Image

Ny driftspartner till Friends Arena

Bolag Förlusttyngda Friends Arenas ägare har tecknat ett intentionsavtal med franska Lagardère Unlimited Stadium Solutions (LUSS) för att sköta driften av arenan.
Publicerad den 19 Mars 2014

Driften av Friends Arena har sedan tillkomsten gått med enorma förluster, totalt över 600 miljoner kronor. Under 2013 gick driften av arenan back med 203 miljoner kronor, enligt Aftonbladet.

Nu har ägarna till driftbolaget - Svenska Fotbollförbundet, Solna stad, Peab, Fabege och Jernhusen - tecknat ett intentionsavtal med Lagardère Unlimited Stadium Solutions (LUSS) för att sköta driften av arenan.

LUSS har för närvarande avtal med ett 20-tal runtom i världen, bland andra Commerzbank Arena i Frankfurt, Imtech Arena i Hamburg och Arena Castelão Fortaleza i Brasilien.

– Vi ägare har tillsammans under det första viktiga året för Friends Arena tagit ansvar för, och lagt grunden för driften genom vårt bolag Sweden Arena Management. Nu är infrastruktur och processer på plats, arenan etablerad och det är rätt läge att gå vidare med att låta en extern erfaren partner sköta drift och utveckling framåt, säger Karl-Erik Nilsson på Svenska Fotbollförbundet.

Solna stad kommenterar händelsen som en viktig del i den fortsatta utvecklingen av Solna, och övriga Stockholm som evenemangsstad:

– Det är positivt att lämna över driften av Friends Arena till en stark internationell evenemangsarrangör. Det skapar förutsättningar för Friends Arena att bli internationellt konkurrenskraftig, vilket i sin tur utvecklar Stockholm som evenemangsstad och skapar jobb och tillväxt i hela regionen, säger Pehr Granfalk, kommunstyrelsens ordförande i Solna.

Intentionen är att LUSS tar över befintlig organisation och infrastruktur som hittills byggts upp via det nuvarande driftbolaget Sweden Arena Management. Vd kommer fortsatt att vara Thomas Perslund.

– Friends Arenas läge, kapacitet och flexibilitet gör att vi ser en enorm potential att fortsätta utveckla arenan till att vara en av de främsta evenemangsarenorna i norra Europa, både för fotboll, övrig sport och nöje, säger Ulrik Ruhnau, managing director på Lagardère Unlimited Stadium Solutions.

Nu påbörjas en Due Diligience-process, där parterna ser över alla delar av verksamheten. Målet är att LUSS, när processen är klar, tar över som driftsoperatör senast i januari 2015.

– Det känns oerhört bra att kunna ha LUSS med i den fortsatta driften av arenan. De har gedigen erfarenhet av drift och utveckling av arenor, ett stort och viktigt internationellt nätverk av arrangörer och inte minst kapaciteten och erfarenheten av att utveckla egna evenemang, säger Thomas Perslund, nuvarande vd för Sweden Arena Management och Friends Arena.

Med driften av Friends Arena avses bland annat att marknadsföra och sälja in evenemangsmöjligheter till arrangörer och företag, skapa och utveckla egna evenemang, administrera biljettförsäljning, arbeta med nuvarande och framtida partners samt utveckla arenans kringservice.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Partnertext

Handeln byggde staden – men vad gäller framöver?

Presenteras av Optimal Stadsutveckling

Senast från Fastighetssverige Plus

Byggbranschen i skräcktoppen när konkurserna fortsätter öka

Ekonomi/Finansiering Konkurserna bland svenska företag låg i slutet på förra året redan på rekordhöga nivåer men fortsätter att öka, enligt ny statistik från kredit- och affärsinformationsföretaget UC. Inom byggsektorn har konkurstakten de sex senaste månaderna, fram till januari 2023, hittills nått den högsta nivån på tio år. Fastighetssverige har talat med ekonom Johanna Blomé om de dystra siffrorna.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige