Image

Thomas Sandell ritar hus i Linköpings nya stadsdel

Bygg/Arkitektur Arkitekten Thomas Sandell ritar hus i Linköpings nya stadsdel – Vallastaden. Stadsdelen kommer att präglas av social hållbarhet, resurseffektivitet, kreativitet och gemenskap.
Publicerad den 4 December 2014
Thomas Sandell ritar hus i Linköpings nya stadsdel. Bild: Sandell Sandberg
Thomas Sandell ritar hus i Linköpings nya stadsdel.

– Vallastaden är ett av landets mest innovativa projekt just nu, som jag är mycket glad och stolt över att få vara en del av. Här ges möjlighet att utmana det traditionella sättet att bygga, säger Thomas Sandell.

Vallastaden är en stadsdel som ligger mellan Linköping city och universitetet. I sin helhet kommer stadsdelen att innehålla ungefär 1000 bostäder, där den första etappen invigs i samband med ett bo- och samhällsexpo – LinköpingsBo2017.

För att skapa möjligheter för en levande stadsdel i olika stilar och en mix av bostadsrätter, hyresrätter, radhus och villor, har marken delats in i mindre byggrätter där flera olika byggbolag kan vara delaktiga. De hus som Thomas Sandell ska rita kommer att byggas av Byggidé Invest Sweden tillsammans med Newcap-koncernen, och omfattar ett 100-tal bostadsrättslägenheter.

– Det känns fantastiskt att ha med sig en av landets mest välrenommerade arkitekter i det här projektet. Vår samarbetspartner, Newcap-koncernen, har arbetat med Thomas sedan tidigare och har mycket goda erfarenheter, säger Mats Wengelin på Byggidé Invest.

Thomas Sandell är en formgivare med bredd som ritar allt från stadsplaner, hus, och inredningar till lampor och bestick. Några av hans senaste projekt är ett studenthus på KTH, sommarhus i Sotji och ett gräsklipparhus för Husqvarnas robotgräsklippare.

– Det som lockar med Vallastaden är framförallt visionen och tankarna bakom stadsdelen som handlar om utmana det traditionella och sätta mångfald och social hållbarhet i centrum. Det präglar även själva byggprojektet, där personer som står utanför arbetsmarknaden ges möjlighet att vara med, säger Thomas Sandell.

I Vallastaden växer en stadsdel fram där allt ifrån planskisser till val av bostäder har utformats för att främja bredd, delaktighet och granngemenskap. Det är också en plats som byggs utifrån kreativitet och innovation där lekfullhet får ta stor plats. Tanken är att stadsdelen ständigt ska förnyas, förbättras, omformas och byggas ut.
Framtida arkitektstjärnor

Thomas kommer själv att rita två av de fyra husen som Byggidé Invest ska bygga. De andra två ritas av rookie-arkitekterna Branko Kovacevic och David Eliasson, som Thomas samarbetat med tidigare.

– Det ger inspiration och känns kul att få bli granne med två av landets framtida arkitekt-stjärnor, säger han.
Hela stadsdelen ska också präglas av resurseffektivitet och husen kommer att vara energismarta passivhus.

– Det är ett självklart sätt att bygga idag och behöver absolut inte betyda att man kompromissar med kreativiteten, snarare tvärt om, säger Thomas.

- Henrik Ekberg
henrik@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Bilderna bakom kulisserna: Så ska legendarisk rockklubb bli galen golfklubb på 1 000 kvadrat

Uthyrning Olle Frandsen, en av grundarna till Underground Golf Club, möter upp på Fastighetssveriges reporter i den legendariska rockkonsertlokalen på Kaserntorget, mitt i den centrala smeten av Göteborg. Om en kort tid är det dock galen golf som ska fylla den 1 000 kvadratmeter stora lokalen. – Självklart ska vi behålla Sticky Fingers-skylten på något sätt, säger han.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige