Image
Silorna i Limhamn ska bli bostadsrätter.
Silorna i Limhamn ska bli bostadsrätter. Bild: Malmö stad

Stadsbyggnadsnämnden ger klartecken till siloprojekt i Limhamn

Bygg/Arkitektur Malmö kan få fler iögonfallande bostadshus med karaktäristiska former, men med historiska anor. På gårdagens sammanträde beslutade stadsbyggnadsnämnden att ge ett positivt planbesked om cementsilorna i Limhamn, vilket är ett steg närmare förverkligande.
Publicerad den 24 September 2020

Silorna från tiden när Skånska cementfabriken var verksam i Limhamn har i dag ett stort historiskt värde för Malmö och är en välkänd del av stadssiluetten. I omvandlingen av Limhamns hamnområde har de därför ansetts vara väl värda att bevara, tillsammans med lokstallar och järnvägsspår från Sillabanan i området.

Ett sätt att bevara fabrikens samhälls- och lokalhistoriska betydelse är att göra om silorna till bostäder. För att det ska bli möjligt måste silorna rivas, vilket stadsbyggnadsnämnden gett ett positivt besked till i och med planbeskedet, men under förutsättningen att de byggs upp igen. Fastighetsägaren Trianon och Lernackens avsikt är att bygga upp silorna igen samtidigt som de kulturhistoriskt intressanta värdena som betongfasadernas material, volym, de runda formerna och den industriella karaktären finns kvar. Detaljplanearbetet som nu kan påbörjas i och med beslutet från stadsbyggnadsnämnden ska därför utreda hur de här värdena bäst bevaras.

– Det här är onekligen ett spännande projekt som på många sätt symboliserar den omvandling som pågår i Malmö, från industristad till modern, global stad och där nya behov möter gamla. Cementfabriken är en del av stadens historia med värden att bevara, vilket öppnar upp för nya idéer om bostäder och stadsutveckling, säger Sofia Hedén (S), stadsbyggnadsnämndens ordförande.

– Ett gammalt landmärke i Malmö kan nu omvandlas för att möta nya behov. Jag tycker det är bra när stadens historia kan användas i ett framåtsyftande projekt och skapa nya nyttor, säger Lars Hellström (L), stadsbyggnadsnämndens vice ordförande.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige