Image
C3 Carbon Cost Compass visar hur olika materialval i byggprojekt påverkar koldioxidutsläpp och ekonomi.
C3 Carbon Cost Compass visar hur olika materialval i byggprojekt påverkar koldioxidutsläpp och ekonomi. Bild: Sweco

Ny tjänst jämför materials klimatpåverkan

Energi/miljö Swecos nya tjänst minskar klimatpåverkan och kostnader i byggprojekt – Byggvesta Development först ut att testa.
Publicerad den 21 Mars 2022

Den nya tjänsten C3 Carbon Cost Compass visar hur olika materialval i byggprojekt påverkar koldioxidutsläpp och ekonomi. På så sätt kan byggherrar och fastighetsutvecklare skräddarsy konstruktioner för klimatmässig och ekonomisk hållbarhet.

Möjligheten att påverka koldioxidutsläppen i ett byggprojekt är störst i tidiga skeden när de stora materialvalen görs. Med hjälp av den visuella 3D-modellen i Carbon Cost Compass är det enkelt att redan på ritbordet jämföra olika material i stomme, tak och väggar och se hur de påverkar utsläppsvärden och ekonomi i byggprojekt.

– Fastighetsägare måste följa nya regler och lagar om klimatpåverkan samtidigt som de strävar efter kostnadseffektivitet i materialval. Det är inte en okomplicerad sits och vi har länge sett behov av ett enkelt, visuellt verktyg som ger stöd i att fatta välgrundade och strategiska beslut i ett tidigt skede av byggprojekt, säger Karin Hurtig, arkitekt på Sweco, som deltagit i utvecklingsarbetet.

Byggvesta Development är ett av bygg- och fastighetsbolagen som nu testar tjänsten tillsammans med experter från Sweco.
– Swecos tjänst hjälper oss att simulera och jämföra på ett enkelt sätt så vi fattar rätt beslut för att driva utvecklingen mot hållbara och kostnadseffektiva hus. Ambitionen är att arbeta med Carbon Cost Compass redan i de första BIM-modellerna för alla våra bostadsprojekt, säger Marcus Svensson, vd för Byggvesta Development.

C3 Carbon Cost Compass innehåller data och schabloner som underlag för att göra relevanta jämförelser, där även komplexa kostnadsbilder avseende material och arbetstid vägts in.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sven-Olof Johansson: "Varje dag som går utan räntesänkningar förvärras situationen"

Bolag Fastpartners Q1-rapport visar på ökade hyresintäkter med 4,1 procent och ett driftnetto som ökade med 2,3 procent. Förvaltningsresultatet minskade dock rejält, med 25,2 procent, och vd Sven-Olof Johansson efterlyser nu sänkta räntor omgående. Fastighetssverige fick en pratstund med honom.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige