Image
Bild: Catella

Balder miljardköper i Köpenhamn

Transaktioner Balder köper 523 ägarlägenheter i Köpenhamn för 1,3 miljarder kronor. - Marknaden för ägarlägenheter är svag beroende på det oroliga finansiella systemet. Långsiktigt borde det här vara en bra affär, säger Balders vd Erik Selin till Fastighetssverige. Banken som tidigare fått ta över fastigheterna gör en förlust på sammanlagt 800 miljoner kronor.
Publicerad den 3 Januari 2012
Balder köper 523 ägarlägenheter i Köpenhamn för 1,3 miljarder kronor. Bild: Catella. Bild: Catella
Balder köper 523 ägarlägenheter i Köpenhamn för 1,3 miljarder kronor. Bild: Catella.

Balder köper det så kallade Østerfælledkomplekset i Österbro av den statliga danska ”bankakuten” Finansiell Stabilitet.

Hans Henrik Palm, Henrik Ørbækker och Olav Damkiæer-Classen köpte Østerfælledkomplekset av Jens Schaumann för 1,5 miljarder danska kronor år 2008. Sedan fick Amagerbanken ta över efter trions konkurs, och efter Amagerbankens konkurs 2010 tog Finansiell Stabilitet över.

- Det är en historisk mardrömsritt vi nu lägger bakom oss. Förlusten ligger i nivån 800 miljoner kronor vilket är ett svindlande belopp, säger Steen Hove, som leder före detta Amagerbanken inom ramen för Finansiell Stabilitet, till Finanswatch.

Fastigheterna omfattar 43 500 kvadratmeter uthyrningsbar yta, vilket innebär att Balders kvadratmeterpris landar på knappt 30 000 kronor per kvadratmeter.

- Det är halva priset jämfört med Göteborg och i Stockholm är priserna tre, fyra gånger så höga. Kan man ligga på det här beståndet ett antal år, så känns det som att risken är begränsad, säger Erik Selin till Fastighetssverige.

Han uppskattar den initiala direktavkastningen till cirka fyra procent.

- Normaliserad ska den väl ligga på fem procent. Det finns både låga och högre hyror inom beståndet. En del nivåer kommer från gamla förhandlingar, nyuthyrningar ger högre hyror. Det är marknadshyror det handlar om här och hyresmarknaden är stark, säger Erik Selin.

Balder äger sedan tidigare en fastighet och två delägda fastigheter i Danmark.

Har ni mer förvärv på gång i Danmark?

- Vi tittar alltid runt efter intressanta affärer och Öresund är en intressant marknad. Dyker det upp något så är vi intresserade.

Investeringarna är i linje med Balders strategi att dels äga bostadsfastigheter på orter som växer och dels att upprätthålla balansen mellan kommersiella fastigheter och bostadsfastigheter.

Catella var rådgivare till säljaren.

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Kreditanalytikern: "Rekonstruktionshotet är inte överspelat för SBB"

Ekonomi/Finansiering På nytt står SBB:s ekonomi i fokus när likviditeten framåt ifrågasätts, denna gång av kredithuset Fitch. Fastighetssverige vände sig till Louis Landeman, chef för kreditanalys på Danske Bank, för hans åsikter om hur bolaget hanterat krisen så här långt och vilka utmaningar de har framåt.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige