Image

Växjöbostäder renoverar miljonprogram – NCC får ordern

Bygg/Arkitektur Växjöbostäder låter totalrenovera 90 hyreslägenheter i Araby, Växjös största miljonprogramsområde. NCC har fått ordern, värd cirka 60 miljoner kronor.
Publicerad den 8 Januari 2015
Växjöbostäder och NCC renoverar i Araby, Växjö. Bild: NCC
Växjöbostäder och NCC renoverar i Araby, Växjö.

NCC har option på att senare också få renovera resterande 210 lägenheter i kvarteret Alabastern i Araby, som byggdes i början av 1970-talet. Ingen genomgripande renovering har gjorts tidigare. Arbetet med de första 90 lägenheterna inleds i mars och ska vara klart i januari 2016.

De boende får nya kök, badrum och ytskikt samtidigt som energianvändningen halveras.

– Hyresgästerna får fräscha och moderna bostäder och vi ska också isolera, byta fönster och ventilationssystem för att spara energi. Det ger de boende bättre komfort och minskar behovet av energitillskott med hälften, vilket gynnar både miljön och driftkostnader, säger Niclas Coucher, projektchef på NCC.

– Vi har rustat upp flera av våra bostäder på senare år men detta är en genomgripande renovering eftersom behovet i Alabastern är stort. Vi samarbetar med NCC med ”öppna böcker” vilket betyder att vi tillsammans hittar de mest kostnadseffektiva lösningarna, säger Sara Carlsson, projektledare på Växjöbostäder.

Under renoveringen flyttar de boende till tillfälliga bostäder under cirka åtta veckor. Det beror på att NCC byter ut samtliga kök och badrum, liksom alla elledningar, vatten- och avloppsrör i lägenheterna. Samtliga bostäder får också säkerhetsdörrar samt nya golv och ytskikt invändigt.

Energianvändningen beräknas minska till 75 kilowattimmar per kvadratmeter och är mot dagens behov på runt 150 kilowattimmar alltså en halvering. Det uppnås genom att NCC tilläggsisolerar takbjälklagen, sätter in energieffektiva fönster, byter ut dagens tunna väggar innanför balkongen mot mer välisolerade, samt ersätter ventilationen med energieffektiva värmeåtervinnande FTX-aggregat. NCC rustar även upp den yttre miljön runt om husen.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sparbössan växer – på egna villkor

Bolag Sparbössan är väldigt selektivt som fastighetsbolag: Fastigheterna i portföljen bör ha ett kulturhistoriskt eller arkitektoniskt värde. Så när vd Sara Östmark pratar om att bolaget är inne i en "tillväxtresa", ja, då är det tillväxt på egna villkor och i egen takt. – Det handlar om vilken typ av organisation man vill jobba i, berättar hon för Fastighetssverige.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige