Image

Forsen skriver dubbla samverkansavtal

Bolag Forsen har skrivit avtal med fastighetsbolaget Lillskär om två nybyggnadsprojekt – ett i Hudiksvall och ett i Gävle. Projekten drivs enligt Forsens nya samverkansmodell, där Forsen tar totalansvar från idé till leverans samtidigt som makten ligger kvar hos byggherren.
Publicerad den 29 September 2017
BRF Söderläget i Hudiksvall. Terrass med utsikt i söderläge. Bild: Carbonwhite
BRF Söderläget i Hudiksvall. Terrass med utsikt i söderläge.

– Vi har aldrig jobbat på det här sättet tidigare. Men när Forsen presenterade sitt arbetssätt kändes det helt rätt för oss, säger Lillskärs vd Tore Berglund.

Forsen introducerade i början av året sin nya samverkansmodell, där Forsen tar både funktions-, genomförande- och garantiansvar, och också är beställarens enda avtalspart.
Detta är något som påverkar både kvalitet, leveranstid och pris, menar Forsen.

- Eftersom underleverantörerna konkurrerar med både pris och upplägg är vi inte låsta vid några särskilda metoder eller tekniska lösningar, till exempel om stommen ska vara i betong eller i trä. Detta utreder vi i planeringsskedet tillsammans med entreprenörerna, säger Jörgen Hultmark på Forsen Samverkan.

– När vi träffade Forsen upptäckte vi snabbt att det fanns flera fördelar med deras samverkansmodell, säger Tore Berglund. De har ett system för tider och uppföljning som känns förtroendeingivande, och de delar upp entreprenaden i många delar där de upphandlar var del för sig. Det är ett bra sätt att komma ner i pris, samtidigt som respektive specialist får presentera det bästa och mest kostnadseffektiva sättet att utföra sitt arbete.

Båda projekten är i sin inledande fas för närvarande. Söderläget - tre lamellhus med 40 lägenheter - har produktionsstart före jul med beräknad inflyttning första halvåret 2019 medan Flaggan – ett tolvvåningshus på Alderholmen i Gävle, där en del av huset står på pelare ovanför en bussgata – börjar byggas i början av nästa år. Där är beräknad inflyttning första kvartalet 2020.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Forsen AB på Branschguiden

Forsen är ett byggprojektledningsföretag med kontor på flera orter i Sverige. Våra medarbetare leder effektiva och hållbara byggprojekt för både privata och offentliga kunder. Vi har kompetens inom bostad, hus och anläggning. Vi hyllar olikhet, kreativitet, omtänksamhet och annat som gör det roligt att gå till jobbet. Forsen är certifierat som en utmärkt arbetsplats enligt Great Place to Work Intitute (GPTW).

Läs mer om Forsen AB på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Botryggs utmanande läge – pausar tre projekt i storstäderna

Bygg/Arkitektur På grund av det rådande marknadsläget har Botrygg tagit beslut om att pausa nyproduktion i Göteborg och Stockholm. För Fastighetssverige berättar vd:n Adam Cocozza om bakgrunden till beslutet, de utmanande faktorerna som tynger verksamheten och vad som krävs för att projektstarterna ska kunna komma igång igen under 2023.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige