Image
Villapriserna minskade mest i april.
Villapriserna minskade mest i april. Bild: iStock

SBAB: Bostadspriserna på nedgång - igen

Bostäder Efter en positiv inledning av året, föll bostadspriserna tillbaka med 0,2 procent i Sverige som helhet i april. Lägenhetspriserna stod stilla medan huspriserna sjönk med 0,4 procent. Fyra av sex regioner uppvisade fallande såväl lägenhets- som huspriser. Detta visar SBAB Booli Housing Price Index (HPI) för april.
Publicerad den 2 Maj 2023

Lägenhetspriserna steg i Storstockholm och Stormalmö och huspriserna likaså i Storgöteborg och Norra Sverige. Den beräknade underliggande trenden indikerar en större nedgång i priserna för Sverige som helhet än vad de faktiska priserna visar. Trenden är negativ för både lägenheter och hus i samtliga regioner med undantag för lägenheter i Storstockholm där trenden visar en liten uppgång (+0,5 procent).

Efter en positiv inledning på året föll bostadspriserna tillbaka med 0,2 procent i Sverige som helhet i april. Den beräknade underliggande trenden, som bland annat rensar bort normala säsongseffekter, indikerar en större nedgång i priserna för Sverige som helhet än vad de faktiska priserna visar.

– Efter att ha haft en bred prisuppgång i januari och februari och sedan en mer splittrad utveckling i mars, visar april mer tydligt röda siffror på bostadsmarknaden. Vår bedömning var tidigare att uppgången i början av året har varit en positiv säsongseffekt. Våra beräkningar av den underliggande trenden och boprisnedgången under april stärker den slutsatsen. Vi räknar med fortsatt fallande priser under våren/försommaren och i synnerhet efter att Riksbankens senaste höjning av styrräntan har gett full effekt på bolåneräntorna, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

– Sedan toppnoteringarna förra våren har huspriserna fallit med i genomsnitt 16 procent och lägenhetspriserna med 8 procent i Sverige som helhet. I Storstockholm har huspriserna fallit med 18 procent och i Storgöteborg har lägenhetspriserna fallit med 10 procent sedan dess, säger Robert Boije.

Lägenhetspriserna stod stilla i april för Sverige som helhet. Storstockholm och Stormalmö var de enda regioner där lägenhetspriserna steg i april (+0,2 respektive +0,9 procent). Största prisfallen uppvisade Norra- och Mellersta Sverige (-0,9 respektive -1,2 procent). Den underliggande trenden indikerar fortsatt fallande lägenhetspriser i samtliga regioner med undantag för Storstockholm där den pekar mot en liten uppgång (0,5 procent).

Huspriserna föll med 0,4 procent i april för Sverige som helhet. Mest föll huspriserna i Mellersta Sverige och Storstockholm (-1,7 respektive -0,4 procent). I Storgöteborg och Norra Sverige steg huspriserna (med 1,6 respektive 0,2 procent). Den beräknande underliggande trenden indikerar fortsatt fallande huspriser i samtliga regioner.

– Det är uppenbart att villaägarna i stora delar av Sverige, så här långt, har fått ta en större prissmäll än lägenhetsinnehavarna i kölvattnet av den höga inflationen, höga elpriserna och de stigande räntorna. Förutom att husen är mer utsatta än lägenheterna för uppgången i elpriserna kan en del av det större prisfallet på hus troligen förklaras av en korrigering av den mycket höga prisuppgången på hus tidigare under pandemin, säger Robert Boije.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Bilderna bakom kulisserna: Så ska legendarisk rockklubb bli galen golfklubb på 1 000 kvadrat

Uthyrning Olle Frandsen, en av grundarna till Underground Golf Club, möter upp på Fastighetssveriges reporter i den legendariska rockkonsertlokalen på Kaserntorget, mitt i den centrala smeten av Göteborg. Om en kort tid är det dock galen golf som ska fylla den 1 000 kvadratmeter stora lokalen. – Självklart ska vi behålla Sticky Fingers-skylten på något sätt, säger han.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige