Image
Det polska byggbolag Lambds stäms av Byggnads på 1,4 miljoner för brott mot kollektivavtalet.

Byggnads stämmer polskt byggbolag för brott mot kollektivavtal

Bolag Fackförbundet Byggnads stämmer det polska byggbolaget Lambda AS i Arbetsdomstolen. Företaget har arbetat som underentreprenörer åt Skanska och Peab vid bland annat sjukhus- och universitetsbyggnationer i främst Småland och Blekinge. Byggnads granskning visar att företag systematiskt betalat ut för låga löner och ersättningar till ett 115-tal anställda inom bolaget.


Så värdefulla är de noterade fastighetsbolagen just nu.

Så värdefulla är bolagen på börsen

Ekonomi/Finansiering Ett stormigt hav med toppar och dalar, så kan börsen beskrivas just nu. Fastighetssverige har tittat på hur värdefulla fastighetsbolagen är på börsen för tillfället.


Arctic Center of Energy

Arctic Center of Energy gestaltas av Link Arkitektur

Bygg/Arkitektur Arctic Center of Energy ska bli ett världsledande kompetenscenter som påskyndar elektrifieringen av samhället. Bakom satsningen står Northvolt, Luleå tekniska universitet, Skellefteå Kraft, RISE och Skellefteå kommun.


Ishall Fruängen PEAB

Peab bygger ny ishall i Fruängen

Bygg/Arkitektur Peab har fått uppdraget att bygga en ny ishall, Mälarhöjdens IP, i Fruängen söder om Stockholm. Beställare är fastighetskontoret vid Stockholm stad och kontraktssumman uppgår till 114 miljoner svenska kronor.


Peab har tecknat ett ramavtal med Capio Närsjukvård.

Peab tecknar ramavtal med Capio

Bolag I dagarna har Peab tecknat ett ramavtal med Capio Närsjukvård. Avtalet innebär renoverings- och ombyggnadsprojekt i Capios samtliga enheter runt om i Sverige.


Peab bygger ny simhall i Nacka.

Peab bygger ny simhall i Nacka

Bygg/Arkitektur Peab har fått uppdraget att bygga ny simhall i Saltsjöbaden, söder om Stockholm. Beställare är Nacka kommun och kontraktssumman uppgår till 265 miljoner svenska kronor.


Det blåser kalla vindar kring Kiruna badhus.

Arbetstidsfusk misstänks vid bygget av Kirunas nya badhus

Bolag Peab bygger Kirunas nya badhus och nu har kommunen upptäckt att underentreprenörer till huvudfirman verkar ha fuskat med redovisning av arbetstid. Så här agerar Peab nu.


"Når vi fördelningen 40/60 innan 2030 så kommer jag att vara oerhört stolt och glad", säger Lotta Brändström, affärsområdeschef Anläggning på Peab.

Peab-chefen: "Vi ska ha in fler kvinnor"

Bolag Med Byggåret erbjuder Peab ett betalt lärlingsår för de kvinnor som vill testa något nytt. Lotta Brändström, affärsområdeschef Anläggning på Peab, berättar mer om initiativet och hur man ska lyckas att locka fler kvinnor till byggbranschen.


Peab lanserar lärlingsprogram för kvinnor.

Peab lanserar lärlingsprogram för kvinnor

Bolag Byggbranschen har uppenbarligen inte lyckats att skapa förändring och bevisa motsatsen - att branschen är för alla. Peab har därför bestämt sig för att gå i bräschen för att på allvar göra branschen mer jämställd. Därför lanserar bolaget ett nytt betalt lärlingsprogram bara för kvinnor. Det kallas för Byggåret.


Skanska tecknar nya projekt i USA.

Dystra siffrorna i byggbolagens rapporter

Bolag Samtliga av börsens tunga byggbolag har lämnat sina bokslut för 2022 och när det gäller antalet sålda och produktionsstartade bostäder är det mager läsning jämfört med 2021, framför allt under sista kvartalet 2022. Fastighetssverige har gått igenom siffrorna som tydligt visar vilka utmaningar bolagen brottas med på marknaden just nu.


Jesper Göransson, vd för Peab.

Peab självkritiskt: "Måluppfyllnaden varierar"

Bolag Koncernens nettomsättning ökande med fem procent medan de höga material- och energikostnaderna förklarar en del av omsättningsökningen.
– Under året har vi fortsatt att investera i vår verksamhet. Men högre räntor och gör det svårare att få ihop kalkylerna, säger vd Jesper Göransson.


Hyllie terass i Malmö.

Grönskraporna avancerar – sakta men säkert

Bygg/Arkitektur Vad det handlar om är helt enkelt grönområden på höjden. Skyskrapor, höghus eller andra byggnader med vertikala trädgårdar har i folkmun döpts till grönskrapor. För Fastighetssverige berättar representanter för Peab och Skanska hur de resonerar kring den här typen av byggnationer och vad de kan få för betydelse.


Skiss av kontor och tentamensalar vid Umeå universitet.

Peab bygger universitetslokaler i Umeå

Bygg/Arkitektur Peab har fått uppdraget att bygga kontor och tentamensalar vid Umeå universitet. Beställare är Akademiska Hus och kontraktssumman uppgår till 280 miljoner svenska kronor.


Juha-Pekka Eskola.

Peab förvärvar byggrätter i Helsingforsregionen

Bygg/Arkitektur Peab har tecknat avtal om förvärv av byggrätter i Hagalund i Esbo av Trevian Itätuulentie 11 Ky och Esbo stad. På området kommer flerbostadshus att uppföras. Den totala köpeskillingen uppgår till cirka 20 miljoner euro.


Kvarteret Tulpanen i Norrköping

Peab bygger om köpcentrum i Norrköping

Bygg/Arkitektur Peab har fått uppdraget att bygga om Spiralen Köpcentrum i Norrköping. Beställare är Fastighets AB L E Lundberg och kontraktssumman uppgår till 109 miljoner svenska kronor.


Peab bygger ishall i Landskrona.

Peab bygger ishall i Landskrona

Bygg/Arkitektur Peab har fått uppdraget att bygga en ishall i Landskrona. Beställare är Landskrona Stad och kontraktssumman uppgår till 161 miljoner svenska kronor.


Arctic Center of Energy

Peab blir entreprenör för det nya landmärket

Bygg/Arkitektur Nu påbörjas byggandet av ännu en ny hållbar byggnad i Skellefteå. Peab är utsedd till entreprenör för byggandet av fastigheten där kompetenscentret Arctic Center of Energy ska ha sin hemvist. Huset blir en mötesplats och testbädd för samhällets elektrifiering.


Caroline Camara.

Ny uthyrningsansvarig till Peab Fastighetsutveckling Syd

Bolag Peab Fastighetsutveckling i Syd fortsätter att växa. Senaste tillskottet Caroline Camara från MKB Fastighets AB tillträdde i november som uthyrningsansvarig för kommersiella fastigheter.


Peab bygger om Kungsgatan i Stockholm

Peab bygger om Kungsgatan i Stockholm

Bygg/Arkitektur Peab har fått uppdraget att bygga om Kungsgatan i Stockholm. Beställare är Stockholms stad och kontraktssumman uppgår till 136 miljoner svenska kronor.


Peab bygger på Campusområdet i Vellinge.

Peab förvärvar byggrätter i Campusområdet i Vellinge

Bygg/Arkitektur Nu är det klart att det blir Peab som förvärvar de två sista byggrätterna i Campusområdet i Vellinge. Det planeras för cirka 170 nya bostäder i varierande upplåtelseformer med bykänsla för att passa in och bevara den befintliga bebyggelsen. Byggstarten planeras till årsskiftet 2023/2024.