Image

Fortsatt högtryck på fastighetsmarknaden

Transaktioner Transaktionsvolymen på den svenska fastighetsmarknaden uppgick 98 miljarder kronor under det första halvåret, vilket är den högsta noteringen hittills för ett första halvår., enligt siffror från Savills.
Publicerad den 6 Juli 2016
Peter Wiman.jpg Bild: Savills
Peter Wiman.jpg Fredrik Östberg. Bild: Savills
Fredrik Östberg.

Volymen var hela 48 procent högre jämfört med det första halvåret 2015. Den tidigare toppnoteringen var från 2006, då fastigheter för 85 miljarder omsattes.
Sverige skiljer sig från många av kärnmarknaderna i Europa där osäkerheten inför folkomröstningen i UK ledde till en avvaktande attityd hos många investerare, vilket ledde till sjunkande transaktionsvolymer.

- Osäkerheten som omger Brexit-frågan kan sannolikt leda till en period av turbulens på de finansiella marknaderna, vilket även kan ge effekter för fastighetssektorn. För att stötta den svenska ekonomin har Riksbanken nämnt att de sannolikt kommer lämna räntan oförändrad under 2016 och hela 2017, vilket är mycket gynnsamt för fastighetsmarknaden, säger Peter Wiman, analyschef på Savills.

En bidragande orsak till rekordvolymen var Castellums förvärv av Norrporten, där den svenska portföljen svarade för lite drygt 22 miljarder. Även om Norrporten bortses så ligger volymen för det andra kvartalet i nivå med 2014 och 2015, som båda var mycket starka år ur transaktionshänseende.

Sammanlagt genomfördes cirka 280 transaktioner under det första halvåret, vilket var cirka tio procent färre jämfört med 2015 som var ett rekordår. Antalet transaktioner hittills under året är dock i linje med 2014 som var ett rekordår mätt på transaktionsvolym. En svag minskning avseende antalet affärer kombinerat med en rekordhög volym innebär att den genomsnittliga transaktionsstorleken uppgår till hela 350 miljoner per affär.

- Trots ett mycket starkt först halvår vad gäller omsättning gäller trenden med utbudsbrist i flera marknader, vilket ger fortsatt stöd för höga priser för de mest attraktiva tillgångarna och en rörelse utåt på riskkurvan i sökandet efter investeringsobjekt, kommenterar Fredrik Östberg, transaktionschef på Savills.

Kontorssegmentet svarade för hela 36 procent av transaktionsvolymen under det första halvåret och summerade till 35 miljarder, vilket endast är en miljard mindre än hela transaktionsvolymen för kontor under 2015.

- Utbudsbristen avseende moderna och centralt belägna kontorsfastigheter innebär att rekordlåga direktavkastningskrav har noterats på flera delmarknader i både Stockholm och Malmö, säger Peter Wiman.

Intresset för samhällsfastigheter har varit starkt tilltagande sedan finanskrisen. Ett antal större affärer har genomförts under det första halvåret och omsättningen inom segmentet uppgår till närmare tolv miljarder, vilket kan jämföras med omsättningen för helåret 2015 då cirka 14 miljarder omsattes.

Utsikterna för resten av 2016 är positiva, eftersom de senaste räntesänkningarna från Riksbanken kommer att gynna fastighetssektorn och hålla kostnaderna för finansiering på historiskt låga nivåer.

- De svenska investerarna dominerar med fokus på kontor, bostäder och samhällsfastigheter. Samhällsfastigheter har etablerat sig ytterligare som tillgång och attraherar både svenskt och internationellt privat samt institutionellt kapital. Det utländska intresset för den svenska marknaden är starkt där man varit särskilt framgångsrika vid förvärv av handelsfastigheter under det första halvåret, säger Fredrik Östberg.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Savills Sweden AB på Branschguiden

Savills är en av världens ledande fastighetsrådgivare med 39 000 anställda och över 600 kontor i 70 länder runt om i världen. I Sverige tillhandahåller Savills bred expertis till både lokala och internationella kunder. Vi erbjuder rådgivning inom fastighetstransaktioner, värdering, analys, uthyrning, hyresgästrådgivning, fastighetsförvaltning, fastighetsservice samt projekt.

Läs mer på savills.se

Läs mer om Savills Sweden AB på Branschguiden

Partnertext

Så sätts rätt team med unikt rekryteringsarbete

Presenteras av Fastighetsägarna Service

Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

Skanska ruvar på nya bostäder och kontor i Västra Hamnen

Bygg/Arkitektur Bolaget vill riva delar av den befintliga bebyggelsen på platsen och utveckla kvarteret med bland annat ny bostads- och kontorsbebyggelse. Fastighetssverige berättar mer.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige