Image

”Skett på hyresgästers initiativ”

Bolag Gårdstensbostäder menar att registreringen har skett på hyresgästers egna initiativ.
Publicerad den 14 Februari 2013

Gårdstensbostäders tillförordnade vd Michael Pirosanto skriver på bolagets hemsida:

”I media har rapporterats om att Gårdstensbostäder registrerat känslig information om våra hyresgäster. Vi vill betona att detta har skett på hyresgästers egna initiativ då de kontaktat oss, exempelvis för att sjukdom eller liknande hindrat dem från att betala hyran i tid.

Uppgifterna har enbart registrerats för att skydda hyresgäster från konsekvenser som att ett hyreskrav går vidare till inkasso. Dessa uppgifter har under 2012 rensats ut ur våra system och vi beklagar att vi inte hanterat detta helt i enlighet med personuppgiftslagen. Vi har nu förtydligat våra rutiner så att all registrering ska ske helt korrekt i framtiden.”

Bostadsbolaget skriver:
”I media har rapporterats om att Bostadsbolaget registrerat känslig information om våra hyresgäster. Vi vill betona att detta har skett på hyresgästers egna initiativ då de kontaktat oss, exempelvis för att sjukdom eller liknande hindrat dem från att betala hyran i tid.

Uppgifterna har enbart registrerats för att skydda hyresgäster från konsekvenser som att ett hyreskrav går vidare till inkasso. Dessa uppgifter har nu rensats ut ur våra system och vi beklagar att vi inte hanterat detta helt i enlighet med personuppgiftslagen. Vi har nu förtydligat våra rutiner så att all registrering ska ske helt korrekt i framtiden.

Poseidon och Familjebostäder skriver:
”I media uppmärksammas att kommunala bostadsföretag registrerat känsliga uppgifter om hyresgäster i våra datasystem. Detta har gjorts i olika situationer då våra hyresgäster lämnat information som underlag i olika ärenden. Det har till exempel handlat om problem med att betala sin hyra vid sjukdom, eller att en granne betett sig på olämpligt sätt och att man vill ha stöd och hjälp.

I samband med en granskning av hur vi hanterar känsliga uppgifter enligt Personuppgiftslagen fick vi kritik för att en del av informationen kan uppfattas som kränkande. Vi har idag rensat i våra system och skapat nya rutiner för att undvika att detta sker i framtiden.”

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Jättepotential få ner vakanserna"

Bolag Grandab är lokal samarbetspartner till Regio. Carl Petre, partner på Grandab, beskriver för Fastighetssverige om det jättearbete som nu ligger framför dem vad gäller att få ner vakanserna i det stora Mölndalsbeståndet. Han beskriver potentialen i området.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY