Image

Akelius och Heimstaden i bytesaffär

Transaktioner Akelius och Heimstaden genomför en bytesaffär. Akelius köper i Stockholmsområdet och i Malmö medan Heimstaden köper i Trelleborg.
Publicerad den 31 Mars 2015
Patrik Hall. Bild: Heimstaden
Patrik Hall. Pål Ahlsén. Bild: Akelius
Pål Ahlsén.

Akelius köper 489 lägenheter, omfattande totalt 33 144 kvadratmeter, i Vaxholm, Bromma, Solna och Hägersten i Stockholmsområdet samt på Möllevången i Malmö av Heimstaden, medan Heimstaden köper Akelius samtliga fastigheter i Trelleborg om 688 lägenheter (58 293 kvadratmeter).

Pål Ahlsén, vd för Akelius, säger:
- Ett byte helt i linje med vår inriktning på bostäder i storstäder. Med Stockholms och Malmös befolkningstillväxt är risken för vakans minimal. Fastigheterna kommer att uppgraderas för att ge ett bättre boende för såväl nuvarande som framtida hyresgäster.

Patrik Hall, Heimstaden:
- Vi har under en längre tid försökt att komplettera vårt fastighetsbestånd i Stockholm med fler centralt belägna fastigheter, detta för att kunna skapa en kostnadseffektiv förvaltning. Vi har inte expanderat i den takt vi önskat då utbudet har varit mycket begränsat och direktavkastningskraven låga.

- Vi har i diskussioner med Akelius funnit en affärsmöjlighet som tilltalat oss båda. Den avtalade affären med Akelius ger oss attraktiva bostadsfastigheter i centrala Trelleborg, mestadels 90-talsproduktion, där vi får möjlighet att skapa en effektiv lokal förvaltning och dra nytta av skalekonomiska fördelar med vårt övriga bestånd i Skåne. Vi ser positivt på Trelleborg, som utgör en del av stor-Malmö. Den planerade starten av Pågatågstrafiken i december i år kommer än mer att binda ihop Trelleborg med Malmö- och Köpenhamnsregionen.

Försäljningen av Heimstadens bestånd har skett till ett värde som överstiger senaste externa värderingen.

Newsec och Nordier har agerat rådgivare åt Heimstaden vid försäljningen av Stockholmsfastigheterna.

Anna-Carin Telin, partner på Nordier berättar om bakgrunden till affären:
- Min kollega Olof Rotbring och jag satt på fritiden och diskuterade – det kan väl klassas som yrkesskada – olika möjliga affärer som olika bolag borde göra, och det här tyckte vi var en perfect match. Det tyckte Heimstaden och Akelius också. Affären genomfördes på en dryg månad och båda parter har varit fantastiska att ha att göra med.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Newsec på Branschguiden

Newsec – The Full Service Property House in Northern Europe – erbjuder fastighetsägare, investerare och lokalanvändare ett helhetsutbud av tjänster inom rådgivning och förvaltning.

Newsec grundades 1994 och är idag ett partnerägt bolag med ca 1 700 medarbetare fördelade på samtliga sju marknader i Norden och Baltikum. Newsec har ca 370 miljarder kronor under förvaltning, tecknar årligen hyresavtal om ca 1,3 miljoner kvadratmeter, genomför transaktioner om ca 30 miljarder kronor och värderar fastigheter till ett underliggande värde av ca 1400 miljarder kronor. Tack vare st...

Läs mer om Newsec på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Fastighetssveriges favoritepisoder från Wallenstams bok

Bolag På vårt event Lokalmarknadsdagen i mars berättar Hans Wallenstam om 90-talskrisen, hur Wallenstam var det enda västsvenska fastighetsbolaget som överlevde och om sina nyvunna erfarenheter som författare. Fastighetssverige har naturligtvis läst hans bok "Mot alla odds" – och under tre dagar rankar vi här de mest läsvärda episoderna från den. I dag: Kulturkrocken mellan det gamla och det nya, vändningen i ulltröja från Grebbestad, valutakäftsmällen på slottet och julkortet till värsta antagonisten.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY