Image
Niklas Zuckerman, vd för Logistea.
Niklas Zuckerman, vd för Logistea. Bild: Logistea

Nordika ny storägare i Logistea i samband med transaktion

Transaktioner Logistea har ingått avtal om en strategisk transaktion med Nordika Fastigheter som inkluderar en kvittningsemission till Nordika om nära 1,5 miljoner A-aktier och drygt 17 miljoner B-aktier till en teckningskurs om 12:75 kronor per aktie, motsvarande totalt 234,8 miljoner kronor. Nordika kommer efter emissionen att äga 13,2 procent av kapitalet och rösterna i Logistea och blir därmed bli bolagets tredje största ägare.
Publicerad den 22 December 2022

Nordika kommer efter emissionen att äga 13,2 procent av kapitalet och rösterna i Logistea och blir därmed tredje största ägare i Logistea. Samtidigt förvärvar Logistea två fastigheter i Göteborg från Nordika, med ett underliggande fastighetsvärde på 292 miljoner kronor, delvis finansierat via den riktade emissionen. Logistea tillförs cirka 105 miljoner kronor i likviditet i samband med transaktionen.

Logistea förvärvar fastigheterna Lexby 11:242 och Lexby 11:14 i Partille från Nordika. Fastigheterna utgörs av 18 000 kvadratmeter uthyrningsbar yta för externhandel, lager samt en mindre del kontor. Läget och fastighetens beskaffenhet lämpar sig för såväl externhandel som last-mile logistik. De största hyresgästerna är Elgiganten, Lindex och Leo’s Lekland. Hyresintäkt exklusive tillägg uppgår till 18,7 miljoner kronor och genomsnittlig återstående löptid är drygt fem år. 97 procent av ytorna är idag uthyrda.

I samband med affären emitterar Logistea 1 455 643 A-aktier samt 16 960 379 B-aktier till Nordika till kursen 12,75 kronor per aktie, motsvarande 234,8 miljoner kronor. Nordika, som är ett svenskt onoterat fastighetsbolag ägt av ett antal nordiska pensionsstiftelser och institutioner samt grundarna, blir därmed Logisteas tredje största ägare med 13,2 procent av kapitalet och rösterna.
– För Logistea är detta en viktig transaktion där vi dels förvärvar två bra fastigheter i Göteborg, dels breddar ägandet med en institutionell aktör som Nordika, samt tillförs likvida medel. Nordika kan bidra med både kapital för kommande tillväxt och till bolagets fortsatta utveckling, säger Niklas Zuckerman, vd Logistea.

– Vi har med intresse följt Logistea en tid och imponerats av hur bolaget lagt en fin grund för sin fortsatta tillväxt. Den nisch av marknaden som Logistea är verksamma i tror vi starkt på, med goda kassaflöden och som gynnas av makro-trender såsom home-shoring och ökande e-handel. Vår ambition är att vara med och bistå bolaget i dess fortsatta tillväxtresa för att uppnå de ambitiösa volymmål som de satt för kommande år – att växa bolaget till ett portföljvärde om 15 miljarder kronor, säger Jonas Grandér, vd och medgrundare av Nordika.

Inför emissionen var Logisteas tre största ägare Ilija Batljan, Rutger Arnhult och Dragfast.

- Andreas Lithander
andreas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

De har suttit längst på vd-stolen

Lista Rekryteringarna till vd-stolarna som skedde mellan 2016-2019 verkar fortfarande hålla. Fastighetssverige har kartlagt hur länge vd:arna har haft sina uppdrag.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige