Image

Balder köper – finansierar med preferensaktier

Transaktioner Balder köper hotellfastigheten Rosen 9 vid Lilla Torg i centrala Malmö för 400 miljoner kronor. Den 11 000 kvadratmeter stora fastigheten inhyser det femstjärniga hotellet Marriott Renaissance. Säljare är det norska privatägda bolaget Kristiania.
Publicerad den 20 Januari 2012

Transaktionen är i linje med Balders strategi att utöka det kommersiella beståndet i attraktiva lägen i Stockholm, Göteborg och Öresundsregionen.

265 miljoner kronor av köpeskillingen erläggs genom emission av en miljon preferensaktier till en kurs av 265 kronor per aktie (det viktade medelvärdet under december).

Det är första gången Balder emitterar preferensaktier i samband med en enskild transaktion.

- Det är ett bra sätt att bygga på eget kapital och en stark balansräkning. Det har varit stor efterfrågan på preferensaktierna och därför intressant att fortsätta med dem, säger Balders vd Erik Selin till Fastighetssverige.

Kommer ni att fortsätta finansiera förvärv på det här sättet?

- Ingen aning, vi får se från fall till fall.

Erik Selin säger att den här lösningen inte är en följd av en trög bankmarknad.
- Nej, inte alls, jag tycker att bankmarknaden fungerar bra. Visst, om man ser momenant, på bara på den här transaktionen, så är det här ett dyrt sätt att få eget kapital. Men det här möjliggör flera affärer framöver eftersom vi stärker balansräkningen. Man får se längre än dagen, säger Erik Selin.

Swedbank Corporate Finance är finansiell rådgivare åt Balder i samband med transaktionen.

Säljaren Christiania har ingått ett avtal om att sälja vidare preferensaktierna till Swedbank, som kommer att erbjuda aktierna till försäljning i ett erbjudande riktat till allmänheten i Sverige och institutionella investerare i Sverige och utomlands.
Balder fick in 1 miljard kronor genom att emittera preferensaktier i somras.

Teckningskursen var då 250 kronor, nu är den alltså 15 kronor högre. I går stängde aktien på 268 kronor.

Preferensaktierna ger en årlig utdelning på 20 kronor per aktie.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Partnertext

Handeln byggde staden – men vad gäller framöver?

Presenteras av Optimal Stadsutveckling

Senast från Fastighetssverige Plus

Domstolen: Domstolsverket gjorde felaktig upphandling med Castellum

Juridik Det var vid upphandlingen inför byggnationen av en ny domstolsbyggnad i Jönköping som Domstolsverket genom att inte konkurrensutsätta samtliga delar av en upphandling har genomfört en otillåten direktupphandling med Castellum. Domstolsverket menar att de kunnat använda sig av hyresundantaget.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige