Image
Johanna Skogestig.

"Ett händelserikt 2023 med hög aktivitet i hela verksamheten"

Bolag Vasakronan redovisar ett ökat förvaltningsresultat och driftöverskott i fjärde kvartalet 2023 jämfört med samma period året innan. Samtidigt har värdet på bolagets hela bestånd sänkts med -8,7 procent. Fastighetssverige har pratat med Vasakronans vd, Johanna Skogestig, som nu blickar framåt mot en marknad som sakta men säkert stabiliseras.
– Jag har varit vd i fyra år och det har varit fyra intensiva år i en ombytlig marknad. Jag är stolt över hur vi har navigerat, medarbetarnas outtröttliga engagemang och det värde vi fortsätter att leverera även under 2023.


Stora Kontorsdagen GBG
Kristina Pettersson Post, Mikael Lundström och Marina Fritsche resonerar kring investeringsläget på Göteborgs kontorsmarknad på Stora Kontorsdagen GBG den 22 februari på Radisson Blu Scandinavia Hotel.

Stora Kontorsdagen GBG: Så här hittar man affärerna i ett pressat läge

Stora Kontorsdagen Göteborg Den 22 februari på Radisson Blu Scandinavia Hotel är det dags för Stora Kontorsdagen GBG. Under dagens fullspäckade program får du bland annat möta en kunnig trio som resonerar om investeringsläget på Göteborgs kontorsmarknad.


Hästskopalatset.

Vasakronan hyr ut till H&M på Hamngatan i Stockholm

Uthyrning Vasakronan har tecknat avtal med H&M som hyr totalt 2 500 kvadratmeter fördelat på tre plan och därmed återetablerar sig i hörnet Hamngatan/Regeringsgatan.


Vasakronan rekryterar Karolina Wilderfalk som ny marknadschef.

Vasakronan rekryterar ny marknadschef

Bolag Vasakronan har rekryterat Karolina Wilderfalk till rollen som marknadschef. Hon kommer närmast från en roll som marknads- och kommunikationschef på Schneider Electric i Sverige.


Vasakronans galleria Arkaden i centrala Göteborg.

Butikskedjan lämnar Vasakronans Arkaden

Uthyrning I en utan Göteborgs mest centrala lägen, intill Brunnsparken och granne med Nordstan, har Vasakronan sin galleria Arkaden. Nu kommer butikskedjan lämna.


Hugin blir Lumi i Vasakronans och Whites regi.

Sjuttiotalets kvadratkolosser måste inte rivas

Bygg/Arkitektur Den allmänna uppfattningen när det gäller de stora sjuttiotalsbyggena för verk och myndigheter, som ofta är skräddarsydda för en viss typ av verksamhet, är att de är svåra att omdesigna och anpassa för nya hyresgäster. Den gängse vägen har varit att riva kolosserna. Men när Livsmedelsverket lämnade sina lokaler i 70-talskomplexet Hugin i centrala Uppsala ville man se om det gick att göra på annat sätt. Nu får huset nytt liv som Lumi – en modern kontorsbyggnad med en levande bottenvåning.


Mats Niklasson, projektutvecklingschef Castellum. Mattias Gustafson, vd Kålltorps bygg. Robin Skantze, chef projektgenomförande Vasakronan. Johanna Hult Rentsch, vd Platzer Fastigheter.

Göteborgsjättar startar gemensamt återbruk

Energi/miljö I partnerskap med Castellum, Vasakronan och Platzer öppnar Kålltorp Bygg en återbrukshub, Kålltorp Rebygg, för att främja hållbart byggande. Hubben är placerad i Castellums lokaler på Victor Hasselblads gata i Högsbo och planeras vara i bruk i januari 2024.


Lumi i Uppsala.

Vasakronan hyr ut 1 700 kvadratmeter kontor i Uppsala

Uthyrning Vasakronan har tecknat ett hyresavtal med life science-konsultbolaget Pharmetheus som därmed lämnar sina lokaler i Uppsala Science Park för Vasakronans projekt Lumi i Södra city.


Jämställdhetsmyndighetens generaldirektör, Lena Ag.

Jämställdhetsmyndigheten flyttar till nya lokaler i Göteborg

Uthyrning I augusti 2024 flyttar Jämställdhetsmyndigheten sitt kontor i Göteborg till Gullbergsvass. Lokalerna ligger på Vikingsgatan och hyresvärd är Vasakronan.


Susan Strömbäck blir ny affärschef för kontor Stockholm city på Vasakronan.

Susan Strömbäck ny affärschef för kontor Stockholm city

Bolag Susan Strömbäck, idag fastighetsutvecklare på Vasakronan, blir ny affärschef för affärsområde Stockholm City. Hon tillträder sin nya roll den 1 februari 2024.


Vasakronan hyr ut 3 700 kvadratmeter kontor i Solna strand.

Vasakronan hyr ut 3 700 kvadratmeter kontor i Solna strand

Uthyrning Vasakronan har tecknat hyresavtal med tre aktörer som under hösten etablerar sig i Solna strand. Fenix Outdoor hyr cirka 2 200 kvadratmeter, Concentrix + Webhelp ungefär 1 100 kvadratmeter och Nordiska brand 400 kvadratmeter.


Jonas Bjuggren.

Jonas Bjuggren blir fastighetsdirektör på Folksamgruppen

Karriär Jonas Bjuggren har utsetts till Folksamgruppens nya fastighetsdirektör. Han har sin bakgrund till stor del på Vasakronan och som förvaltningsdirektör på Akademiska Hus. Det senaste året har han arbetat med ett konsultuppdrag som fastighetsdirektör på RISE. Jonas Bjuggren tillträder sin tjänst den 15 januari 2024.


AMF Fastigheters Moodkvarteret.

Bolagen tillbakavisar att fler butiker säger upp hyresavtalen

Handel Uppsägningarna av hyreskontrakt i detaljhandeln har ökat under året. Det menar Svensk Handel. Fastighetssverige vände sig till några av fastighetsbolagen för att höra om de märker av ökande vakanser och en rörelse bland hyresgästerna.


Johanna Skogestig, vd för Vasakronan.

Skogestig övertygad om Vasakronans modell

Bolag Marknadsläget är fortsatt turbulent och att lågkonjunkturen är här, heter det i vd-ordet till Vasakronans delårsrapport för tredje kvartalet 2023. Johanna Skogestig menar att bolaget levererar ett starkt resultat.
– Jag känner mig trygg i vår förmåga att fortsätta skapa värde för våra ägare, kunder och samhället i stort även framöver.


Vasakronans Sergelhuset och Martin Kron.

Vasakronan gör ny topprekrytering: "Ett drömjobb"

Bolag Vasakronan stärker sin ledningsgrupp med Martin Kron som under våren 2024 kliver som chef för investeringar och projekt. För Fastighetssverige berättar Martin Kron om att ta avskedet från Skanska efter 15 år, hur han ser på Vasakronan och rollen han får där, om lärdomar den svenska fastighetsbranschen kan dra av den finländska och om sista tiden på Skanska.


Vasakronans Platinan i Göteborg.

Vasakronan rekryterar till ledningsgruppen

Bolag Martin Kron blir ny chef investeringar och projekt på Vasakronan. Han kommer närmast från en tjänst som Investment Properties Director, Skanska Commercial Development Nordic.


Laleh Khosravi Skoog, ny fastighetschef på Samhall.

Laleh Khosravi-Skoog ny fastighetschef på Samhall

Bolag Laleh Khosravi-Skoog blir ny fastighetschef på Samhall AB. Samtidigt samlas bolagets fastighetsförvaltning i en central organisation.


Till vänster syns planområdet från öster med byggnad över Götatunneln. Till höger syns en illustration som visar kvarteren i flygvy sett från nordöst.

Komplicerade överdäckningen i Göteborg ska antas

Bygg/Arkitektur Detaljplanen för den miljardstora överdäckningen av Götaleden i centrala Göteborg står redo att antas i kommunfullmäktige nästa vecka, en plan där Vasakronan, Wallenstam, Ernst Rosén och Skanska fått markanvisningar. Så kommer Göteborgs innersta delar att förändras och här är de komplicerade delarna i det kostsamma projektet.


Till vänster syns Vasakronans fastighet Tre Vapen 2, till höger en flygbild över hela planområdet som även rymmer Balders fastighet Tre Vapen 7.

Så vill Vasakronan och Balder förändra Konstfacks tidigare lokaler

Bygg/Arkitektur Tungviktarna har ansökt om at få ändra detaljplanen och tillföra en breddad användning av byggnaderna som ursprungligen uppfördes som lokaler åt Konstfack i slutet av 1950-talet. Fastighetssverige berättar mer om planerna.


Håll Nollan-inititativet startade 2017.

Vasakronan vill hålla byggbranschen skadefri

Bolag Den 19 september, kl 13.00, stannade en rad bygg- och anläggningsarbetsplatser i Sverige upp för att genomföra Håll Nollans så kallade säkerhetspush: Manifestationens syfte var och är att sätta fokus på att skapa en olycksfri bygg- och anläggningsbransch. En av initiativtagarna är Vasakronan och Fastighetssverige fick en frågestund med bolagets vd, Johanna Skogestig.