Image
Till vänster syns en av de två största oljecisternerna där takhöjden är 30 meter. Till höger visas bergrummens läge under mark och planområdet markerat.

Här kan gamla oljecisterner bli serverhallar

Bygg/Arkitektur JM, Peab och Folksams gemensamma utvecklingsbolag Kuab har avancerade planer för de gamla oljebergrummen vid Gäddviken i Nacka. Fastighetssverige berättar mer om hur planerna skulle kunna realiseras.


Ronald Bäckrud.

Vasakronan ser att det krävs nya tag för att fylla upp kontorsytorna

Bolag Fastighetssverige diskuterar med Ronald Bäckrud som är chef för region Stockholm hos Vasakronan. Vi frågar om antalet vakanser har ökat, hur det ser ut med kontorshyrorna och hur läget är för handelslokalerna.


Göteborg.

Globala jätten lämnar Wallenstam för Vasakronan

Uthyrning Internationell premiumaktör stänger hos Wallenstam och öppnar hos Vasakronan.


Akademibokhandeln ska stänga fyra butiker.

Ledande bokkedja stänger butiker – så exponerad är branschen

Handel Akademibokhandeln kommer att stänga fyra butiker på fyra olika orter i början av nästa år. Fastighetssverige har tittat närmare på vilka fastighetsägare som har störst exponering mot kedjan.


Martin Sandgärde

Sandgärde klättrar inom Vasakronan

Karriär Martin Sandgärde blir ny affärsområdeschef Stockholm nord på Vasakronan. Han efterträder Bo de Besche som nyligen tillträdde rollen som regionchef i Uppsala.


Johanna Skogestig.

"Nej, alla håller inte på att säga upp sina kontor"

Bolag I fredags genomförde branschorganisationen Fastighetsägarna ett webbinarium som lyfte frågor om kontorens roll och funktion när hem- och distansarbetet ökar. Bland annat gav Vasakronans vd Johanna Skogestig sin syn på utvecklingen och hur det egentligen står till med den upplevda "flykten" från kontoren.


Johanna Skogestig.

Vasakronan: Små positiva värdeförändringar i kvartalet

Bolag Vasakronan redovisar positiva värdeförändringar på förvaltningsfastigheter om 344 mkr under Q3.


Johanna Skogestig.

"Vi hade 515 samtal om att se över hyresavtal"

Bolag I november har Johanna Skogestig varit vd för Sveriges största fastighetsbolag Vasakronan i ett år. Coronapandemin gjorde den första tiden minst sagt turbulent och under seminariet Fastighetskvinnan berättade hon om hur hon hanterat situationen och hur ser hon på sitt uppdrag, marknaden och framtiden.


Fastighetskvinnan
Johanna Skogestig.

Fastighetskvinnan: Vasakronans vd om corona-året och framtiden

Fastighetskvinnan Förra hösten blev Johanna Skogestig den första kvinnan som blev vd för Sveriges största fastighetsbolag. Då hade hon inte räknat med den största pandemin på 100 år… På seminariet Fastighetskvinnan intervjuas Vasakronans vd om sitt första vd-år, hur hon och bolaget har behandlat coronapandemin, karriärmöjligheter och framtidens kontor och arbetsliv. Anmälan till seminariet Fastighetskvinnan stänger på fredag.


Visionen för Smörkajen, fågelvy från norr.

Bilder: Maffiga hamnsatsningen – 150 000 kvm ska få nytt liv

Bygg/Arkitektur Gigant inblandad när det första steget i Nyhamnens utveckling tar form. Över 150 000 kvadratmeter ska bebyggas med bostäder, kontor och centrumverksamhet. Se bilderna och läs mer om de omfattande planerna i Malmö.


Bo de Besche.

Ny regionchef för Vasakronan i Uppsala

Karriär Bo de Besche blir ny regionchef för Vasakronan i Uppsala.


Christian Fredrixon.

"Vasakronan får gott om affärspropåer"

Bolag Vasakronan har sålt fastigheten Vildmannen 11 i Stockholm för 230 miljoner kronor. Christian Fredrixon, Vasakronans chef för fastighetsinvesteringar, berättar för Fastighetssverige om de planerar fler avyttringar, hur transaktionsmarknaden ser ut efter semestern och vilka stora projekt de arbetar med.


Vildmannen 11.

Vasakronan säljer i Stockholm

Transaktioner Det är fastigheten Vildmannen 11 som avyttras för 230 miljoner kronor. Köpare är Arnahammar Fastighets AB.


Nya Kronan.

Veidekke gör affär med Vasakronan i Sundbyberg

Bygg/Arkitektur Veidekke har tecknat avtal med Vasakronan om en omfattande renovering och ombyggnation av kvarteret Kronan i Sundbyberg. Projektet är en totalentreprenad i samverkan med ett värde på cirka 195 miljoner kronor och planeras vara klart under hösten 2021.


Johanna Skogestig.

Extraordinärt första halvår för Vasakronan

Bolag Förvaltningsresultatet i det andra kvartalet sjönk till 604 miljoner kronor (1 813), en minskning med 67 procent mot föregående år.


Sergelgatan.

Två nya restauratörer till Sergelgatan i Stockholm

Uthyrning Vasakronan har tecknat avtal med två nya aktörer som under våren 2021 slår upp dörrarna vid Hötorget. Det är Bockholmengruppen som hyr 830 kvadratmeter i hörnet Sergelgatan/Hötorget och Bastard Burgers som hyr 330 kvadratmeter i hörnet Sveavägen/Hötorget.


Johanna Skogestig, vd för Vasakronan.

Vasakronan lånar två miljarder av EIB

Ekonomi/Finansiering Vasakronan har tecknat ett grönt energilåneavtal med Europeiska investeringsbanken om två miljarder kronor. Lånet är icke säkerställt och ger Vasakronan en flexibel finansiering med en löptid på upp till 10 år. Vasakronan har möjlighet att lyfta lånet under en treårsperiod i flera trancher. Lånefaciliteten stöder nyproduktion och ombyggnation av fem fastigheter, varav samtliga har en låg energiförbrukning och miljöpåverkan.


Den nya stadsdelen Sorgenfri är tänkt att fylla en "vit fläck" på Malmökartan enligt kommunens vision.

Så ska expansiv duo få liv i nya stadsdelen

Bygg/Arkitektur Den nya Malmöstadsdelen Sorgenfri ska växa fram de kommande åren och nu är en detaljplan för hundratals bostäder, centrumverksamhet och förskola nära antagande. Flera stora aktörer är inblandade i projektet. Fastighetssverige berättar mer.


Investmentbolag flyttar in hos Vasakronan

Uthyrning Investmentbolaget Solix Group som flyttar in på 320 kvadratmeter på i Vasakronans fastigheter på Neptuniplan 7 i Malmö.


Fredrik Wirdenius, tidigare vd på Vasakronan, driver numera en egen verksamhet där han är rådgivare.

Wirdenius frodas som egenföretagare

Karriär Vasakronans tidigare vd Fredrik Wirdenius kan lägga till ytterligare ett styrelseuppdrag till samlingen när han nu går in som ordförande i Willhem. För Fastighetssverige berättar han om sin nya tillvaro som egenföretagare och hur han upplever att coronakrisen har förändrat förutsättningarna i fastighetsbranschen.