Image
Turbinhallen innebar kostnadsökningar om nästan åtta miljoner som slår på Q4-resultatet för SSM, med Mattias Roos som vd.
Turbinhallen innebar kostnadsökningar om nästan åtta miljoner som slår på Q4-resultatet för SSM, med Mattias Roos som vd. Bild: SSM

Turbinhallen färdig – kostnadsökning för SSM om 8 miljoner

Bolag SSM Holdings bostadsprojekt Turbinhallen, som består av 205 bostadsrätter samt en skola för årskurs 6 – 9 i Järla Sjö är färdigställt. Inom ramen för projektets färdigställande har en kostnadsökning uppstått, vilken kommer att belasta SSM med en resultateffekt om -7,8 miljoner kronor i Q4 2018.
Publicerad den 19 Februari 2019

Samtliga bostäder är sålda och inflyttningen skedde under andra och tredje kvartalet 2018. Skolan påbörjade sin verksamhet i samband med höstterminen 2018.

Projekt Turbinhallen (Järla sjö) är ett ny- och ombyggnadsprojekt med höga antikvariska bevarandekrav som påbörjades under 2015 i Gustaf de Lavals fabriksfastighet från 1911. Projektet består av 205 bostadsrätter och präglas av en modern industrikänsla i form av karaktärsstarka och funktionella bostäder. Projektet innefattar även en skola för årskurserna 6 – 9 samt en restaurang. Turbinhallen har 90 poäng i Urban Score och är belägen med närhet till god spårbunden kommunikation, friluftsområde samt närservice och shopping.

Samtliga bostäder är sålda och inflyttningen skedde under andra och tredje kvartalet 2018. Skolan påbörjade sin verksamhet i samband med höstterminen 2018.

SSM:s ordinarie projekt sker genom nybyggnation. Turbinhallen har varit ett projekt med både nybyggnation men också omfattande ombyggnation. Vid ombyggnation är riskerna betydligt större inom design och inköp, vilket gör att dessa entreprenader ofta är svåra att beskriva, handla upp och följa under genomförandet. I samband med projektets färdigställande har det kvarstått mer arbete än vad som estimerats vilket resulterat i oväntade kostnadsökningar. Kostnader som kommer att ge en resultateffekt om -7,8 MSEK i Q4 2018.

– Vi är oerhört stolta över det unika boende och fantastiska skollokaler vi har utvecklat inom ramen för Turbinhallen. Fastighetens anrika karaktär har krävt betydande ombyggnationer under produktionen, vilket dessvärre inneburit kostnadsökningar i projektets slutskede, säger Mattias Roos, vd & koncernchef för SSM.

Turbinhallen är ett JV-projekt mellan SSM och Profi Fastigheter.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Ägarskap med ansvar – arkitektnykomlingen står ut i branschen

Bygg/Arkitektur I arkitektbranschen dominerar manligt ägarskap och Morota Staaf Arkitekters ägarform har därför blivit en fyrbåk som de båda ägarna först inte förutsåg. I det kvinnliga ägarskapet ligger nämligen ett ansvar att visa att det finns möjlighet för kvinnor att inte bara vara en del av, utan också att leda, företag. Fastighetssverige har pratat med duon om deras nystartade kontor och vad som driver dem framåt.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige