Image

Sveriges första kontor med passivhusteknik

BYGG NCC Construction Sverige bygger ett nytt kontrollrum/kontor åt Preemraff i Göteborg.
Målet är att byggnaden ska certifieras som passivhus när den är klar.
Publicerad den 28 April 2010

I kontrollrummet - som blir en 2 400 kvadratmeter stor explosionssäker kontorsbyggnad - ska förädlingen av råolja till gasol, bensin, diesel och eldningsolja övervakas.

Ordern är värd 40 miljoner kronor för NCC.

- Det nya kontrollrummet blir större och säkrare och behöver knappt något tillskott av energi. Det blir den första kontorsfastigheten i Sverige som byggs som ett passivhus och som värms upp av den värme datorer, instrument och människor alstrar, säger Marcus Bramer, affärschef på NCC Construction, region väst.

Passivhus är lufttäta, med mycket god ventilation som bevarar och återanvänder den värme som produceras i huset. Preems hus gjuts direkt på plats i betong och får en bunkerliknande konstruktion för säkerheten.

- Det gläder oss att just vi som oljebolag blir först med ett kontor som inte kräver extern värmeenergi. Vår miljöpolicy är att minimera miljöpåverkan i möjligaste mån. Men det är även ett viktigt säkerhetsprojekt som ger personalen en tryggare arbetsmiljö, säger Martin Dosé, projektledare för Preems nya kontrollrum.

Byggnaden ligger längre från raffineringen och blir tre gånger större än det gamla kontrollrummet från 60-talet. På 2 400 kvadratmeter ryms kontrollrum, mötesrum, kontor och teknikrum.

NCC:s arbete startar i april och beräknas klart i maj 2011. Totalt sysselsätts 18 NCC-anställda.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Bilderna bakom kulisserna: Så ska legendarisk rockklubb bli galen golfklubb på 1 000 kvadrat

Uthyrning Olle Frandsen, en av grundarna till Underground Golf Club, möter upp på Fastighetssveriges reporter i den legendariska rockkonsertlokalen på Kaserntorget, mitt i den centrala smeten av Göteborg. Om en kort tid är det dock galen golf som ska fylla den 1 000 kvadratmeter stora lokalen. – Självklart ska vi behålla Sticky Fingers-skylten på något sätt, säger han.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige