Image
Bild: Per-Erik Adamsson, Stockholms Hamnar

Tullhusets modernisering prisas

Event Stora Tullhuset vann Stockholms Byggmästareförenings Rot-pris.
Publicerad den 5 September 2011
Stora Tullhuset prisas.Bild: Per-Erik Adamsson. Bild: Per-Erik Adamsson, Stockholms Hamnar
Stora Tullhuset prisas.Bild: Per-Erik Adamsson.

Stockholms Hamnars tidigare mycket nedgångna gamla Stora Tullhuset har fått nytt liv genom att uthyrningsbara ytor har skapats samtidigt som exteriören i tegel har blivit nästan helt återskapad. Från början var det tänkt att ett Abba-museum skulle inrymmas i huset, men planerna ändrades under ombyggnaden. Idag huserar Fotografiska där tillsammans med ett kryssningscenter och kontorslokaler.

– Det har varit ett mycket spännande projekt att arbeta med. Det blev en lång process som fungerade tack vare ett gott samarbete mellan alla parter, säger Sven Pettersson, vd Rotgruppen AB, som byggt om Stora Tullhuset på Stadsgårdskajen på Söder i Stockholm.

– Jag är imponerad av hur alla inblandade har lyckats skapa nya möjligheter i det här fantastiska huset, säger Johan Castwall, vd Stockholms Hamn AB som är ägare till huset.

– Det är roligt att den här platsen har blivit tillgänglig för alla stockholmare på ett nytt sätt, kommenterar Joakim Schiött på Ettelva Arkitekter.

Rot-priset, som instiftades av Stockholms Byggmästareförening år 1990, är ett årligt pris som tillkommit för att främja ombyggande i Stockholm. Priset ges till den beställare, arkitekt respektive byggentreprenör som bäst tillvaratagit byggnadens särdrag och kvaliteter.

Ebab var projektledare och genomförde detta som ett Construction Management-projekt.

- Vi är stolta över att fått delta i ett så komplicerat och utmanande projekt som Stora Tullhuset. Att se projektet vinna Rot-priset är ett fint tecken på att våra medarbetare har gjort ett riktigt bra jobb och att samarbetet mellan oss och beställaren har varit mycket gott, säger Fredrik Aspe, affärsområdeschef på Ebab.

Projektkostnaden låg på 265 miljoner kronor och byggytan är 11 613 kvadratmeter.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Centralstaden får grönt ljus: "Oj, vad vi har väntat på detta!"

Bygg/Arkitektur Mark- och miljööverdomstolen har nu gett positivt besked gällande utvecklingen av centralenområdet i Göteborg. Domen, som inte kan överklagas, gäller detaljplanen för området norr om Centralstationen i Göteborg och möjliggör att fler delar av projekt Centralstaden Göteborg kan bli verklighet. Fastighetssverige har talat med Henrik Kant, stadsbyggnadsdirektör på Göteborgs stad, om projektet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige