Image

Sveafastigheter i miljardaffär

Transaktioner Fastighetsportföljen omfattar större delen av de resterande tillgångarna i Sveafastigheter Fund III. Köpare är Partners Group via en så kallad secondary transaction på uppdrag av dess investerare.
Publicerad den 18 Februari 2016
Johan Tengelin. Bild: Sveafastigheter
Johan Tengelin.

Portföljen utgörs av 97 fastigheter inom handel, kontor och hotell i Sverige och Finland, med en total uthyrningsbar area om 360 000 kvadratmeter. Partners Group har gett Sveafastigheter uppdraget att fortsätta förvaltningen av portföljen, vilket även var fallet med den SEK 3,2 miljarder portfölj som Partners Group köpte från Sveafastigheter Fund II i augusti 2015.

Johan Tengelin, vd, Sveafastigheter:
– Vi är mycket nöjda med att ha sålt ytterligare en stor portfölj ur en av våra fonder till Partners Group och att ha åstadkommit ett utmärkt avslut för våra investerare i Sveafastigheter Fund III. Dessa två portföljförsäljningar verifierar intresset för den nordiska fastighetsmarknaden hos internationella investerare. Vi är glada över att fortsätta förvaltningen av tillgångarna och ser fram emot att utveckla vårt samarbete med Partners Group.

Fabian Neuenschwander, Senior Vice President på Partners Group:
– Följande vårt tidigare förvärv från Sveafastigheter så har vi tagit tillfället att på uppdrag av våra investerare köpa ytterligare en portfölj med kassaflödesgenererande nordiska fastigheter. Vi tror även fortsättningsvis att de nordiska marknaderna är väl positionerade för goda resultat och ser en potential för ytterligare värdetillväxt i de fastigheter som vi har köpt. Liksom tidigare så har vi säkerställt ett attraktivt pris för våra investerare och tecknat ett nytt portföljlån som ger goda förutsättningar för nästa fas av tillväxt.

Under det senaste årtiondet så har Sveafastigheter levererat utomordentlig avkastning till sina investerare och upprepade gången blivit utnämnd till ‘Best Real Estate Investment Manager in the Nordic and Baltic Region’ av Euromoney.

Johan Tengelin, vd, Sveafastigheter fortsätter:
– Portföljförsäljningen till Partners Group ligger helt i linje med vår breddade affärsmodell att erbjuda tydliga och attraktiva program för fastighetsinvesteringar, där vi kan addera värde genomaktiv förvaltning. Idag spänner vårt erbjudande från separata investeringsmandat och fastighetsfonder till utveckling av bostäder. Sveafastigheters investeringsprogram är strukturerade runt segment eller teman, för att bäst passa de individuella investerarnas önskemål.

Sveafastigheter Fund III lanserades 2010 och stängde för investeringar 2011, med EUR 317 miljoner i eget kapital. Fonden har fokuserat på fastigheter med potential för värdetillväxt i Sverige, Danmark och Finland. Fyra portföljer (Grocery Stores Finland, Högkullen Assisted Living, Park Vallila and Copenhagen Residential) av de ursprungliga tolv har framgångsrikt avyttrats under de senaste två åren.

Efter försäljningen till Partners Group återstår Linnéuniversitetet i Kalmar som enda kvarvarande portfölj i Sveafastigheter Fund III. Nyligen hölls ett första spadtag för projektet där Sveafastigheter tillskapar och bygger om 19 000 kvm utav de 23 000 kvm som omfattas av det 20-åriga hyresavtalet med Linnéuniversitetet.

Den seniora finansieringen tillhandahölls av Nordea Bank AB (publ) och pbb Deutsche Pfandbriefbank. Rådgivare på säljarens sida var Leimdörfer och Roschier och på köparens sida Wistrand och PwC.

- Henrik Ekberg
henrik@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

De är största fastighetsägarna på din semesterort

Lista Sommaren härjar för fullt och många strömmar till Sveriges semesterorter. Fastighetssverige har såklart gjort ett nedslag på några av de största semesterorterna – här får du svaret på vilka som är de fem största fastighetsägarna där du är!

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige