Image

Tyréns utvecklar klimatmodul för Bidcon

Energi/miljö Idag presenterar Elecosoft och Tyréns ett nytt verktyg för beräkningar av byggnaders klimatpåverkan. Genom att koppla CO2-värden till mängdningsberäkningarna kan klimatpåverkansvärdet beräknas och jämföras redan i kalkylskedet.
Publicerad den 12 September 2016

Verktyget utgör en ny modul i Bidcon, ett av byggbranschens vanligaste kalkylprogram, och innebär en möjlighet att ställa CO2-utsläppen mot kostnaden redan i kalkylen.

Bland större byggherrar och fastighetsbolag finns en ökande efterfrågan på livscykelanalyser (LCA). Genom LCA beräknas en byggnads samlade miljöpåverkan, från råmaterialutvinning och vidare till produktion, transport, användning och slutbehandling. I takt med att LCA-analyser blivit vanligare har efterfrågan på ett kvalitetssäkrat verktyg för att kunna beräkna hur stor miljöpåverkan i form av CO2-utsläppen blir ökat.

- Nu gör vi det möjligt att jämföra olika byggdelars klimatpåverkan parallellt med dess kostnad, vilket förenklar för beslutsfattare att göra hållbara och långsiktigt bra miljöval, säger Andreas Forsfjäll, produktledare på Elecosoft.

Elecosoft utvecklar programvaror för byggbranschen och har under en längre tid arbetat mot en vision att kunna hantera miljöbegrepp i kalkylprogrammet Bidcon. Samhällsbyggnadskonsulten Tyréns utför en mängd livscykelanalyser och bidrar till att kontinuerligt förse de klimatpåverkande resurserna i Bidcon med underliggande CO2-värden.

- Resultatet av beräkningarna är tydliga och pedagogiska underlag för beslut, och kan användas för att jämföra olika alternativs miljöpåverkan, snabbt se konsekvensernaav produktförändringar och nya materialval samt kommunikation av miljöprestanda, säger Ulf Wiklund, affärsutvecklare på Tyréns.

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige