Image
Ilija Batljan, vd för SBB.
Ilija Batljan, vd för SBB. Bild: David Schmidt/Pixprovider

SBB lägger bud på Hemfosa

Bolag Ilija Batljans SBB lägger ett bud på Hemfosa. Erbjudandet innebär en kombination av nyemitterade stamaktier i SBB och kontant vederlag, som värderar varje stamaktie i Hemfosa till 126,15 kronor. Hemfosa stängde på torsdagen på 102,80 kronor.
Publicerad den 15 November 2019

Styrelsen för Hemfosa rekommenderar enhälligt att aktieägarna accepterar erbjudandet. Rekommendationen stöds av en så kallad fairness opinion från Handelsbanken Capital Markets.

Ilija Batljan, vd och grundare av SBB kommenterar:
– Med denna transaktion skapar vi Nordens största bolag för social infrastruktur. Det sammanslagna bolaget skulle ha en attraktiv och stabil fastighetsportfölj kännetecknad av exponering mot nordiska välfärdsstater med långa hyresavtal, höga uthyrningsgrader och en diversifierad bas av hyresgäster. Det är en portfölj med noterbart låg risk tack vare den unika kombinationen av samhällsfastigheter med norska och svenska staten som största hyresgäster samt svenska reglerade hyresrätter. Vi har som mål att SBB ska ha en BBB+ rating inom 12 månader och vi tror att den sammanslagna koncernen över tid kommer att kunna erhålla en förbättrad kreditrating, vilket har potential att väsentligt minska finansieringskostnaden. Ansvarstagande ägande med hållbarhet som en central del i affärsmodellen är en viktig del av vår kärnfilosofi och vi tror därför att vi, i detta hänseende, är rätt partner för Hemfosa och att våra bolag tillsammans skulle ha en mycket spännande framtid.

SBB har även beslutat att genomföra en företrädesemission om cirka 1,5 miljarder kronor.

Grundaren Jens Engwall, numera vd för Nyfosa, kommenterar:
– Jag grundade Hemfosa för tio år sedan och ser positivt på de möjligheter som skapas genom en sammanslagning med SBB. Tillsammans bildas nu Nordens största aktör inom samhällsfastigheter och jag ser fram mot att fortsätta som aktieägare i det sammanslagna bolaget.

Ett sammanslaget SBB och Hemfosa får ett fastighetsvärde om 70,5 miljarder kronor, och driftnettot beräknas till 3,5 miljarder kronor. De förväntade finansiella och operationella besparingarna uppgår till 300 miljoner kronor per år.

Ilija Batljan:
– Vi tycker att erbjudandet innebär en möjlighet för de befintliga aktieägarna i Hemfosa att realisera värde samtidigt som de behåller en exponering mot utvecklingen av den gemensamma organisationen och realiseringen av synergier.

FAKTA/ BUDET:
Grundvederlaget för stamaktien: Avseende 55 procent av stamaktierna får aktieägaren 5,5 stamaktier av serie B i SBB och avseende 45 procent av stamaktierna får aktieägaren 120 kronor kontant per stamaktie,
För preferensaktier i Hemfosa: Avseende 55 procent av preferensaktierna i Hemfosa får aktieägaren 5,6 stamaktier av serie D och avseende 45 procent av preferensaktierna 195 kronor kontant.
Erbjudandets totala värde uppgår till cirka 23 521 miljoner kronor (stamaktier 21 380 miljoner kronor och preferensaktier om cirka 2 141 miljoner kronor).
SBB erbjuder Hemfosas aktieägare en så kallad Mix & Match-möjlighet, genom vilken varje stam- och preferensaktieägare i Hemfosa kan välja antingen att erhålla så mycket aktievederlag som möjligt eller så mycket kontantvederlag som möjligt för sina Hemfosa-aktier. Sammanlagt kan som vederlag i Erbjudandet emitteras upp till totalt 512 701 953 stamaktier av serie B i SBB och 33 879 996 stamaktier av serie D i SBB, samt upp till totalt 10 118 miljoner kronor kommer att betalas kontant. Denna fördelning kommer inte att ändras som ett resultat av val gjorda enligt Mix & Match-möjligheten. För att enskilda aktieägare i Hemfosa ska erhålla mer av ett visst önskat vederlagsslag enligt Mix & Match-möjligheten måste alltså andra aktieägare i motsvarande mån ha gjort omvända val.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

Det blir Castellums fokus under nye vd:n

Bolag Efter Rutger Arnhults avsked har branschens mest uppmärksammade vd-stol nu fyllts sedan Joacim Sjöberg utsetts till vd för Castellum på permanent basis. För Fastighetssverige ger Joacim Sjöberg sin syn på nya rollen, perioden som tf vd, styrkan i att ha suttit i styrelsen för bolag och hur han ser på Castellums position nu och inför framtiden och vilka fastigheter bolaget kommer fokusera på framöver.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige