Image

Sveriges första större plusenergihus för flerbostadshus

Energi/miljö Sveafastigheter Bostads markanvisning på Öster Mälarstrand i Västerås om cirka 80 hyreslägenheter ska användas för att bygga landets första större plusenergihus för flerbostadshus. - Det här byggs nära det gamla ångkraftverket, vilket ger intressanta perspektiv; det gamla sättet bredvid framtidens sätt att bygga, säger Sveafastigheters Lars Gärde till Fastighetssverige.
Publicerad den 21 Oktober 2015

Plusenergihus definieras som hus som producerar mer energi än vad det förbrukar.

- Vi kommer att använda bergvärme och solceller, i kombination med att vi bygger väldigt tätt och energisnålt. I princip är det ett passivhus som producerar egen el. Sedan arbetar vi med ett system som ger väldigt hög återvinningsgrad av värme, säger Lars Gärde, vice vd och affärsutvecklingschef på Sveafastigheter Bostad.

Sveafastigheter kommer att bygga tre huskroppar, den högsta blir fem våningar hög.

Den kommande etappen av Öster Mälarstrand ska bli Västerås första hållbara teknik? och miljöstadsdel. Området är beläget öster om Kokpunkten och Kraftverkshamnen. Första byggstart för bostäderna är beräknad till hösten 2016 och inflyttning beräknas till första halvåret 2018. Sveafastigheter Bostad utvecklar sedan hösten 2014 ytterligare 196 hållbara bostäder i kvarteret Focken inom den första etappen av Öster Mälarstrand.

- Vi kommer att bjuda in forskning och näringsliv för att implementera nya spännande energilösningar. Utöver detta kommer vi att erbjuda hyresgästerna nya hållbara transportlösningar med inslag av elfordon som exempelvis elcyklar, elscootrar och elbilar, säger Lars Gärde.

- Västerås, med sin historia, vill vara ett svenskt energicentrum, delar av det gamla ångkraftverket kommer att användas som ett slags showroom för energilösningar. Vi ser väldigt mycket fram emot det här projektet.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Så ska Södra Änggården förvandlas från industriområde till bostadsområde

Bygg/Arkitektur Södra Änggården är en ny, stor stadsdel i Göteborg som utvecklas just nu. Sex olika byggaktörer är involverade i projektet, ett projekt som hålls ihop av Development Partner. För vd Marcus Jonsson, som varit involverad sedan 2017, har det varit en resa genom pandemi, lågkonjunktur och byggkris.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige