Image

Tengbom ritar för JM och Skanska i Krokslätt

Bygg/Arkitektur Tengbom har vunnit två arkitekttävlingar kring bostadsutveckling i Krokslätt, Göteborg.
Publicerad den 17 Februari 2015

En viktig del i utformningen av den nya stadsdelen Södra Centrum i Krokslätt är att skapa en väl genomtänkt stadsmiljö som kopplar ihop den nya stadsdelen med Göteborgs innerstad. Tengbom har vunnit uppdrag från både JM och Skanska och kommer rita det nya bostadsområdet.

Nu senast vann Tengbom uppdraget att rita Light Factory Gbg för JM, ett bostadshus med 250 lägenheter ovan ett gatuplan med butiker, caféer och restauranger.

Huset är uppdelat i två segment – Light Factory Nyx är mindre lägenheter med industriell karaktär. Light Factory Nova är smarta lägenheter i ett mer sobert utförande.

- Med Light Factory Gbg kommer vi skapa ett häftigt landmärke och en attraktiv stadsdel för citymänniskan. Lägenheterna har flexibla planlösningar vilket ger luftiga bostäder på en mindre yta, säger Henrik Sjölin, JM:s projektchef för Södra Centrum.

Förutom butiker och restauranger ska gemensamma ytor som lounger och New York-inspirerade takterrasser fungera som naturliga mötesplatser. Genomgående för arkitekturen är stadsmässigheten.

- Tengbom har förmånen att utforma en väl sammanhängande och genomtänkt stadsmiljö i Södra Centrum. Den urbana arkitekturen och stadspulsen kommer gå som en tydlig röd tråd från den yttre miljön och in till bostäderna, säger Hans Lindgren, uppdragsansvarig arkitekt för Light Factory Gbg på Tengbom.

Urban gestaltning med vässade uttryck och effektiva planlösningar ligger i fokus även för Skanska, som i november 2014 utsåg Tengbom till vinnare av arkitekttävlingen för sin del av Södra Centrum.

Tävlingsförslaget omfattar 265 kvadratsmarta lägenheter för unga stadsbor, med utmanande materialval och konceptuella lösningar. Bostäderna har exempelvis en nyskapad formgiven funktionsvägg som går genom hela lägenheten. Kvarteret kryddas med urbana lägenheter i gatuplan med egen entré, dubbel takhöjd och loft.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Skanska Commercial Development Nordic på Branschguiden

Skanska är ett av världens ledande bygg-, fastighets- och projektutvecklingsföretag i Norden, Europa och USA. Genom att gå i spetsen för hållbarhet erbjuder vi konkurrenskraftiga lösningar. Med våra värderingar och en attraktiv affärsmodell bidrar vi till att skapa en hållbar framtid för kunder och samhället och samtidigt skapa värde för aktieägarna.

I Sverige har företaget cirka 9 000 medarbetare. Intäkterna för byggverksamheten uppgick 2020 till drygt 42 miljarder kronor. Verksamheten inom bostadsutveckling sålde under 2020 cirka 2.300 nya hem.

Skanska Kommersiell U...

Läs mer om Skanska Commercial Development Nordic på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Hjärnan i fokus när AMF "labbar" framtidens kontor

Bygg/Arkitektur Med hjärnan i fokus. Så kan man kanske sammanfatta hur AMF Fastigheter tillsammans med Merry Monday tagit sig an det nya huvudkontoret. I hjärtat av Mood-huset så kommer kollegorna med start måndag välkomnas in i tre av årets årstider. Fastighetssverige var där för att få ta del av de tankar som format det framtidsspanande kontorslandskapet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige