Image
Uppsala eventcenter.
Uppsala eventcenter. Bild: Sweco

SBB och NCC tecknar avsiktsförklaring om multiarenan i Uppsala

Bygg/Arkitektur Ett stort steg närmare byggstart för 800-miljonerssatsningen Uppsala Eventcenter har tagits. NCC och Samhällsbyggnadsbolaget har tecknat en avsiktsförklaring om att vara med och förverkliga anläggningen.
Publicerad den 15 December 2016

Under onsdagen enades Uppsala kommun och Uppsala Eventcenter om en förlängning av samarbetet. Det innebär att hela projekteringen intensifieras för att kunna sätta spaden i jorden. Mellan 22–24 månader efter att bygglovet är klubbat ska arenan stå klar.

Uppsala kommun står fast vid sin delfinansiering på 150 miljoner kronor. Den detaljplan som finns färdig för arenan med placering i Gränby kommer nu att läggas fram för beslut i kommunfullmäktige.

– Det känns fantastiskt roligt att kunna ge den här julklappen till Uppsalaborna, säger Torbjörn Wennberg, vd för Uppsala Eventcenter.

– Det är glädjande och ett styrkebesked för vårt växande Uppsala att finansiärer är beredda att göra denna stora och långsiktiga investering i en ny arena. Med Uppsala Eventcenter kommer vi att kunna locka hit internationella kongresser, konserter och sportupplevelser av en helt annan dignitet än tidigare. Det innebär nya jobb och tillväxt, fler besökare och förhoppningsvis många nya spännande idrotts- och kulturupplevelser för oss Uppsalabor, säger Marlene Burwick (S), kommunstyrelsens ordförande.

Bolaget som har drivit projektet Uppsala Eventcenter, eller Uppsala Arena som det ursprungligen kallades, har presenterat hur 800-miljonerbygget ska realiseras. En avsiktsförklaring finns med NCC Sverige AB och Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB (SBB) om att vara med och finansiera och bygga anläggningen.

– Vi är övertygande om att samarbetet med NCC, som är upphandlad entreprenör, och SBB (Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB) borgar för en effektiv byggprocess och ett framgångsrikt klimatsmart eventcenter, säger Torbjörn Wennberg, vd för Uppsala Eventcenter.

– Äntligen går vi i mål med något som vi har kämpat länge för. Att få en arena som kan ta emot evenemang som Melodifestivalen eller EM- och VM-turneringar kommer att bli ett betydande tillskott för besöksnäringen och idrotts- och kulturlivet i hela kommunen, säger kommunalråd Fredrik Ahlstedt (M).

Den nya arenan ska byggas i Gränby, i anslutning till Gränby Centrum. Ett detaljplan för anläggningen finns framtagen och har antagits i plan- och byggnadsnämnden. Kommunfullmäktige planerar att fatta beslut om detaljplanen på sitt nästa möte i januari 2017.

FAKTA: Uppsala Eventcenter (tidigare Uppsala arena) har som projekt drivits i samarbete med Uppsala kommun sedan 2008. Investeringen i projektet beräknas till totalt 800 miljoner. Kommunens totala ekonomiska åtagande är 150 miljoner i kapitaltillskott samt en hyra på 15 miljoner per år i 25 år. Eventcentret har cirka 6 800 fasta platser vid idrott och cirka 7 500 platser vid evenemang. Anläggningens yta blir totalt omkring 30 000 kvadratmeter. Platsen för evenemangsarenan blir Gränbystaden i nära anslutning till E 4 och lätt att nå med gång-, cykel- och kollektivtrafik.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

De är största fastighetsägarna i Västerås

Lista Fastighetssverige har kartlagt de tio största fastighetsägarna i landets tio största kommuner. I dag har turen kommit till Västerås, som med sina 156 838 invånare är landets sjunde största kommun enligt SCB.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige