Image

Castellum köper för att skapa Nordens första well-certifierade kontorshus

Transaktioner Hyllie centrum utvecklas söder om Stationstorget med planer för fler kontor och bostäder. Ett steg närmare genomförandet av nya kontorsytor togs den 25 april då tekniska nämnden godkände ett markförsäljningsavtal mellan Malmö stad och Castellum. Köpeskillingen uppgår till 45 920 000 kronor och omfattar totalt 11 200 kvadratmeter BTA. Avsikten med Castellums förvärv är att uppföra en kontorsbyggnad för 550 arbetsplatser med en ny internationell byggstandard.
Publicerad den 27 April 2017
Castellum köper 11 200 kvadratmeter i Hyllie för att uppföra Nordens första kontorshus som möter den nya internationella certifieringen The Well Building Standard. Bild: Kanozi Arkitekter
Castellum köper 11 200 kvadratmeter i Hyllie för att uppföra Nordens första kontorshus som möter den nya internationella certifieringen The Well Building Standard.

Den nyligen antagna detaljplanen 5467 söder om Stationstorget innefattar fem kvarter för bostadshus med cirka 350 lägenheter och kontorsbyggnader för cirka 1 200 arbetsplatser, ett parkeringshus och en mindre park, som tillsammans ska bidra till en fortsatt blandad stadsbebyggelse i ett stationsnära läge. Inom ramen av området säljer nu Malmö stad delar av fastigheterna Hyllie 4:2, Hyllie 7:3 och Hyllie 7:5 till Castellum, som sedan hösten 2016 haft ett markanvisningsavtal för ytan.

– Intresset för kontorsbyggnation är stort och behoven av fler kontorsytor påtagliga. Castellum har utvecklat sitt kontorsprojekt i stabil och snabb takt med höga hållbarhetsambitioner. Med markförsäljningen känns det därför positivt att kunna möta dessa behov och möjliggöra fler arbetsplatser, säger Håkan Thulin, exploateringschef på fastighetskontoret i Malmö stad.

Kontorsbyggnaden Eminent som Castellum avser uppföra med markförvärvet får en stationsnära placering söder om torget i förlängningen av Hyllie boulevard och med kontorshuset Klipporna som närmaste granne på fastighetens norra sida.

– I en framtidsorienterad stadsdel som Hyllie tar vi hållbarheten till en ny nivå. Det gör vi genom att bli först i Norden med en ny internationell certifiering. The Well Building Standard, som den kallas, ska främja människors hälsa, välbefinnande och produktivitet i arbetslivet. Och utöver detta kommer byggnaden även certifieras enligt Miljöbyggnad Guld, säger Joakim Persson, projektutvecklingschef på Castellum.

Castellum tillträder marken den 1 juli 2017 och planerar i samma skede byggstarten av Eminent som beräknas står klart i början av 2019.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Modekedjans inrednings-satsning lämnar centralt läge

Uthyrning Efter fem år lämnar Ellos Home sin butik på Korsgatan mitt i Göteborgs CBD.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige