Image
Tunagården i Borlänge.
Tunagården i Borlänge. Bild: BSK Arkitekter

Vectura förlänger och bygger ut för Borlänge kommun

Uthyrning Äldreboendet Tunagården, vid Romme i Borlänge kommun, förvärvades av Vectura för cirka tre år sedan med Borlänge kommun som hyresgäst. Nu skriver Borlänge kommun ett nytt avtal med Vectura för Tunagården som kommer att renoveras och byggas till. Genom renoveringen och tillbyggnaden skapas ytterligare lägenheter inklusive lokaler för hemtjänst och tillagningskök. Boendet kommer att växa från 3 625 till cirka 6 450 kvadtratmeter och utökas till sammanlagt 80 lägenheter.
Publicerad den 31 Maj 2022
Annons
Image

För byggnaden står hållbarhet högt upp och kommer certifieras enligt LEED Gold. Projektstart för tillbyggnaden är beräknad till början av 2023.
Den nya tillbyggnaden kommer att skapa 36 nya platser på äldreboendet.

– Vi är väldigt glada över att nu kunna utveckla vår fastighet Tunagården i Borlänge. Här skapar vi ett hållbart hus som ger kommunen möjlighet att bedriva ett stort äldreboende i toppklass. Det är roligt att Borlänge Kommun satsar på nya boendemiljöer i fina lokaler där boende, personal och besökare kommer trivas och att vi dessutom kan samverka i detta, säger Joel Ambré, vd på Vectura.

Arbetet att ta fram de nya planerna för Tunagården har varit process med snabba beslutsvägar där man tidigt såg möjligheten att bygga till. Byggnaden får ett nytt ID där gammalt möter nytt och träfasaderna, tillsammans med det gröna taket, möter det gula teglet och den gemensamma färgsättningen sömlöst. Arkitekturen kommer skapa en skyddad innergård som blir byggnadens gröna lunga och en naturlig mötesplats för boende och anhöriga.

– Tunagården har alltid varit ett omtyckt ställe att bo på, och nu får vi moderna och fina lokaler för både boende och personal. Det kommer att bli ett lyft för hela verksamheten och det är jag oerhört glad för, säger Anita Nordström (S), ordförande i Omsorgsnämnden.

I linje med Vecturas hållbarhetsmål om certifiering i samtliga fastigheter kommer denna byggnad certifieras enligt LEED Gold. Det ska bland annat kommer läggas solceller på taket och under hösten 2022 kommer en vattenledning flyttas för att kunna starta projektet i första kvartalet av 2023.

– Dels uppdateras den befintliga 60-talsbyggnaden i gult tegel till dagens standard samtidigt som vi adderar en byggnadskropp i trä som inte bara siktar högt med sin gestaltning utan även med sina högt satta miljömål. Att återbruka byggnader är inte det enkla valet men ett utmärkt sätt att driva på omställningen från en linjär till en cirkulär ekonomi och sänka klimatavtrycket, säger Martin Nilsland, ansvarig arkitekt på BSK Arkitekter.

Projektet med Nya Tunagården förväntas stå färdigt för inflytt under sommaren 2024.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Partnertexter

Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

Möjligheter till en miljon bostäder i goda lägen

Bygg/Arkitektur 100 år av byggande för bilen – det är vad stadsforskaren och doktorn i stadsplanering, Alexander Ståhle, menar att vad vi gjort. Men vad människor eftersöker i sin bostad är inte parkeringar och stora vägar. "Med 90 procents säkerhet kan vi säga vad en fastighet är värd utifrån hur den ligger i förhållande till grönska och natur", säger Alexander Ståhle.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige