Image
Skiss av Akelius planer för förtätningen av Almgården, befintliga hus är gråa och ny bebyggelse vit.

Grönt ljus för över 600 bostäder i östra Malmö

Bygg/Arkitektur Ett bostadsprojekt i Malmö som Akelius initierade och som Heimstaden kommer ta över har antagits i stadsbyggnadsnämnden. Fastighetssverige berättar mer.


Kent Persson.

Kent Persson om investeringsstödet: "Olycklig ryckighet"

Sverige Heimstadens samhällspolitiska chef Kent Persson har en bakgrund i den politiska hetluften som partisekreterare under Fredrik Reinfeldt. Här ger han sin bild av investeringsstödet och den politiska situationen.


Helsingfors.

Efter storaffären – så positionerar sig Heimstaden i Finland

Bolag Jätteaffären med Akelius har precis fått slutligt godkännande – men Heimstaden är redan igång med nya förvärv. Efter storköpet i Kojamo har Fastighetssverige tittat närmare på Heimstadens position i Finland.


Ivar Tollefsen.

Heimstaden Bostad köper tio procent av finländska Kojamo

Transaktioner Heimstaden Bostad har köpt 13,442,000 aktier i det finländska börsnoterade bostadsbolaget Kojamo, vilket gör att Heimstadens ägande uppgår till tio procent.


Patrik Hall.

Jätteaffären mellan Heimstaden och Akelius får slutgiltigt godkännande

Transaktioner Heimstaden får slutgiltigt godkännande om förvärv av Akelius fastighetsportfölj.


Ralf Spann.

Akelius ökade hyresintäkterna i Q3

Bolag Akelius redovisar hyresintäkter på 127 miljoner euro (118) för det tredje kvartalet 2021. Bolaget ökade även förvaltningsresultatet under kvartalet där bolaget gjorde mest väsen av sig genom jätteförsäljningen till Heimstaden.


Patrik Hall.

Ökat nettoresultat för Heimstaden under tredje kvartalet

Bolag Fastighetsbolaget Heimstaden redovisar ökande nettoresultat under tredje kvartalet jämfört med samma period året innan.


Patrik Hall.

Patrik Hall: "Protesterna får man se som ett resultat av Berlins utveckling"

Bolag Patrik Hall har varit vd för Heimstaden Bostad sedan 2003 och under den tiden varit med om en omfattande tillväxtresa. Under Fastighetssveriges event Fastighetsmarknadsdagen Skåne som hölls under onsdagen berättade han mer om tiden på bolaget och jätteförvärvet från Akelius. Han berättade också hur han ser på boendesituationen i Berlin där stora protester från hyresgäster lett fram till ett kontroversiellt förslag som skulle kunna få stora konsekvenser för privata fastighetsägare i den tyska huvudstaden.


Patrik Hall.

Heimstaden emitterar obligationer för att finansiera Akelius-affären

Bolag Heimstadens dotterbolag Heimstaden Bostad har emitterat obligationer på totalt 2,75 miljarder euro, fördelat på löptider på tre år med 0,25 procent ränta, 6,5 år med 1,00 procent ränta och tio år med 1,625 procent ränta.


Per Ekelund, vd för Victoria Park och Hembla som blir Victoriahem efter årsskiftet.

Ekelund bekräftar intresse i Akelius-bestånden: "Inget snack om saken"

Bolag Victoria Park var intresserade av den enorma portfölj som Akelius nyligen sålde för ett rekordbelopp till Heimstaden. Per Ekelund, vd för Victoria Park och Hembla, berättar mer om intresset, synen på den stenhårda konkurrensen inom bostadssegmentet och hur bolaget ska växa sig större framöver.


Patrik Hall och hans Heimstaden slog till med inte bara kvartalets största transaktion utan den största någonsin i Norden i och med 92-miljardersköpet av Akelius bestånd i Tyskland, Danmark och Sverige. Även Rutger Arnhults Castellum var väldigt aktiva på transaktionsmarknaden under Q3.

Lista: Här är tredje kvartalets största affärer

Lista Heimstadens jätteaffär med Akelius på 92,5 miljarder kronor är överlägsen etta – men vilka andra transaktioner letar sig in på listan? Här har Fastighetssverige sammanställt de tio största transaktionerna på marknaden under årets tredje kvartal.


André Lundberg, Head of Corporate Finance & Partner på Pangea, om spelet bakom Heimstadens rekordaffär med Akelius.

Pangea: Därför slog Heimstaden all konkurrens i Akelius-affären

Bolag Intresset för Akelius bestånd i Sverige, Danmark och Tyskland var skyhögt enligt Pangea Property Partners, en av Akelius rådgivare när Heimstaden köpte bestånden för hisnande 92,5 miljarder kronor. Här berättar André Lundberg, Head of Corporate Finance & Partner på Pangea, mer om budprocessen, det stora intresset från intrnationella aktörer och hur Heimstaden drog längsta strået på slutet.


Patrik Hall.

Hall om 92-miljardersköpet från Akelius: "Vi får mycket för pengarna"

Transaktioner Efter att ha gjort den största transaktionen genom tiderna på den nordiska fastighetsmarknaden berättar Heimstadens vd Patrik Hall för Fastighetssverige om vägen fram till den enorma affären, vad som lockade med Akelius-bestånden och hur det känns att spendera över 90 miljarder kronor i en enda transaktion. Dessutom kommenterar han det medborgarförslag som röstades igenom i Berlin under söndagen som kan innebära att staden ska köpa hundratusentals bostäder från privata fastighetsbolag för "långt under marknadsvärde".


Roger Akelius och Patrik Hall.

Så högt över värdering betalar Heimstaden

Transaktioner Akelius får bra betalt när bolaget lämnar Tyskland och Skandinavien.


Patrik Hall.

Bomben: Heimstaden köper Akelius-bestånd i jättelik rekordaffär

Transaktioner Heimstadens dotterbolag, Heimstaden Bostad, förvärvar 599 fastigheter med 28 776 hyresrätter i Berlin, Hamburg, Stockholm, Malmö och Köpenhamn från Akelius för 92,5 miljarder kronor. Det är den största fastighetsaffären i Norden genom tiderna.


Katarina Skalare och Patrik Hall.

Heimstaden miljardsatsar med nya klimatmål

Energi/miljö Heimstaden Bostad har satt nya klimatmål och siktar på att investera fem miljarder kronor för att minska bolagets växthusgasutsläpp med minst 46 procent vid 2030. Detta sker i linje med Parisavtalets ambition om att den globala uppvärmningen inte ska överstiga 1,5 grader.


Patrik Hall.

Starkt kvartal för Heimstaden – över 4,5 miljarder i vinst

Bolag Heimstaden redovisar ökade hyresintäkter och förbättrat resultat i det andra kvartalet jämfört med samma period föregående år. Vinsten för perioden blev 4,6 miljarder kronor.


Heimstaden genomför ny jätteaffär i Danmark.

Heimstaden gör ny dansk jätteaffär – köper för 3,5 miljarder

Transaktioner Heimstaden köper 1 473 lägenheter på flera danska orter för totalt 3,5 miljarder svenska kronor.


Cristian Fladeland.

Här är Heimstadens tillväxtplaner i Finland

Bolag Investeringschef Christian Fladeland: "Finland har varit på vår radar i flera år."


Patrik Hall.

Heimstaden Bostad går in på den finska marknaden

Bolag Heimstadens dotterbolag, Heimstaden Bostad AB, etablerar sig i Finland genom ett förvärv om 242 befintliga hyresrätter i Helsingfors.