Image

Fastighetsbolag kraftsamlar i Herrgården

BOSTÄDER I går lämnades den plan i vilken framtiden för det nedslitna bostadsområdet Herrgården i stadsdelen Rosengård i Malmö slås fast, in till Miljöförvaltningen. I ett första steg ska alla fukt- och mögelskador bort, därefter vidtar ett ambitiöst renoveringsarbete som omfattar över 401 badrum, 178 toaletter och 301 kök inom drygt ett år.
Publicerad den 4 November 2009


- Behoven är självklart mycket stora i ett 40 år gammalt område som i princip aldrig renoverats. Därför känns det positivt att nu kunna presentera en helhetsplan som ser till hela området, säger Peter Schönfelder på Newsec som på Bostad AB Gröningens uppdrag lett arbetet med planen.

Herrgården har under en längre tid varit omskrivet för brister i de boendes miljö. Därför inleddes strax innan semestrarna etapp ett i ett större sanerings- och renoveringsarbete för att få bukt med de mest akuta problemen. Och på tisdagen lämnade fastighetsförvaltaren Newsec på uppdrag av fastighetsägaren Bostad AB Gröningen in planen för hur det fortsatta sanerings- och renoveringsarbetet ska gå till, det vill säga Etapp 2.

Planen som är ett svar på det föreläggande som riktades mot fastighetsägaren Gröningen tidigare i höstas följer två tydliga spår. I första skedet ligger fokus på att åtgärda alla fukt- och mögelproblem. I korthet innebär det att all mögelförekomst varaktigt elimineras, att ytskikt målas och snickerier byts ut. Enligt de besiktningar som genomförts i området innebär det att uppskattningsvis 480 lägenheter kommer att saneras och arbetet beräknas bli klart senast den sista juni 2010.

Parallellt drar ett omfattande renoveringsarbete igång som omfattar 401 badrum, 178 toaletter och 301 kök.
- Redan idag ligger vi på en renoveringstakt om ett badrum om dagen, men med denna plan ökar vi takten ytterligare, säger Peter Schönfelder som är projektledare på Newsec.
- Hur fort vi än marscherar inser vi att en del ändå kommer att tycka att det tar för lång tid. Det ber vi om ursäkt för. Vi är dock övertygade om att vi nu fått resurser som gör att vi kommer att kunna hålla en så här offensiv renoverings- och saneringstakt.

Hur mycket renoveringen kommer att kosta vill parterna inte uppge. Man nöjer sig med att konstatera att detta är ett av det mer omfattande sanerings- och renoveringsarbetena som hittills gjorts i ett miljonprogramsområde i landet.
Parallellt gör fastighetsförvaltaren också en rejäl satsning på informationsgivandet runt renoveringsarbetet. Bland annat kommer en särskild hemsida om etapp två att sjösättas.
- En förutsättning för att lyckas med ett sådant här omfattande projekt är att de boende känner sig delaktiga och välinformerade. Därför kommer informationen om arbetet i Herrgården att bli oerhört viktigt. Det är dessutom ett verktyg för oss att återskapa förtroendet för ägaren och för oss som förvaltare, säger Peter Schönfelder.

Relaterade artiklar

Ämnen

Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

Hovrätten svarar på kritiken från Bonava och Roschier

Juridik Tidigare i veckan publicerade Fastighetssverige kritik från Bonava och advokatbyrån Roschier som gällde att Svea hovrätt tagit fram en beräkningsmodell för hur presumtionshyror kan höjas i takt med den lokala hyresökningen. Nu svarar hovrättsrådet Mats Holmqvist på kritiken.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige