Marknadsförutsättningarna fortsätter att förbättras mot föregående år, även om återhämtningen till normala förhållanden kommer att ta tid, enligt vd.
– Det är glädjande att den viktiga tyska verksamheten är stabil och visar ökad lönsamhet medan det kommer ta tid innan den svenska och finska marknaden vänder, säger han.
Under andra kvartalet resultatavräknades 600 bostäder (1.203) och nettoomsättningen uppgick till 2,3 miljarder kronor (3,6). I kvartalet uppgick den operativa rörelsemarginalen till 1,8 procent (5,4) medan den operativa bruttomarginalen var 8,9 procent (10,4).
– Bruttomarginalen i koncernen tyngs av selektiva prisjusteringar för att frigöra uppbundet kapital i osålda bostäder. Vi möter den som förväntat lägre affärsvolymen med minskade omkostnader i så hög utsträckning som möjligt och följer vår plan, men indirekta produktionskostnader som inte kan täckas av färdigställd och överlämnad projektvolym slår i det korta perspektivet negativt på bruttoresultat och bruttomarginal, säger Peter Wallin.
Bonava har minskat sina omkostnader brutto med 24 procent på årsbasis, vilket innebär att bolaget kan uppnå en positiv operativ rörelsemarginal för helåret 2024 trots en markant lägre förväntad affärsvolym. För första halvåret 2024 låg den på 0,6 procent.
– Lönsamheten kommer att öka över tid när vi får genomslag av fulla kostnadsminskningar och ökande produktionsstarter, säger vd:n.
Vidare lyfter Peter Wallin fram bolagets fokus på kassaflöde och att minska kapitalbildningen, och rapporterar ett operativt kassaflöde på 720 miljoner kronor för andra kvartalet, mot -34 motsvarande period i fjol. Nettoskulden minskade till 3,8 miljarder kronor (6,6) miljarder.
– Den betydligt lägre skuldsättningen innebär lägre finansiella kostnader och ger oss bra förutsättningar att starta projekt framöver, säger Peter Wallin.
Presenteras av Fastighetsägarna Service
Presenteras av Brandskyddsföreningen
Presenteras av Aros Kapital
Presenteras av CDVI
Presenteras av Fastighetsägarna Service
Transaktioner Hur blir transaktionsåret 2025, vilka faktorer kommer ha störst påverkan för dess utvecklingen, vilka segment blir heta respektive kalla och vilken roll kommer utländska aktörer spela på den svenska transaktionsmarknaden? En panel bestående av Erik Nyman, JLL, Peter Wiman, EY, Maryrose David, Savills, och Adam Tyrcha, Newsec, ger sin bild av transaktionsåret som står för dörren.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.