Image
Lägenheter på Morö backe.
Lägenheter på Morö backe. Bild: Patrick Degerman

SBB miljardköper i Skellefteå ...

Transaktioner Samhällsbyggnadsbolaget i Norden utökar sitt engagemang i Skellefteå – förvärvar hyresrätter och samhällsfastigheter för 1,3 miljarder kronor samt bygger 1 500 nya lägenheter.
Publicerad den 11 November 2020

Samhällsbyggnadsbolaget i Norden har tecknat avtal med Skellefteås allmännyttiga fastighetsbolag Skebo om förvärv av Skebos hyres- och samhällsfastigheter på Morö Backe till ett överenskommet fastighetsvärde om cirka 1,3 miljarder kronor. Affären omfattar 766 hyreslägenheter och 123 vård- och omsorgslägenheter. SBB kommer tillsammans med kommunen att ta fram byggrätter för att investera ytterligare cirka tre miljarder kronor i byggandet av 1 500 nya lägenheter i Skellefteå.

För att kunna realisera byggnationen av nya lägenheter har SBB tilldelats markanvisningar på flera platser i centrala Skellefteå samt Bureå. Satsningarna kommer bland annat att genomföras i områden som Getberget, Eriksberg, Morö Backe, Sjungande Dalen, Söder torg samt Bureå. Det är en fortsättning på SBB:s engagemang i Skellefteå som även innefattar ägandet av Sara kulturhus.
– Det känns väldigt bra att fortsätta vårt engagemang i Skellefteå, som står inför en av de största industrietableringarna i Sverige i modern tid och därför har ett stort behov av fler bostäder. Vi ser fram emot att vara en drivande aktör i Skellefteå under lång tid framöver. Denna affär, tillsammans med vår överenskommelse med Skellefteå kommun, möjliggör för oss att genom framtida investeringar tillgodose behovet som finns i Skellefteå, säger Ilija Batljan, vd och grundare av Samhällsbyggnadsbolaget i Norden.
– Vi har satt ett tydligt politiskt mål på 5 000 nya bostäder fram till 2025. Detta tar oss en bra bit närmare det målet. Skellefteå får in ytterligare en långsiktig fastighetsägare som vill utveckla och tillhandahålla bostäder och vårt allmännyttiga bolag får medel att fortsätta satsa offensivt, säger Lorents Burman (S), kommunstyrelsens ordförande i Skellefteå kommun.
– Skebo är en drivande aktör i Skellefteås utveckling. Vi har en hög efterfrågan på våra nyproduktioner och den utveckling Skellefteå står inför pekar på omfattande behov av nya bostäder. Försäljningen är en del av en satsning som möjliggör en utveckling i Skellefteå som både är ekonomisk, socialt och klimatmässigt hållbar. Vi är också säkra på att vi har hittat en köpare som vill utveckla området på Morö Backe och andra områden i Skellefteå ytterligare. SBB kommer nu att vara en av flera, starka långsiktiga aktörer i Skellefteå, säger Åsa Andersson, vd på Skebo.

Förvärvet av fastigheterna på Morö Backe finansieras genom försäljning av vissa finansiella tillgångar. Förvärvet liksom investeringen i nya lägenheter är villkorat av att Skellefteå kommunfullmäktige godkänner affären.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Kicki Björklund: "Vi borde inte prata om utsatta – utan eftersatta – områden"

Bygg/Arkitektur Som tidigare vd för Bostadsbolaget är Kicki Björklund engagerad i hur bostadsområden ska kunna utvecklas och göras tryggare. Engagemanget mattas heller inte av – trots att hon numera är pensionär. Det Kicki Björklund framför allt saknar i branschen är långsiktighet. – Fastigheter är en viktig del i alla människors liv och samtidigt en stor investeringsbransch. Det går liksom inte riktigt ihop.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige