Image

Så tacklade Forsen det tuffa skolbygget

Bygg/Arkitektur Överklaganden i alla instanser – samtidigt hägrade skolstarten som en absolut deadline. Men trots den extremt korta produktionstiden kunde Engelska Skolan i Rissne invigas i mitten av augusti. Forsen har svarat för projektledningen hela vägen från kalkylarbetet och fram till öppningen.
Publicerad den 6 Oktober 2018
Engelska Skolan i Rissne. Bild: Forsen
Engelska Skolan i Rissne.

Att bygga skolor ställer särskilda krav på projektledningen. Man arbetar alltid mot en definitiv deadline, den stora genomströmningen av elever ställer höga krav på byggnationen och kundens kund har inte alltid erfarenhet av byggprojekt.
– Forsen har utvecklat specialistkompetens inom detta - tidigare har vi lett byggnationen av Engelska Skolan i Älvsjö och nu inför terminsstarten har vi ansvarat för tre olika skolprojekt: Anna Whitlocks gymnasium i Stockholm, en grundskola i Råsunda och nu alltså Internationella Engelska Skolan i Rissne, säger Helena Staaf, senior projektledare på Forsen.

I den före detta kontorsfastigheten Valla Park i Rissne ligger sedan tidigare tre gymnasieskolor och en vuxenutbildning. Dessa kompletteras nu med Internationella Engelska Skolan för 700 elever i årskurs 4 till 9. Eftersom Forsen tidigare framgångsrikt ledde byggnationen av Engelska Skolan i Älvsjö fick man förnyat förtroende inför ombyggnaden av Valla Park.
–Redan när vi inledde förarbetet hösten 2016 var tidplanen tajt. Därför valde beställaren att starta projekteringen trots att detaljplanen ännu inte var antagen. Denna överklagades emellertid sommaren 2017 och även mark- och miljödomstolens beslut överklagades. Detta innebar i sin tur att vi inte kunde upphandla byggentreprenaden när det var tänkt, vilket resulterade i att produktionen kunde sätta igång först i december 2017, säger Fredrik Holgersson, projektledare på Forsen.

– Rent byggtekniskt stod vi sedan inför nästa utmaning, då vi fick lov att riva det gamla trapphus som stabiliserar huskroppen. Men tack vare en bra samordning mellan projektledning, projektörer och entreprenörer lyckades vi få färdigt två våningsplan med klassrum, de administrativa enheterna och en mindre gymnastiksal i tid till skolstart. Hela skolan kommer att vara färdig till nästa läsår.

Per Tängerstad, partner på CapMan, betonar den extremt tajta tidplanen och hur Forsen lyckades både hitta en entreprenör med kort varsel och skriva tydliga avtal med alla parter - något som var en förutsättning för att lyckas.
– Resultatet är en skola som vi alla kan vara stolta över. Och som fastighetsbolag tycker vi det är viktigt att ta ett samhällsansvar. Till Engelska Skolan kommer elever från hela Stockholmsområdet som annars aldrig skulle ta sig till Rissne. Så det här är integration på riktigt.

Relaterade artiklar

Ämnen

Forsen AB på Branschguiden

Forsen är ett byggprojektledningsföretag med kontor på flera orter i Sverige. Våra medarbetare leder effektiva och hållbara byggprojekt för både privata och offentliga kunder. Vi har kompetens inom bostad, hus och anläggning. Vi hyllar olikhet, kreativitet, omtänksamhet och annat som gör det roligt att gå till jobbet. Forsen är certifierat som en utmärkt arbetsplats enligt Great Place to Work Intitute (GPTW).

Läs mer om Forsen AB på Branschguiden

Annons Image
Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

Efter jätteaffären – redan uppnått rekordvolym för transaktioner

Transaktioner Den enorma affären mellan Heimstaden och Akelius innebär att 2021 redan är ett rekordår vad gäller transaktionsvolym. Fastighetssverige tittar närmare på året som gått och faktorerna bakom.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY