Image

Hyresgäster registreras över hela landet

Juridik Tidigare i år har det kommit fram att kommunala bostadsbolag i Göteborg har fört register med känsliga uppgifter över sina hyresgäster. Nu visar det sig att bolag över hela Sverige gör samma sak.
Publicerad den 1 Augusti 2013

År 2006 skrev Sabo en branschöverenskommelse om vad för uppgifter privata och kommunala bostadsbolag får registrera om sina hyresgäster. Överenskommelsen skulle tillsammans med personuppgiftslagen garantera hyresgästers integritet.

Nu har Västnytt undersökt elva kommunala bostadsbolags hyresregister. Åtta av bolagen registrerade uppgifter om bland annat hyresgästernas hälsotillstånd. Bland andra Stångåstaden, Sigtunahem och Huge tillhör bolagen som har registrerat uppgifter.

– Vi registrerar inte sånt. Vi är inte till för det och vi ska inte registrera det. Det här ger mig en varningsklocka och att det här är något vi måste ta tag i och titta på, säger Kicki Björklund, vd på Sigtunahem, till Västnytt.

– Hyresgäster ringer in för att meddela det här är för att de vill att vi ska veta det här, säger Åsa Hedenberg, vd för Huge fastigheter i Huddinge till Västnytt.

På frågan om varför man registrerar att någon är kriminell svarar hon:
– Det är en klart otillåten notering som inte ska finnas.

Susanna Skogsberg, förbundsjurist på Hyresgästföreningen, säger:
- Det är direkt beklämmande. Konstigt att man överhuvudtaget gör det här. Det är häpnadsväckande att det fortfarande förekommer den här typen av registrering. Det är allvarligt.

Sabos ordförande Leif Jakobsson:
– Det finns sånt man får lov att registrera och sånt man inte får lov att registrera. Och det man inte får lov att registrera ska inte stå i register, säger han.

FAKTA/ Det här registrerar bolagen:
Alingsåshem: 25 känsliga uppgifter. Diagnoser: demens, depression, synskadad, missbruk.
Huge fastigheter: 70 känsliga uppgifter. Diagnoser: demens, depression, synskadad, missbruk.
Helsingborgshem: 138 känsliga uppgifter. Diagnoser: astma, ligger sjuk på lasarettet (från 2005), sjukpensionär, njursvikt, dement, cancer, depression, hjärnblödning, stroke, ms.
Hallstahem: 12 känsliga uppgifter. Diagnoser: cancer, spelberoende, stroke.
Staffanstorpshus: 11 känsliga uppgifter. Diagnoser: glutenallergiker, elöverkänslighet.
Sigtunahem: 14 känsliga uppgifter. Diagnoser: dement.
Stångåsstaden: 137 känsliga uppgifter. Diagnoser: astma, handexem, handikappad, dement, stroke, spelmissbruk.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Jättepotential få ner vakanserna"

Bolag Grandab är lokal samarbetspartner till Regio. Carl Petre, partner på Grandab, beskriver för Fastighetssverige om det jättearbete som nu ligger framför dem vad gäller att få ner vakanserna i det stora Mölndalsbeståndet. Han beskriver potentialen i området.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY