Image

Vasakronan; hyror och driftnetto upp sex procent

Bolag Vasakronans halvårsrapport visar på en kraftig ökning av hyror och driftnettot. Driftnettot ökade i ett jämförbart bestånd med sex procent. Ökningen förklaras främst av genomförda nyuthyrningar och omförhandlingar till högre hyresnivåer.
Publicerad den 22 Augusti 2017
Fredrik Wirdenius. Bild: Vasakronan
Fredrik Wirdenius.

Halvårssiffrorna:
# Hyresintäkterna ökade totalt till 3 246 mkr (3 058). I ett jämförbart bestånd var ökningen 6 procent.

# Uthyrningsgraden uppgick till 94,1 procent (93,6).

# Fastighetskostnaderna uppgick totalt till -915 mkr (-882). I ett jämförbart bestånd var ökningen 6 procent. Ökningen förklaras främst av högre kostnader för fastighetsskatt.

# Driftnettot ökade totalt till 2 331 mkr (2 176). I ett jämförbart bestånd var ökningen 6 procent.

# Resultat före värdeförändringar och skatt ökade till 1 704 mkr (1 578), förklarat av högre hyresintäkter.

# Värdeförändring på fastigheter uppgick till 4 705 mkr (6 186), vilket motsvarar en värdeökning på 4,1 procent (6,0), främst till följd av stigande marknadshyror. Beståndets värde uppgick vid periodens utgång till 121 403 mkr.

# Värdeförändring på finansiella instrument uppgick till 403 mkr (-1 607) till följd av höjda långa marknadsräntor under perioden.

# Resultat efter skatt uppgick till 5 321 mkr (4 949).

# Andelen miljöcertifierade fastigheter uppgick till 83 procent (73) vid periodens utgång.

Under perioden genomfördes omförhandlingar och förlängningar motsvarande en årshyra om 532 mkr (427) och till en hyra som översteg den tidigare med i genomsnitt 10,4 procent (6,9). Dessutom genomfördes nyuthyrningar motsvarande en årshyra om totalt 302 mkr (240). Bl.a. tecknade Livsmedelsverket ett 15-årigt hyresavtal om 8 300 kvm i Uppsala Science Park i en fastighet som kommer uppföras med start 2018. I och med uthyrningen till Livsmedelsverket är 83 procent av fastigheten uthyrd innan byggstart.

Som en av de största fastighetsägarna i Kista fortsätter Vasakronan att utveckla området till att bli en mer levande och urban stadsdel. Under kvartalet tecknades en avsiktsförklaring med Aros Bostad att tillsammans utveckla 230 bostadslägenheter med förskola och service, totalt 14 000 kvm. Samtidigt flyttar Transportstyrelsen till nytt kontor på 3 500 kvadratmeter i Kista Entré.

Strax efter utgången av perioden påbörjades om- och tillbyggnaden av Sergelhuset i centrala Stockholm. Totalt kommer 3,1 mdkr att investeras i fastigheten som kommer att innehålla både kontor, hotell, bostäder och butiker. Investeringen kommer att finansieras med gröna banklån från Nordiska och Europeiska investeringsbanken.

- Sergelhuset är ett av våra största projekt någonsin. Här omvandlar vi ett anonymt kvarter mitt i Stockholms city och skapar en helt ny levande mötesplats. Det är dessutom glädjande att våra framgångar inom miljöarbetet och våra höga miljöambitioner ger oss möjlighet till en grön finansiering av projektet, säger Fredrik Wirdenius, vd Vasakronan.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige