Image
Peter Wallin, vd för Bonava.
Peter Wallin, vd för Bonava. Bild: Pontus Orre

Bonava: "Återhämtningen kan ta tid"

Bolag Bonava ser goda möjligheter att gradvis öka produktionsstarterna under andra halvåret 2024 och 2025. Det säger vd Peter Wallin i rapporten för det andra kvartalet. Men det är särskilt en marknad som ser ljus ut.
Publicerad den 19 Juli 2024

Marknadsförutsättningarna fortsätter att förbättras mot föregående år, även om återhämtningen till normala förhållanden kommer att ta tid, enligt vd.
– Det är glädjande att den viktiga tyska verksamheten är stabil och visar ökad lönsamhet medan det kommer ta tid innan den svenska och finska marknaden vänder, säger han.

Under andra kvartalet resultatavräknades 600 bostäder (1.203) och nettoomsättningen uppgick till 2,3 miljarder kronor (3,6). I kvartalet uppgick den operativa rörelsemarginalen till 1,8 procent (5,4) medan den operativa bruttomarginalen var 8,9 procent (10,4).
– Bruttomarginalen i koncernen tyngs av selektiva prisjusteringar för att frigöra uppbundet kapital i osålda bostäder. Vi möter den som förväntat lägre affärsvolymen med minskade omkostnader i så hög utsträckning som möjligt och följer vår plan, men indirekta produktionskostnader som inte kan täckas av färdigställd och överlämnad projektvolym slår i det korta perspektivet negativt på bruttoresultat och bruttomarginal, säger Peter Wallin.

Bonava har minskat sina omkostnader brutto med 24 procent på årsbasis, vilket innebär att bolaget kan uppnå en positiv operativ rörelsemarginal för helåret 2024 trots en markant lägre förväntad affärsvolym. För första halvåret 2024 låg den på 0,6 procent.
– Lönsamheten kommer att öka över tid när vi får genomslag av fulla kostnadsminskningar och ökande produktionsstarter, säger vd:n.

Vidare lyfter Peter Wallin fram bolagets fokus på kassaflöde och att minska kapitalbildningen, och rapporterar ett operativt kassaflöde på 720 miljoner kronor för andra kvartalet, mot -34 motsvarande period i fjol. Nettoskulden minskade till 3,8 miljarder kronor (6,6) miljarder.
– Den betydligt lägre skuldsättningen innebär lägre finansiella kostnader och ger oss bra förutsättningar att starta projekt framöver, säger Peter Wallin.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

De är största fastighetsägarna på din semesterort

Lista Sommaren härjar för fullt och många strömmar till Sveriges semesterorter. Fastighetssverige har såklart gjort ett nedslag på några av de största semesterorterna – här får du svaret på vilka som är de fem största fastighetsägarna där du är!

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige