Image
Liljevalchs konsthall med nya delen till höger.
Liljevalchs konsthall med nya delen till höger. Bild: Wingårdh Arkitekter

Forsen projektleder när Stockholms stad bygger ut Liljevalchs konsthall

Bygg/Arkitektur Helgjutna betongkonstruktioner, en trång kulturmiljö och en projekt­organisation som byttes ut efter halva tiden – ombyggnaden av Liljevalchs konsthall är en tuff utmaning för alla parter och ställer höga krav på både teknik, organisation och ekonomi. Forsen svarar för projekt- och projekteringsledning, produktionsledning och installationssamordning på uppdrag av Stockholms stad.
Publicerad den 28 April 2020

Liljevalchs konsthall på Djurgården i Stockholm upprustas sedan flera år i tre steg: renovering av originalbyggnaden, nybyggnation av en konsthall på den tidigare parkeringsplatsen samt totalrenovering av restaurang Blå Porten i samma kvarter. Och det har inte varit någon enkel resa.
– Det är Stockholms stad som äger konsthallen. De har gjort ett omtag i projektet och bytte då ut delar av projektorganisationen och upphandlade ny projektledning hos sina ramavtalspartners. Och uppdraget gick till oss, säger Lina Wendel, projektledare på Forsen.

Detta krävde inläsning och analys av både nedlagda kostnader och genomfört arbete, för att identifiera kostnadsbesparingar och hitta förbättringsmöjligheter. Projektet kompliceras dessutom ytterligare av den komplexa arkitekturen för den nya byggnaden.
– Den består av hela betongkonstruktioner utan synliga installationer. Dessa måste därför göras på plats i gjutformen redan från början – det går inte att ändra efteråt. Och hela betongväggen från golvplattan till nocken gjuts i en enda stor gjutform, vilket ställer stora krav på säkerheten. Eftersom Liljevalchs är en offentlig byggnad har vi dessutom omvärldens ögon på oss, säger Lina Wendel.
– Arbetet med renoveringen påbörjades 2008 av kulturförvaltningen och togs sedan över av fastighetskontoret 2012. Eftersom projektet pågått under lång tid och är så komplext, tycker jag Forsen har gjort ett bra jobb med att ta sig an projektet, säger Ira Lagercrantz, enhetschef på fastighetskontoret inom Stockholm stad.

Andra faktorer som försvårar är att konsthallen ligger i en kulturmiljö samtidigt som det är en trång arbetsplats omgiven av järnvägsspår, Abbamuseet och vattnet.
– Vi har en väldigt tajt budget men vi har nu kommit förbi de största riskerna – bland annat de mest kritiska materialinköpen. Tillsammans med stadens samverkansledare har Forsen nu lyckats fått ett bra grepp om både ekonomin och tidsåtgången, säger Ira Lagercrantz.
– Vi har ett väldigt bra samarbete med fastighetskontoret och det är en god stämning i projektgruppen idag, säger Lina Wendel. Det här är ett en-gång-i-livet-projekt och det smittar av sig på alla inblandade. Även de hantverkare som bara är inne i någon månad känner ett extra stort engagemang.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Ämnen

Forsen AB på Branschguiden

Forsen är ett byggprojektledningsföretag med kontor på flera orter i Sverige. Våra medarbetare leder effektiva och hållbara byggprojekt för både privata och offentliga kunder. Vi har kompetens inom bostad, hus och anläggning. Vi hyllar olikhet, kreativitet, omtänksamhet och annat som gör det roligt att gå till jobbet. Forsen är certifierat som en utmärkt arbetsplats enligt Great Place to Work Intitute (GPTW).

Läs mer om Forsen AB på Branschguiden

Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

Här är nya planen för centrala Telefonplan

Bygg/Arkitektur Idén om jätteskraporna Tellus Towers skrotades förra hösten – nu har staden arbetat fram ett nytt förslag för den omfattande utvecklingen av Telefonplan. Fastighetssverige berättar mer.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY