Image

Bostadsbehov förändrar fastighetsmarknaden i storstäderna

Transaktioner Tack vare fortsatt goda marknadsförutsättningar bedömer Newsec att den totala transaktionsvolymen på den svenska kommersiella fastighetsmarknaden kommer att nå nya rekordnivåer om 180-190 miljarder kronor under 2016.
Publicerad den 23 September 2016
Annons
Image

Detta enligt höstens upplaga av Newsec Property Outlook som publicerades under fredagen.

En kraftfull befolkningstillväxt och en ökad efterfrågan på bostäder håller på att förändra fastighetsmarknaden i våra större städer.

– Bristen på bostäder och människors önskan att bo mer centralt innebär att alla typer av fastigheter som är lämpliga för bostäder håller på att konverteras. Mer eller mindre alla lämpliga kontorsbyggnader i innerstäderna, bortsett från delar av CBD, har stora möjligheter att omvandlas till bostäder förr eller senare, säger Max Barclay, VD för Newsecs svenska rådgivningsverksamhet.

Stockholms stad har satt som mål att bygga 140 000 bostäder fram till 2030, varav 37 000 planeras att byggas i innerstaden.

Som ett resultat kommer hela stadsbilden att förändras och det ställs nya krav på servicefunktionerna, det vill säga tjänster som är bättre anpassade för behoven hos boende än hos förvärvsarbetande.

Många större städer i Europa står inför samma omvandling av fastighetsmarknaden.
Riksbanken meddelade i september att reporäntan lämnas oförändrad på -0,5 procent och att det historiskt låga ränteläget förväntas ligga kvar fram till 2017/2018.

God tillgång på finansiering samt brist på andra attraktiva investeringsalternativ bedöms bidra till ett fortsatt stort intresse för fastigheter.

Newsec förutspår därför att den totala svenska transaktionsvolymen kommer att nå nya rekordnivåer och uppgå till mellan 180 och 190 miljarder kronor under 2016.

Marknadsrapporten Newsec Property Outlook har publicerats sedan 2001.

- Anthon Näsström
anthon@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Newsec på Branschguiden

Newsec – The Full Service Property House in Northern Europe – erbjuder fastighetsägare, investerare och lokalanvändare ett helhetsutbud av tjänster inom rådgivning och förvaltning.

Newsec grundades 1994 och är idag ett partnerägt bolag med ca 2500 medarbetare fördelade på samtliga sju marknader i Norden och Baltikum. Tack vare stora volymer, lokal närvaro och bredd och djup inom många olika verksamhetsområden har Newsec unik kunskap om fastighetsmarknaden i norra Europa.

Sedan 2001 har Newsec två gånger per år gett ut Newsec Property Outlook, en översiktlig och kost...

Läs mer om Newsec på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Fastighetsägarna varnar: Ekonomisk tvärnit om Riksbanken fullföljer räntebanan

Ekonomi/Finansiering Riksbankens planerade räntehöjningar riskerar att leda till en tvärnit i den svenska ekonomin enligt Fastighetsägarna. För Fastighetssverige berättar chefsekonomen Tomas Ernhagen mer om hur utvecklingen kan komma att se ut det närmaste året och vilka risker som finns för ekonomin om Riksbanken höjer räntan bortom 1,25 procent.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige