Image

Sveafastigheter miljardsäljer och startar nytt bolag med AP3

Bolag Sveafastigheter säljer en stor fastighetsportfölj med ett värde om cirka 3,2 miljarder kronor och startar samtidigt upp ett nytt fastighetsbolag med AP3. Dessutom startar man upp ett nytt bolag för utveckling av hållbara hyresbostäder.
Publicerad den 1 September 2015

Sveafastigheter har sålt en större fastighetsportfölj ur Sveafastigheter Fund II, med ett värde om cirka 3,2 miljarder kronor. Portföljen köptes av Partners Group, en global kapitalförvaltare med huvudkontor i Schweiz, via en så kallad secondary transaction på uppdrag av dess investerare. Tillträdet genomfördes 31 augusti.

Portföljen utgörs av 32 fastigheter inom handel, kontor, hotell och samhällsfastigheter i Sverige, Finland och Estland med en total uthyrningsbar area om 250 000 kvadratmeter. Partners Group har gett Sveafastigheter uppdraget att fortsätta förvaltningen av portföljen, som inkluderar en blandning av utvecklings- och kassaflödesfastigheter.

Johan Tengelin, VD Sveafastigheter:
– På Sveafastigheter är vi stolta över att kunna säkerställa en mycket god avkastning åt Sveafastigheter Fund II:s investerare. Vi är också glada över att ha fått förtroendet att fortsätta förvalta och vidareutveckla fastigheterna tillsammans med Partners Group och våra lokala förvaltningspartners. Partners Group är en mycket väl ansedd kapitalförvaltare och vi ser fram emot det kommande samarbetet.

Samtidigt går Sveafastigheter och Tredje AP-fonden (AP3) in i ett samarbete och startar ett nytt bolag med fokus på kontors- och handelsfastigheter i växande regionstäder. Målsättningen är att, genom en aktiv och lokalt förankrad förvaltning, skapa en fastighetsportfölj med hög och stabil avkastning. Bolaget kommer att majoritetsägas av AP3 och förvaltas av Sveafastigheter.

Under sommaren har tre fastighetsförvärv genomförts, med tillträde 1 september. Förvärven omfattar femton kommersiella fastigheter i Eskilstuna, Skövde, Halmstad, Trollhättan och Östersund samt två handelsfastigheter i Karlskrona. Investeringarnas sammanlagda fastighetsvärde uppgår till närmare 700 miljoner kronor.

Klas Åkerbäck, AP3 Senior portföljförvaltare:

– Vi ser en stor potential i den är typen av investering eftersom det kompletterar våra befintliga fastighetsinnehav. Med en aktör som Sveafastigheter med sitt lokala nätverk tror jag att samarbetet kan generera en attraktiv riskjusterad avkastning.

Sveafastigheter startar även Sveafastigheter Bostad för utveckling och förvaltning av hyresbostäder i tillväxtregioner i Sverige. Sveafastigheter Bostads vision är att vara en ledande utvecklare och förvaltare av hållbara och funktionseffektiva hyresbostäder med hög kundnöjdhet.

Ledningen i Sveafastigheter Bostad utgörs av Svante Jernberg och Lars Gärde, som också varit initiativtagare till det nya bolaget. Både Svante och Lars har drygt 20 års erfarenhet från branschen, varav de senaste 10 åren i ledande positioner inom Bygg Vesta.

- Henrik Ekberg
henrik@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Här är de hetaste rekryteringarna under Q3

Karriär En rad tunga poster i fastighetsbranschen har tillsatts under årets tredje kvartal. Fastighetssverige har tittat närmare på branschens hetaste Q3-rekryteringar.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige