och byggas på, sett från korsningen Strandbodgatan-Dragarbrunnsgatan.

Jätten nära klartecken för centralt kvarter

Bygg/Arkitektur Vasakronans planer omfattar närmare 400 lägenheter och 40 000 kvadratmeter kontor och handel när ett helt nytt kvarter växer fram i Uppsala.


Jesper Swedenborg, Marie Bucht och Marie Cronström resonerar kring uthyrningsmarknaden post corona på Stora Kontorsdagen den 24 mars.

"Snittytan vid uthyrningar har minskat 20 procent"

Stora Kontorsdagen Pandemiperioden har präglats av hemarbete och ett allmänt större digitaliseringsfokus, trender som påverkar fastighetssektorn i allmänhet och kontorsmarknaden i synnerhet. För Fastighetssverige berättar flera branschexperter hur efterfrågan på kontor ser ut just nu, vad bolagen efterfrågar och hur utvecklingen kan komma att se ut framöver.


Martin Filipsson.

Mäklaren spår att popsporten kommer växa i branschen: "Det är ingen fluga"

Event Padel har vuxit explosionsartat i popularitet de senaste åren och benämns ofta som Sveriges snabbast växande sport – utvecklingen har också gett eko i fastighetsbranschen där allt fler aktörer satsar på padelhallar. Martin Filipsson, franchisetagare på Svensk Fastighetsförmedling i Malmö, spår att den snabbväxande sporten bara kommer växa i betydelse inom branschen, något han berättade mer om under Fastighetsmarknadsdagen Skåne.


Peter Östman är ny chef för affärsutveckling på Vasakronan.

Vasakronan ökar satsningen på teknikutveckling

Bolag Vasakronan har under flera års tid arbetat för att alla fastigheter ska vara uppkopplade, med all data samlad och enkelt tillgänglig. Ambitionen är dels att effektivisera driften och därigenom bidra till en mer hållbar fastighetsförvaltning, dels att utveckla digitala gränssnitt som förenklar vardagen för kunderna. Nu tar bolaget nästa steg och förstärker organisationen för att öka tempot ytterligare i utvecklingsarbetet.


Bandeja öppnar hos Vasakronan på Vallgatan.

Padeln tar ytterligare mark i city

Uthyrning Padelboomen fortsätter – tar mer plats i CBD.