Image

Sveafastigheter och Niam i finsk miljardaffär

Transaktioner Sveafastigheter köper 68 handelsfastigheter av Niam i Finland. Sveafastigheter köper tillsammans med en ny lokal samarbetspartner, Capitol Asset Management.
Publicerad den 3 Februari 2012
Patrick Gylling. Bild: Sveafastigheter. Bild: Sveafastigheter
Patrick Gylling. Bild: Sveafastigheter.

Sveafastigheter Fund III genomför därmed sitt sjätte förvärv i Finland.

Portföljen består av 68 handelsfastigheter runt om i Finland, små och medelstora dagligvarubutiker inom supermarket- och närbutikssegmentet.

Ingen köpeskilling kommuniceras, men fastighetsvärdet uppges ”klart överstiga 100 miljoner euro”.

Den totala uthyrningsbara arean uppgår till cirka 80 000 kvadratmeter och alla fastigheter är uthyrda till Ruokakesko. Sveafastigheters och CAM:s affärsplan är att utveckla fastigheterna och investera i dem enligt hyresgästens behov. Målet är att skapa en balanserad portfölj med ett långt och stabilt kassaflöde samt diversifierade hyresavtalslängder.

- Dagligvaruhandelssegmentet är väldigt intressant och vi är nöjda över att kunna förvärva den här portföljen. Vår målsättning är att under det kommande året öka portföljstorleken genom tilläggsförvärv. Ruokakesko är en utmärkt hyresgäst och vi ser fram emot samarbetet med dem. Vi är också glada över att ha en ny partner med bred kompetens och erfarenhet inom detta segment, säger Patrick Gylling, partner på Sveafastigheter.

- Vår avsikt är att samarbeta tätt med hyresgästen samt stödja dem i deras strategi genom att till exempel genomföra nödvändiga investeringar i fastigheterna, säger Jarkko Lehtonen, vd på Capitol Asset Management.

Målet med samarbetet är att bygga upp en högkvalitativ dagligvaruhandelsportfölj och uppnå en helhet bestående av mer än 100 enheter under 2012.

Köparens juridiska rådgivare i affären var Advokatbyrå Krogerus.

Transaktionen finansieras av Aareal Bank.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Niam AB på Branschguiden

Niam är en av norra Europas ledande fondförvaltare med fokus på investeringar inom fastigheter och infrastruktur.

Sedan start 1998 har Niam erbjudit institutionella investerare möjlighet att genom sina fonder investera i den nordiska fastighetsmarknaden. Med stor erfarenhet och expertis ligger vårt fokus på att identifiera och genomföra förbättringar som skapar de bästa fastigheterna för våra hyresgäster och samhällena där de är belägna med målet att tillgodose både dagens och framtidens behov. De senaste 23 åren har Niam investerat i fastigheter till ett värde överst...

Läs mer om Niam AB på Branschguiden

Partnertext

Handeln byggde staden – men vad gäller framöver?

Presenteras av Optimal Stadsutveckling

Senast från Fastighetssverige Plus

Domstolen: Domstolsverket gjorde felaktig upphandling med Castellum

Juridik Det var vid upphandlingen inför byggnationen av en ny domstolsbyggnad i Jönköping som Domstolsverket genom att inte konkurrensutsätta samtliga delar av en upphandling har genomfört en otillåten direktupphandling med Castellum. Domstolsverket menar att de kunnat använda sig av hyresundantaget.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige